Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Οι τοπικές κοινωνίες εδώ και χρόνια παρακολουθούν συζητήσεις επί συζητήσεων, υποσχέσεις επί υποσχέσεων, καλούμενες παράλληλα να καταθέσουν διαμέσου των εκπροσώπων τους, των τοπικών αρχών, προτάσεις για την ανάπτυξη και την περιβόητη και πολυπόθητη αποκέντρωση και αποσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων…..

Οι τοπικές κοινωνίες εδώ και χρόνια παρακολουθούν συζητήσεις επί συζητήσεων, υποσχέσεις επί υποσχέσεων, καλούμενες παράλληλα να καταθέσουν διαμέσου των εκπροσώπων τους, των τοπικών αρχών, προτάσεις για την ανάπτυξη και την περιβόητη και πολυπόθητη αποκέντρωση και αποσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων…..


 Το τελευταίο διάστημα ξεκινά ακόμη ένας διάλογος για μια από τα ίδια, στα πλαίσια της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης ή του νέου διοικητικού χάρτη της χώρας…..


 Η κεντρική εξουσία διατρανώνει με κάθε τρόπο ότι στις όποιες αποφάσεις καταλήξουν θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι τοπικές κοινωνίες και οι ανάγκες τους…..


Μακάρι αυτή τη φορά να εισακουστούν οι φωνές των κατά τόπους κοινωνιών…..


Από την άλλη όμως πια είναι η ειδοποιός διαφορά που θα πείσει τον πολίτη ότι αυτή τη φορά θα εισακουστεί εμπράκτως….;


 



Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν, αν δεν υπάρχουν και ανάλογες δεσμεύσεις και παραδείγματα…..


Και δυστυχώς τα θετικά παραδείγματα για την ανάπτυξη και υποστήριξη των δομών των τοπικών κοινωνιών είναι δυσανάλογα με τον αριθμό των προβλημάτων…..


Αλήθεια ποια τα οφέλη που προέκυψαν για τον απλό πολίτη από τον πρώτο Καποδίστρια…..;


Σε τι τους ωφέλησαν οι συνενώσεις κοινοτήτων και οικισμών…..;


Πέρα από τις έδρες των Καποδιστριακών Δήμων όπου υπάρχει κάποια σχετική κίνηση λόγω των διοικητικών υπηρεσιών των δήμων και την ύπαρξη ενδεχομένως κάποιων τραπεζικών και ταχυδρομικών θυρίδων ή κάποιων μικρών εμπορικών καταστημάτων, σε όλους τους υπόλοιπους οικισμούς παρατηρείται μια ερήμωση….


Κάποτε έλεγαν πως ένα χωριό το κρατά ζωντανό, το κοινοτικό κατάστημα, το σχολείο και η εκκλησία, πέρα βέβαια από τους ίδιους τους κατοίκους του…..


Τώρα που σε κάποια χωριά κλείνουν σχολεία ελλείψει μαθητών ή που υπάρχει ένα πλαφόν για να λειτουργήσουν-εννέα ή δέκα μαθητές-τι είναι αυτό το δέλεαρ που θα κρατήσει τους εναπομείναντες κατοίκους και δη τους νέους στον τόπο τους…..;


 



Η απασχόληση, η εξασφάλιση εργασίας είναι που κάνει έναν τόπο ελκυστικό, πέρα από κάποιες άλλες βέβαια προϋποθέσεις……


Η οικονομική ευμάρεια αναγεννά έναν τόπο….και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες και οι κάτοικοί τους…..


Το ζήτημα δεν είναι να πάμε σε μια ακόμη διοικητική μεταρρύθμιση άνευ ουσίας, αν δεν υπάρξει εκ των προτέρων οικονομική αυτοτέλεια των τοπικών  κοινωνιών….


Αν δεν εξασφαλισθεί από την κεντρική διοίκηση η χρηματοδότηση και μάλιστα γενναία, της περιφέρειας……


Και όχι μόνο οικονομική αυτοτέλεια, αλλά και υποστήριξη των υποδομών που προβλέπονται από την πολιτεία και εξασφαλίζονται μέσω του κρατικού συστήματος, της κρατικής μας μηχανής….


