«Μεσοβέζικες λύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας»

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται για την καταπολέμηση της ανεργίας αποτελούν μεσοβέζικες λύσεις, χωρίς να επεμβαίνουν στις περισσότερες των περιπτώσεων πάνω στα γενεσιουργά αίτια….

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται για την καταπολέμηση της ανεργίας αποτελούν μεσοβέζικες λύσεις, χωρίς να επεμβαίνουν στις περισσότερες των περιπτώσεων πάνω στα γενεσιουργά αίτια….


Άλλοι εξετάζοντας την όποια αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων του αρμόδιου Υπουργείου Απασχόλησης, όπως με την υλοποίηση κάποιων επιδοτούμενων προγραμμάτων, μιλούν για μείωση της ανεργίας και άλλοι για πλασματική μείωση της ανεργίας…..


Το γεγονός παραμένει ένα, πως καθημερινά χιλιάδες Έλληνες ζουν με το άγχος και την απειλή της ανεργίας…..


Μια απειλή που ακούγεται πολύ  πιο έντονα  τις ημέρες που διανύουμε εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που ζει ο πλανήτης μας και που αναπόφευκτα οδηγεί και σε ύφεση της ανάπτυξης με όλα τα γνωστά επακόλουθα και συνέπειες, όπως η αύξηση της ουράς της ανεργίας….


 


Καθημερινά και μια επιχείρηση βάζει λουκέτο….


Μάλιστα  όσο περνούν τα χρόνια-αρκεί να αναλογιστεί κανείς τι συμβαίνει στον τόπο του- οι θέσεις εργασίας συρρικνώνονται….


Οι θεωρίες και οι αναλύσεις για το τι φταίει πολλές….


Ωστόσο οι ενέργειες για την αποτροπή αυτού του φαινόμενου λίγες…..


Στην περιοχή μας χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι θέσεις που χάθηκαν από τα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας που έκλεισαν ή από τα ελάχιστα εναπομείναντα που μείωσαν τις θέσεις εργασίας…..


Και φυσικά έχουμε το μεγάλο πρόβλημα με τους καπνεργάτες που χρόνο με το χρόνο όλο και πιο δύσκολα καταφέρνουν να συμπληρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων όχι μόνο για να βγουν στο ταμείο ανεργίας, αλλά και για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη….


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Καπνική Μιχαηλίδης και ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολήθηκε φέτος…..


 


Το τι μέλλει γενέσθαι είναι το μεγάλο ερώτημα και αν λάβει κανείς υπόσχεση που είχε δώσει  προς τον κλάδο πριν από δυο περίπου χρόνια ο τότε υφυπουργός Απασχόλησης ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ότι δηλαδή θα τους ενέτασσε στο περίφημο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καταλαβαίνεται ότι όλη μια υπόσχεση αποδεικνύεται μέχρι στιγμής φρούδα….


Φρούδες οι ελπίδες των ανέργων και των υποαπασχολούμενων Ελλήνων για το Ταμείο Αλληλεγγύης….;


Πέρασαν δυο χρόνια και ακόμη η κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευσή της αυτή….


Ανακοίνωσε πως θα εξασφαλίσει ένα δις  πόρους για το Ταμείο αυτό και μέχρι στιγμής δέσμευσε μόλις εκατό εκατομμύρια ευρώ…..


Και φυσικά ακόμη δεν είδαμε να λειτουργεί το ταμείο αυτό, αν και λένε πως οσονούπω θα είναι έτοιμο να προσφέρει την οικονομική βοήθεια  στους δικαιούχους του Ταμείου Αλληλεγγύης….


 


Για όσους τυχόν δε γνωρίζουν, το συγκεκριμένο ταμείο έχει σως στόχο την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων, που εμφανίζονται λόγω της αλλαγής των τάσεων του παγκοσμίου εμπορίου…..


Με βάση την πρόταση τα κράτη-μέλη-βοήθεια θα προσφέρει και η ΕΕ.- μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για συνεισφορά σε περιπτώσεις που αναφέρονται όπως….


-Απολύσεις τουλάχιστον 1000 εργαζομένων από επιχείρηση  συμπεριλαμβανομένων και όσων απολύουν οι προμηθευτές της ή οι παραγωγοί των επόμενων σταδίων του προϊόντος) σε περιφέρεια που η ανεργία είναι μεγαλύτερη από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του κράτους ή ….


– Πάνω από 1000 απολύσεις εντός έξι μηνών σε μια ή περισσότερες επιχειρήσεις κλάδου που αντιπροσωπεύουν το 1% της απασχόλησης στην περιφέρεια….


Τώρα βέβαια το κατά πόσο η Ε.Ε. θα εγκρίνει για τη χώρα μας μέτρα κοινωνικής στήριξης των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε πτώχευση και οι εργαζόμενοι στο δρόμο, είναι ένα ζήτημα αν λάβει κανείς  υπόψη του την πρόσφατη αρνητική απάντηση των Βρυξελλών για τον Όμιλο Λαναρά, που απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζόμενων, μάλιστα μια μονάδα του βρίσκεται και στην Κομοτηνή….


 


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button