“Όταν οι Έλληνες θέλουν μπορούν”

Η μικρή καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων της ΔΕΥΑΞ, σύμφωνα με τον πρόεδρο Μανώλη Τσέπελη, οφείλεται στην προεκλογική περίοδο αλλά σήμερα τα έργα έχουν ξεκινήσει και είναι έργα ύψους 8 εκ. ευρώ και αφορούν την ύδρευση και αποχέτευση στα Κιμμέρια στον οικισμό του Δροσερού και παράλληλα η δεξαμενή στην παλιά πόλη η μεγάλη που είναι ένα σημαντικό έργο υποδομής.

Η μικρή καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων της ΔΕΥΑΞ, σύμφωνα με τον πρόεδρο Μανώλη Τσέπελη, οφείλεται στην προεκλογική περίοδο αλλά σήμερα τα έργα έχουν ξεκινήσει και είναι έργα ύψους 8 εκ. ευρώ και αφορούν την ύδρευση και αποχέτευση στα Κιμμέρια στον οικισμό του Δροσερού και παράλληλα η δεξαμενή στην παλιά πόλη η μεγάλη που είναι ένα σημαντικό έργο υποδομής.


Το άλλο έργο στον ορεινό όγκο των Κιμερίων προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι κτηνοτρόφοι περιμένουν το τελικό οκ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Παράλληλα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ ευχαριστεί την επιχείρηση “Γερμανός” για την χρηματοδότηση στον ορεινό όγκο της Ξάνθης και αφορά παρόμοιες δράσεις. Επίσης ευχαριστεί το δασαρχείο σχετικά με τις ομβροδεξαμένες που προγραμματίζονται.


Αναφερόμενος στην αδυναμία της Κεντρικής Διοίκησης να χρηματοδοτήσει τις πρωτοβουλίες αυτές είπε ότι αυτό δεν έχει σημασία, εκείνο που προέχει να υπάρχει η ωρίμανση των μελετών.


Ο κ. Τσέπελης δεν πτοείται σύμφωνα με τη δήλωση του από τα προβλήματα συντονισμού που θα προκύψουν από την ενοποίηση των δήμων Σταυρούπολης και Ξάνθης.


Απαντώντας στο ερώτημα που αφορά την ενοποίηση των δήμων Σταυρούπολης με την Ξάνθη και αν η ΔΕΥΑΞ θα είναι σε θέση να συντονίσει το σοβαρό έργο της υδροδότησης σε ένα διάσπαρτο δήμο είπε:


 “Όταν οι Έλληνες θέλουν, τότε δεν υπάρχουν εμπόδια. Είμαστε Έλληνες και όταν έχουμε διάθεση θα τα καταφέρουμε”.


Τονίζοντας παράλληλα ότι πολλές φορές δεν εξαρτάται από την ΔΕΥΑΞ αλλά από τα συναρμόδια υπουργεία τα οποία κωλυσιεργούν.


Καταθέτοντας την προσωπική του άποψη σχετικά με τους αιρετούς περιφερειάρχες ανέφερε ότι η Κεντρική διοίκηση μπορεί να έδωσε τις αρμοδιότητες και αυτές κουτσουρεμένες αλλά δεν έδωσε και τους αντίστοιχους πόρους. Ευελπιστεί ότι στο μέλλον η τελική υπογραφή για οποιοδήποτε έργο θα μπαίνει από τον αιρετό περιφερειάρχη, αποφεύγοντας έτσι τις χρονοβόρες διαδικασίες.


Σχετικά με το διαδημοτικό νερό ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ ανέφερε ότι η έγκριση υλοποίησης ήρθε μετά από 15 μήνες αναμονής από το αντίστοιχο Υπουργείο  και μένει πλέον να διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησής του από τον αντίστοιχο φορέα. αυτό θα δώσει πλέον την δυνατότητα για 100.000 κατοίκους και σε βάθος χρόνου 40 ετών να υπάρχει επάρκεια πόσιμου νερού.


Δρομολογείται και η προσπάθεια του προέδρου κ. Μανώλη Τσέπελη σχετικά με την παραγωγή ενέργειας με ήπιο τρόπο τονίζοντας ότι είναι οι πρώτοι που σχεδίασαν μία τέτοια δράση από πολλούς δήμους σε ολόκληρη την Ελλάδα, ζητώντας παράλληλα από την κεντρική διοίκηση να τύχουν ιδιαίτερης μεταχείρισης αλλά και χρηματοδότησης προκειμένου να υπάρξουν έσοδα με απώτερο  σκοπό  την μείωση του κόστους λειτουργίας.


Στον παρόντα χρόνο είναι έτοιμοι να καταθέσουν τις μελέτες για την έκδοση της άδειας ζητώντας παράλληλα να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης, είτε από την κεντρική διοίκηση ,είτε μέσω ΣΔΙΤ, ενώ παράλληλα προτείνει όλα τα σχολεία της Ξάνθης να μπούνε στην διαδικασία  να κάνουν χρήση της πράσινης ενέργειας, τοποθετώντας στις σκεπές τους φωτοβολταικά συστήματα και πάντοτε με απώτερο σκοπό την επίτευξη οικονομίας και όλα τα έσοδα που θα προκύψουν να πάνε στην συντήρηση των σχολικών μονάδων .


Αναφερόμενος στο Κοινωνικό πρόσωπο της ΔΕΥΑΞ, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας ανέφερε ότι η επιχείρηση στα πλαίσια αυτά πράττει πάντοτε το καλύτερο δυνατό αλλά χωρίς τυμπανοκρουσίες.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ


Σχετικά Άρθρα

Back to top button