ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΥΠΡΙΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ” ΜΕ ΔΗΜΟ ΜΠΕΣΙΚΤΑΣ

Επανέρχεται ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Ξάνθης με νέα επιστολή προς το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης για το θέμα που έχει προκύψει με το “Μνημόνιο συνεργασίας” με το δήμο Μπεσίκτας

Επανέρχεται ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Ξάνθης με νέα επιστολή προς το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης για το θέμα που έχει προκύψει με το “Μνημόνιο συνεργασίας” με το δήμο Μπεσίκτας



  Κύριε Δήμαρχε, Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι


  Με έκπληξη διαπιστώσαμε με την παρουσία μας σήμερα 9-06-2008 στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης ότι το θέμα με αριθ. 40: Έγκριση μετάβασης αποστολής στο δήμο Besiktas Τουρκίας, σύσταση αποστολής, εξειδίκευση και διάθεση πιστώσεων σε βάρος του ΚΑ του τρέχοντος προϋπολογισμού (εισηγήτρια Ιακωβίδου Θεοδοσία), δεν ήταν απλώς ένα θέμα μετάβασης αποστολής στην τουρκική πόλη για επίσκεψη αβροφροσύνης, ούτε  η συνέχεια του Μνημονίου Συνεργασίας,  όπως το είχε ονομάσει ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης την τελευταία στιγμή κάτω από την πίεση όλων στις 14 Δεκεμβρίου 2007 στη Ξάνθη, αλλά η συνέχεια και υπογραφή Πρωτοκόλλου αδελφοποίησης με την τουρκική πόλη.  


Κύριε Δήμαρχε, Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι


Είναι ντροπή αν μη τι άλλο να εμπαίζετε το Ξανθιώτικο λαό κατ’ αυτήν την έννοια. 


Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε πέρσι το Δεκέμβριο, αναγκαστήκατε μετά από  τις ισχυρές πιέσεις που δεχθήκατε από την κοινή γνώμη, την διαμαρτυρία του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Ξάνθης, την διαμαρτυρία της Κυπριακής Ένωσης Φοιτητών και Φίλων Ξάνθης, την διαμαρτυρία του δημάρχου της κατεχόμενης πόλης της Μόρφου της “Gouzelyourt” όπως την αποκαλούσατε χωρίς ντροπή στα έντυπα που εκδώσατε και διανέματε για να διαφημίσετε την τουρκική πόλη και κάτω από την πίεση του Υπουργείου Εξωτερικών στο οποίο είχε προβεί σε διάβημα η Υπουργός εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, να τροποποιήσετε το πρωτόκολλο αδελφοποίησης σε Μνημόνιο Συνεργασίας μια και δεν σας έπαιρνε πλέον να κάνετε εντελώς πίσω (ήδη η τουρκική αποστολή βρισκόταν στην πόλη της Ξάνθης). Τότε είχατε δηλώσει ότι δεν γνωρίζατε τη σχέση συνεργασίας του τουρκικού δήμου με τον παράνομα  κατεχόμενο δήμο της Μόρφου και τις κατοχικές αρχές. Το ίδιο άλλωστε είπατε κύριε δήμαρχε και στον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου κ. Κώστα Παπακώστα και τον Γενικό μας Πρόξενο κ. Ελπιδοφόρο Οικονόμου, όταν σας επισκεφθήκαμε στο δημαρχείο στις 31/05/2008. Τι άλλαξε από τις 31/05/2008 μέχρι τις 9/06/2008 και θέσατε ο ίδιος θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι πηγαίνοντας στη πόλη Besiktas πρέπει να υπογράψετε πρωτόκολλο αδελφοποίησης και όχι συνεργασίας;    Κι εδώ θέλουμε να συγχαρούμε τον Πρόεδρο της αντιπολίτευσης κ. Χρήστο Πούλιο και τους Δημοτικούς συμβούλους κ. Φίλιππο Φιλίππου και Απόστολο Αγκόρτσα για την θέση που έλαβαν και καταψήφισαν την πρόταση του Δημάρχου. 