Για ποια διοικητική μεταρρύθμιση μπορούμε να μιλάμε, όταν ακόμη οι Καποδιστριακοί δήμοι δεν έχουν επαρκώς στελεχωμένα αστυνομικά τμήματα….;


Όταν δεν υπάρχουν κέντρα υγείας και αγροτικά ιατρεία με ικανοποιητικό αριθμό ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού που θα εξυπηρετεί χωρίς προβλήματα τους κατοίκους και δε θα αναγκάζονται να καταφεύγουν στο κέντρο και να ταλαιπωρούνται…..;


 



Και άλλη φορά μέσα από τούτη τη στήλη επισημάνθηκε η ανάγκη της πραγματικής και ουσιαστικής αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και εξουσιών με την ανάλογη εννοείται δημοσιονομική υποστήριξη και γιατί όχι και αυτοτέλεια…..


Πολλές φορές τονίστηκε πως οι κάτοικοι των καποδιστριακών δήμων κατά ένα μεγάλο βαθμό είναι απροστάτευτοι…..


Τα αστυνομικά τμήματα και σταθμοί δε θα ήταν παράλογο να ειπωθεί πως υπολειτουργούν ελλείψει επαρκής επάνδρωσής τους…..


Μπορεί ένα αστυνομικό τμήμα με πέντε ή δέκα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, άτομα προσωπικό να καλύψει τις ανάγκες ενός καποδιστριακού δήμου, έστω και αν αυτός πληθυσμιακά είναι μικρός, αλλά σε έκταση μεγάλος….;


Για κάθε οικισμό του νομού Ξάνθης πόσοι αστυνόμοι θα πρέπει να αναλογούν, ώστε οι κάτοικοί τους να αισθάνονται ασφαλείς……; 


Ένας, δύο τρεις ή και περισσότεροι…..;


Ξέρω υπάρχουν οικισμοί, όπου δεν υπάρχει αστυνόμος να τους φυλάει…..


Τι να σου κάνουν και οι συνοριοφύλακες ….Και όσο για τους αγροφύλακες , συγχωρήστε με, αλλά δεν ξέρω αν υπάρχουν στον νομό μας, και αν ναι πόσοι είναι…….


 



Και ύστερα είναι να μη δρουν ανενόχλητα κάποια κακοποιά στοιχεία και κάποιοι βάνδαλοι στα χωριά του νομού……


Καθημερινές είναι οι μικρές και μεγάλες κλοπές…..


Και γιατί όχι και οι λεηλασίες περιουσιών κάποιες φορές, έστω και αν δεν έρχονται στο φως της επικαιρότητας…..


Και αν έλθουν, θα γίνει και κάτι…..;


Ήρθε στο φως της δημοσιότητας  ο βανδαλισμός και η λεηλασία των ιαματικών Λουτρών της Ποταμιάς……


Ασυνείδητοι μπήκαν στους ξενώνες, έκλεψαν, κατέστρεψαν και έφυγαν ανενόχλητοι….


Ποιος ευθύνεται για αυτό…..; Και ποιος θα πληρώσει τη ζημιά….;


Ποιος φέρει την ευθύνη της φύλαξης του χώρου…..;


Και αν η σκέψη σας απλά πάει στο Δήμο Αβδήρων, είναι ο μόνος που δε φταίει…


Τι να σου κάνει και ένας μικρός Δήμος με πολλές υποχρεώσεις, αλλά με ελάχιστους οικονομικούς πόρους και προσωπικό….;


Και όταν μάλιστα εδώ και πολύ καιρό φωνάζει και ζητά ενίσχυση και στήριξη των δομών και υπηρεσιών του,  είτε ανήκουν στην αρμοδιότητά του, είτε όχι, όπως είναι τα αστυνομικά τμήματα….. 


Άρα το θέμα δεν είναι μια ακόμη διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά με τι υποδομές και δυναμικό θα πάνε οι καποδιστριακοί δήμοι σε μια νέα διοικητική αναδιάρθρωση….               

Σχετικά Άρθρα

Back to top button