«Ιστορική εκλογή Ομπάμα ….»

Τελικά τα Αμερικανάκια δεν είναι και τόσο αμερικανάκια ….
Τους βγάζω το καπέλο…..ψήφισαν με τα δυο Μπαράκ Ομπάμα εκλέγοντας τον 44ο Πρόεδρο των ΗΠΑ……

 Τελικά τα  Αμερικανάκια δεν είναι και τόσο αμερικανάκια ….


Τους βγάζω το καπέλο…..ψήφισαν με τα δυο Μπαράκ Ομπάμα  εκλέγοντας τον  44ο Πρόεδρο των ΗΠΑ……


Τον στέλνουν κατευθείαν στο Λευκό Οίκο , να καθίσει στο οβάλ γραφείο και να σταματήσει την κατρακύλα  της χώρας  τους ……


Μια κατρακύλα για την οποία  ευθύνεται  η  αχαρακτήριστη πολιτική του απερχόμενου πλανητάρχη Μπους…..


Ο οποίος , μαζί με τον Μακέιν   τρίβουν τα μάτια  τους για το πόσο πολύ κοκκίνισαν οι  περισσότερες Πολιτείες της Αμερικής και για το θρίαμβο του έγχρωμου Μπαράκ…..


ΟΙ Αμερικανοί ζουν κοσμογονικές στιγμές…..στέλνουν στο Λευκό Οίκο έναν  μαύρο…..Εξέλεξαν τον πρώτο έγχρωμο πρόεδρό τους….


Αυτό και αν είναι ανατροπή του συντηρητικού πολιτικού τους κατεστημένου…..


 


Ο Μπαράκ Ομπάμα το δήλωσε…. « αλλαγή ήρθε στην Αμερική…»….


Δεν μένει παρά να την κάνουν ορατή και με πολιτικές πράξεις….


Η αλλαγή δεν ήρθε μόνο για τους Αμερικανούς, αλλά για όλο τον πλανήτη….


Οι συνέπειες από αυτή την αλλαγή στα ηνία της παντοδύναμης ηγέτιδας της γης θα επηρεάσουν λίγο  ή πολύ και της υπόλοιπες χώρες του κόσμου….


Ανατολή και Δύση, Ασία, Μέση Ανατολή και Ευρώπη το βέβαιο είναι πως οι κυβερνήσεις τους έχουν την προσοχή τους στραμένη πέρα από τον Ατλαντικό και περιμένουν τι θα φέρει η επόμενη μέρα….


Επόμενη μέρα βέβαια, σχήμα λόγου….


Μιλάμε για τα επόμενους μήνες και χρόνια….


 


Πολλοί λένε πως μπορεί οι Πρόεδροι των ΗΠΑ να αλλάζουν, αυτό δε σημαίνει ότι αλλάζουν και οι πολιτικές τους και οι επεκτατικές τους διαθέσεις…..


Ίσως και να έχουν δίκαιο….


Η ηγεμονική διάθεση και η μανία να ελέγχουν άμεσα ή έμμεσα περιοχές εκτός των συνόρων τους δύσκολα ανατρέπεται …..


Ούτε και οι αμερικανικές βάσεις θα φύγουν από χώρες της Ευρώπης ή της Μέσης Ανατολής….ούτε και από τη Σούδα στην Κρήτη….


Όμως ίσως τώρα αλλάξουν οι προτεραιότητες ή πέσει ή ένταση…..


Όπως και να έχει η Αμερική ζει μια ιστορική στιγμή και αυτό αποδεικνύεται εν μέρει και από την πρωτοφανή συμμετοχή των Αμερικάνων ψηφοφόρων…..   


Ο χάρτης των Πολιτειών της Αμερικής κοκκίνισε στέλνοντας έτσι το μήνυμα της αποδοχής στο πρόσωπο του Ομπάμα, καθώς και το μέγεθος της νίκης του ….δεν είναι και λίγοι οι 330 και ίσως και περισσότεροι εκλέκτορες….


 


Οι Αμερικανοί λοιπόν με την ψήφο τους έδωσαν τη νίκη στο Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα- σ.σ κάτι άσχετο, το Ομπάμα μου θυμίζει Οσάμα και το Οσάμα τον Μπιν Λάντεν, περιμένω την αντίδρασή του για τούτη την εκλογή του έγχρωμου και κοντά σε αυτόν με βάση τη θρησκεία νέου Αμερικανού προέδρου- και οι Έλληνες της Ομογένειας συνέβαλαν τα μάλλα  σε αυτή την εκλογή…..


Στο παγκόσμιο σκηνικό τα δεδομένα φαίνεται πως αλλάζουν….


Δεν είναι και λίγο να ακούς από έναν Αμερικανό Πρόεδρο πως είναι διατεθειμένος να ανοίξει δίαυλους επικοινωνίας με την Κούβα και τον Κάστρο, αλλά και τον Τσάβες από τη Βενεζουέλα …


Το σίγουρο είναι πως θα οικοδομήσει μια νέα οικονομία και θα αποκαταστήσει την ηγεσία της χώρας του, όπως επεσήμανε και ο ίδιος στον κόσμο….


 


Το ερώτημα είναι αν θα οικοδομήσει μια νέα πολιτική επικοινωνία και συνεργασίας με την χώρα μας ……


Το ζήτημα είναι αν τα εθνικά θέματα και οι στόχοι της Ελλάδας συνδέονται με τους δικούς του στόχους και συμφέροντα….


Αν είναι αντικρουόμενοι με την ηγεμονία που θέλει να αποκαταστήσει σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική…..


Γεγονός πως η χώρας μας έχει πολλά ανοιχτά θέματα της εξωτερικής της πολιτικής με κυρίαρχα εθνικά ζητήματα, όπως το Σκοπιανό και το Κυπριακό, που αναμένουν και την παρέμβαση της νέας πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ, η οποία και ανήκει στο δημοκρατικό  χώρο και άρα υποτίθεται πως θα δει τα θέματά μας κάτω από άλλο πρίσμα, προκειμένου να κλείσουν θετικά για την Ελλάδα…..


Όσο για την περιοχή της Θράκης και εδώ θα πρέπει όχι μόνο να περιμένουμε, αλλά και να επιδιώξουμε αλλαγή κλίματος από αμερικανικής πλευράς….


Ο Μπαράκ Ομπάμα θα αλλάξει Πρέσβη και πρόξενο και σίγουρα  και την αμερικανική πολιτική και διπλωματική προσέγγιση για την περιοχή μας…..


Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε από το νέο χρόνο τις επισκέψεις στα μέρη μας των νέων διπλωματών του Ομπάμα…..


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button