Προτεραιότητα τα έργα μεγάλης εμβέλειας για τον Περιφερειάρχη

Πραγματοποιήθηκε στη Δράμα τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008 η 7η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα, κ. Δημήτρη Σταμάτη και τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Υπουργείου Οικονομικών, του Α’ και Β’ Βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών τάξεων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Πραγματοποιήθηκε στη Δράμα τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2008 η 7η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα, κ. Δημήτρη Σταμάτη και τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Υπουργείου Οικονομικών, του Α’ και Β’ Βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών τάξεων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. 


Ο προϋπολογισμός του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης μετά την 3η Αναθεώρηση (2006) διαμορφώνεται σε 1.205.389.847 Ε συνολικού κόστους και 995.144.362 Ε δημόσιας δαπάνης. 


Αναλυτικά τα τρία διαρθρωτικά ταμεία συμμετέχουν στη Δημόσια Δαπάνη του Προγράμματος ως ακολούθως: 


Το ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) συμμετέχει με 694.539.910 Ε (69,79%) δημόσιας δαπάνης. 


Το ΕΓΠΤΕ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) συμμετέχει με 206.496.483 Ε (20,75%) δημόσιας δαπάνης.


Σελίδα 8


 

Το ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) συμμετέχει με 94.107.969 Ε (9,46%) δημόσιας δαπάνης.

 

Οι Στρατηγικοί στόχοι του Προγράμματος εξειδικεύονται με τη διαμόρφωση πέντε αξόνων:1.”Ανάπτυξη Υπαίθρου”, 2. “Καινοτομία – Ανταγωνιστικότητα”, 3. “Αξιοποίηση της Γεωγραφικής Θέσης της Περιφέρειας”, 4.”Αστική Ανάπτυξη”, 5. “Άμβλυνση των Ενδοπεριφερειακών – Κοινωνικών ανισοτήτων και Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού”. 

 

Μέχρι 31.12.2007, ενεργοποιηθήκαν και τα 38 Μέτρα του προγράμματος. Ο συνολικός προϋπολογισμός της Δημόσιας Δαπάνης, που ενεργοποιήθηκε μέσω των Προσκλήσεων Υποβολής Προτάσεων, ανέρχεται σε 1.663,4 εκατ. Ε, ενώ  εντάχθηκαν συνολικά 1.456 πράξεις συνολικού προϋπολογισμού 1.304,5 εκατ. και συμβασιοποιήθηκαν πράξεις συνολικού προϋπολογισμού 1.108 εκατ. 

 

Οι πραγματοποιθείσες δαπάνες του Προγράμματος μέχρι 31/12/2007 ανέρχονται, σύμφωνα με το αίτημα πληρωμής, σε 788,6 εκατ. Ε και αντιστοιχούν στο 79,25% της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος, ενώ από την αρχή του έτους 2007 καταχωρήθηκαν πληρωμές 208 εκατ. Ε δημόσιας δαπάνης, αυξάνοντας το ποσοστό απορρόφησης από 58,9% σε 79,25%, ήτοι κατά +20,35%.

 

 Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Δημήτρης Σταμάτης συνεχάρη τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής και τους τελικούς δικαιούχους, Δήμους και Νομαρχίες της ΑΜ-Θ για  την επίτευξη των στόχων, καθώς η απορροφητικότητα του 3ου ΚΠΣ  ανήλθε στο τέλος του 2007 στο 80%.

 

Παράλληλα τόνισε ότι το 2008 είναι ένα κρίσιμο έτος, γιατί όπως σημείωσε “δεν υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας, χρειάζεται αγώνας ταχύτητας αλλά και ακριβείας, εγρήγορση και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, ώστε να επιτευχθεί μέσα στο 2008 το κλείσιμο των υπολοίπων του Γ’ ΚΠΣ”. 

 

 Πρόθεση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ σύμφωνα με τον κ. Σταμάτη είναι η συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η ιεράρχηση των στόχων, ώστε “να καταπολεμηθούν οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες και αδικίες και να έχουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορροφητικότητα με έργα μεγάλης εμβέλειας που θα αναδείξουν κάθε Νομό αλλά και την ίδια την Περιφέρεια μας συνολικά. Χρειάζεται μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία σε σχέση με τα προηγούμενα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης ώστε να έχουμε ορατά αποτελέσματα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της Τέταρτης Προγραμματικής Περιόδου. Στο 4ο ΚΠΣ το ποσό που αναλογεί στην Περιφέρειά μας είναι 808 εκατομμύρια ευρώ. Θα σταθούμε όμως διεκδικητικοί ζητώντας την πλήρη διασφάλιση αυτού του ποσού ώστε να μη θιγεί από τομεακά έργα ενώ θα διεκδικήσουμε ένα ανάλογο κονδύλι για τομεακά έργα στην Περιφέρεια”. 

 

 Παράλληλα, ο κ. Σταμάτης επεσήμανε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας ΑΜ-Θ να πραγματοποιήσει την πρώτη πανελλαδικά συνάντηση στην Κομοτηνή με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  με στόχο την όσο το δυνατόν  μεγαλύτερη αποδοτικότητα τομεακών έργων στη γεωργία, ενώ όπως δήλωσε “Θα επιχειρήσουμε τέτοιου είδους συναντήσεις και με άλλα υπουργεία που εμπλέκονται με τομεακά έργα για τον καλύτερο σχεδιασμό και την μεγαλύτερη απορροφητικότητα στην Περιφέρειά μας. Πρέπει να επισημάνω ότι , η ελλιπής στελέχωση των Νομαρχιών και των Δήμων οδήγησε στην αδυναμία σχεδιασμού μεγάλων έργων. Αντιμετωπίζουμε τους εταίρους μας ως συνεργάτες της Περιφέρειας και όλοι μαζί θα δουλέψουμε για την ανάπτυξη επ’ ωφελεία των πολιτών της”. 

 

 Για το θέμα των ελέγχων των ιδιωτικών επενδύσεων ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΜ-Θ ανέφερε “Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μετά από δική μας πρωτοβουλία, οι επιτροπές ελέγχου των επενδύσεων μπορούν να ξεφύγουν από τα στενά όρια του Δημοσίου τομέα. Οι όποιες καθυστερήσεις στον τομέα του ελέγχου οφείλονται στη συσσώρευση των υποθέσεων αφού τα υπάρχοντα όργανα δεν αρκούν για τον έλεγχο των παλιών επενδύσεων και των νέων υπαγωγών. Με τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων θα συγκροτηθεί σύντομα ο απαιτούμενος αριθμός των επιτροπών ελέγχου ώστε να αποσυμφορηθεί η υπάρχουσα κατάσταση”. 

 

Τέλος για το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης ο κ. Σταμάτης υποστήριξε πως “Πρόθεση της Περιφέρειας για την ανάπτυξη του τουρισμού είναι η συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς ανά νομό, ώστε να υπάρξει μια συνολική πρόταση για τη μεγιστοποίηση των ωφελειών της τουριστικής προβολής.  Σ’ αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε και τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα που θα πρέπει να συνδράμει για να υπάρξει ένα πετυχημένο σχέδιο τουριστικής ανάδειξης”. 

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button