   Κύριε Δήμαρχε, Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, εξηγείστε μας σας παρακαλούμε, τι έχει αλλάξει ώστε να είναι τώρα τόσο σφοδρή η επιθυμία σας να αδελφοποιηθείτε με την τουρκική πόλη του Besiktas.  Γιατί αυτό το ένθερμο ενδιαφέρον από πλευράς δήμου να προχωρήσει σε αδελφοποίηση; Τι είναι αυτό το τόσο μεγάλης αξίας κέρδος της πόλης μας που αντισταθμίζει το πισώπλατο μαχαίρωμα στον αγώνα του κυπριακού λαού για μια ενιαία και ελεύθερη από κατοχικά στρατεύματα Κύπρο; Ο Δήμος Besiktas είναι δήμος της Κωνσταντινούπολης και όλοι γνωρίζετε κύριοι του Δημοτικού Συμβουλίου ότι στην πόλη πριν τις σφαγές του 1955 και τους παράνομους και παράτυπους νόμους του βαθέως κράτους της Τουρκίας, η αναγνωρισμένη επίσημα βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης Ελληνική μειονότητα αριθμούσε 100,000 και σήμερα αριθμεί μόλις 2,000 ψυχές;    Συμφωνούμε Κύριε Δήμαρχε ότι πρέπει να συνομιλούμε με κάποιον που έχουμε διαφορές για να μπορούν να επιλυθούν, από το να συζητάμε όμως μέχρι να αδελφοποιούμαστε έχει τεράστια απόσταση. Ας γίνουμε πρώτα φίλοι αν μπορούμε να γίνουμε ώστε να μπορούμε με ασφάλεια να φθάσουμε στην μεγαλύτερη συγγένεια της αδελφοποίησης. Η αιτιολογία σας κύριε Δήμαρχε ότι η κυρία του Προέδρου της Κύπρου πίνει καφέ με την κυρία του κ. Ταλάτ, εάν γίνεται είναι στα πλαίσια των απαιτουμένων διπλωματικών τερτιπιών εξ ανάγκης και εάν θεωρείτε ότι ο καφές δίνει την δυνατότητα να συνομιλούν όπως λέτε γιατί έτσι επιλύονται τα προβλήματα, αυτό φαίνεται  από τις συνομιλίες στο κυπριακό που διεξάγονται από το 1963 και δεν έχει γίνει καμιά επίλυση του λεγόμενου κυπριακού προβλήματος, γιατί το πρόβλημα δεν είναι απλή ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή διαφορά αλλά είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής.  Εν πάσει περιπτώσει κύριε δήμαρχε ο καφές τόσων χρόνων δεν οδήγησε στην  αδελφοποίηση. 


Εδώ να σας θυμίσουμε την επιστολή του προέδρου της αντιπολίτευσης κ. Χρήστου Πούλιου ο οποίος ανέφερε :


” Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή με κατεπείγοντα χαρακτήρα ( εδώ αναφέρεται στην επιστολή του δημάρχου Μόρφου κ. Πίττα), καλούσε το Δήμαρχο (δηλαδή εσάς) και το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Ξάνθης να ακυρώσουν την προγραμματισμένη Αδελφοποίηση Ξάνθης – Μπεσίκτας, και να λάβουν διακριτές αποστάσεις – αναθεωρώντας τη μέχρι τότε στάση και αναστέλλοντας τις σχετικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες – από το συγκεκριμένο τουρκικό Δήμο. 


Ο λόγος σοβαρός και προφανής – για όσους έχουν λάβει γνώση του περιεχομένου της επιστολής – πλην όμως άγνωστος παντελώς σε εμάς μέχρι και την ώρα της δημοσιοποίησης της επιστολής του Κύπριου Δημάρχου Μόρφου από το Σύλλογο Κυπρίων Ξάνθης μία εβδομάδα αργότερα. Έτσι βρεθήκαμε το απόγευμα της Παρασκευής 14 Δεκεμβρίου, παριστάμενοι σε μια προγραμματισμένη εκδήλωση επικύρωσης των διμερών σχέσεων Ξάνθης – Μπεσίκτας να απορούμε για το λόγο της, ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου, “μετάλλαξης” μιας ομόφωνης απόφασής του για Αδελφοποίηση σε “Μνημόνιο Συνεργασίας”!!! Οι “Πολίτες για την Αλλαγή” αισθανόμενοι βαθιά εξαπατημένοι και εκ τούτου εκτεθειμένοι απέναντι στον Ξανθιώτικο λαό και στους Κύπριους αδελφούς μας, ζητούμε δημόσια συγνώμη για τη σύμπραξή μας σε μια πρωτοβουλία που έφερε στοιχεία υπονόμευσης της εθνικής μας εξωτερικής πολιτικής στο πρόβλημα της Κύπρου”.  


