Σχετικά με την παρουσία διοξινών και φουρανίων σε φρούτα και λαχανικά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε έκθεσή του με τίτλο: “Άτλας για την υγεία των παιδιών και το περιβάλλον” αναφέρει μεταξύ των άλλων ότι στη χώρα μας η μέση συγκέντρωση διοξινών και φουρανίων σε φυτικά προϊόντα είναι 1 pg/g (ένα τρισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου ανά γραμμάριο τροφίμου).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε έκθεσή του με
τίτλο: "Άτλας για την υγεία των παιδιών και το περιβάλλον" αναφέρει μεταξύ των
άλλων ότι στη χώρα μας η μέση συγκέντρωση διοξινών και φουρανίων σε φυτικά
προϊόντα είναι 1 pg/g (ένα τρισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου ανά γραμμάριο
τροφίμου).

Η έκθεση αυτή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που
δημοσιεύτηκε και στον Ελληνικό τύπο στηρίζεται σε μελέτη ρώσικου κέντρου μελετών
και είναι θεωρητικά αποτελέσματα μαθηματικών υπολογισμών και όχι αποτελέσματα
εργαστηριακών αναλύσεων.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων από εργαστηριακές
μετρήσεις που έχει πραγματοποιήσει για διοξίνες και φουράνια το 2003 σε γάλα και
γαλακτοκομικά προϊόντα, σε κρέας και τα προϊόντα του, ψάρια και τα προϊόντα
τους, πουλερικά και τα προϊόντα τους, καθώς επίσης λάδια, δημητριακά, φρούτα και
λαχανικά, βρέθηκαν σε όλες τις περιπτώσεις να είναι κάτω από τον μέσο όρο αυτών
της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι διοξίνες και τα φουράνια είναι εξαιρετικά τοξικές
ουσίες, οι οποίες εναποτίθενται στο λίπος και παραμένουν στον ανθρώπινο
οργανισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προκαλούν ορμονικές διαταραχές, πιθανή
βλάβη στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού και θεωρούνται ύποπτες για
καρκινογενέσεις και τερατογενέσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν
έχουν καθιερώσει όρια ασφαλούς έκθεσης στις διοξίνες και τα φουράνια.

Ο ΕΦΕΤ παρακολουθεί συστηματικά τα επίπεδα διοξινών,
φουρανίων και πολυχλωριωμένων διφαινυλίων στα τρόφιμα και βεβαιώνει για μία
ακόμη φορά ότι τα επίπεδα των ουσιών αυτών στα τρόφιμα στη χώρα μας είναι
χαμηλά.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button