Μπορεί εμείς εδώ στην Ελλάδα, από την πλευρά μας να προβαίνουμε σε αδελφοποιήσεις με πόλεις της γείτονος χώρας, ευελπιστώντας σε μακροχρόνιες συνεργασίες και χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα κριτήρια που θέτει η άλλη πλευρά κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Στην γείτονα καμιά αδελφοποίηση πόλης δεν γίνεται αν δεν έχει την έγκριση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας , γιατί η εξωτερική πολιτική ασκείται από την Πολιτεία. Άρα για την Τουρκία η αδελφοποίηση μιας πόλης με κάποια άλλη του εξωτερικού είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής και σωστά το θέτει έτσι γιατί ένας δήμος είναι πολιτικός φορέας και είτε το θέλει είτε όχι οι ενέργειες και σχέσεις του επηρεάζουν την  εξωτερική πολιτική του κράτους στο οποίο υπάγεται. 


Να λοιπόν κύριε Δήμαρχε και Κύριοι Δημοτικοί μας Σύμβουλοι, πως η σχέση που πάτε να αναπτύξετε με την συγκεκριμένη τουρκική πόλη, η οποία έχει συνεργασία με την κατοχική αρχή της Κύπρου και του ψευδοκράτους, έρχεται και αναγνωρίζει έμμεσα το κατοχικό καθεστώς. Αλήθεια Κύριε Δήμαρχε εσείς έχετε εγκριτική απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος  για την συγκεκριμένη αδελφοποίηση; Και αν ναι γιατί δεν την δημοσιμοποιείτε; Μπορείτε ακόμη να μας εξηγήσετε τι κέρδη αποκόμισε ο δήμος  και η πόλη της Ξάνθης από την προηγούμενη αδελφοποίηση με τον δήμο Μπαϊκάλ. Γνωρίζετε βέβαια πολύ καλά ότι η αδελφοποίηση της Θεσσαλονίκης με τον Δήμο Σμύρνης ανεβλήθη επ’ αόριστον μετά από αίτημα του Τούρκου Δημάρχου της Σμύρνης κ. Αζίζ Κοτζάογλου και αιτία όπως ο ίδιος δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολή ήταν η  ανέγερση μνημείου “γενοκτονίας των Ποντίων”, στη Θεσσαλονίκη.  Ταυτόχρονα ο τότε υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας και νυν Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ ανακοίνωσε την  ανέγερση μνημείου για τους πεσόντες κατά τη διάρκεια του Μικρασιατικού πολέμου, στην Κεσάνη της Θράκης, σε μια μορφή απάντησης για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη. Σε αποκλειστικές δε δηλώσεις του προς το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο “Ανατολή”, ο κ. Γκιουλ χαρακτήρισε σωστή την απόφαση του δημάρχου Σμύρνης να ακυρωθεί η απόφαση αδελφοποίησης των πόλεων της Σμύρνης και της Θεσσαλονίκης.  


Κύριε Δήμαρχε, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, πιστεύετε ότι η πολιτική αυτή της Τουρκίας συνάδει με την μεγάλη σας επιθυμία σας για αδελφοποίηση με την πόλη Besiktas; εάν αυτοί αντέδρασαν κατ’ αυτό τον τρόπο για ένα απλό μνημείο τότε ποια θα πρέπει  να είναι κατά την άποψη σας η αντίδραση των Ελληνοκυπρίων και της Κυπριακής Δημοκρατίας  με το 38% του εδάφους της Κύπρου κατεχόμενο από τον Τουρκικό στρατό, με τους 200.000 πρόσφυγες, τις χιλιάδες θύματα και τους 1619 αγνοούμενους επί 34 χρόνια;   


Για το Δ.Σ


Η Πρόεδρος    


Ελένη Χατζηγεωργίου  

Σχετικά Άρθρα

Back to top button