ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ¨ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ”

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σταυρούπολης συνήλθε σε έκτακτη Συνεδρίαση στις 20 /05/2010 και εξέδωσε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα.

Μετά την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου του Προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ στην Βουλή των Ελλήνων, εκφράζουμε την αντίδραση μας στο τελικό σχέδιο σύμφωνα με τα οποίο ο Δήμος Σταυρούπολης συνενώνεται με τον Δήμο Ξάνθης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σταυρούπολης συνήλθε σε έκτακτη Συνεδρίαση στις 20 /05/2010 και εξέδωσε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα.


 


Μετά την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου του Προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ στην Βουλή των Ελλήνων, εκφράζουμε την αντίδραση μας στο τελικό σχέδιο σύμφωνα με τα οποίο ο Δήμος Σταυρούπολης συνενώνεται με τον Δήμο Ξάνθης.


 


Με αφορμή το γεγονός ότι δεν ελήφθησαν κατά προκλητικό τρόπο οι θέσεις μας κατά το στάδιο της διαβούλευσης όπου αναφέραμε μεταξύ άλλων ότι,


        Ο Δήμος Σταυρούπολης είναι ένας ορεινός Δήμος κατά 82,94% στο σύνολο του σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής τα όποια χαρακτηρίζουν 5 από τα 7 Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου ως Ορεινά και 2 ως  Ημιορεινά.


        Επίσης από τα στοιχεία της Απογραφής  του Μαρτίου 2001 προκύπτει ότι ο συνολικός πληθυσμός του Δήμου Σταυρούπολης ανέρχεται σε 3.090 κατοίκους.


        Κρίνουμε σκόπιμο να σας αναφέρουμε επίσης ότι ο Δήμος Σταυρούπολης έχει στοχοποιηθεί από την σημερινή Κυβέρνηση να λειτουργήσει πιλοτικά ως Δήμος  μοντέλο για την Πράσινη Ανάπτυξη. Στα σύνορα του περικλείει οικοσυστήματα σπάνιου φυσικού κάλλους και μοναδικής ομορφιάς σε όλη την Ευρώπη γι’ αυτό έχει χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο που ενσωματώνει περιοχές Δικτύου NATURA 2000, και προστατευόμενες περιοχές.


        Στα πλαίσια ανάδειξης και αξιοποίησης των ανωτέρω προέβει στην σύναψη μνημονίων συνεργασίας και εγκατάστασης   τόσο με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ όσο και με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.


Πρωτοϊδρύθηκε το 1946,  είναι (μαζί με τον αστικό Δήμο Ξάνθης) ένας από τους δύο ιδρυτικούς Δήμους του Νομού Ξάνθης και στα όρια του  λειτουργούν πληθώρα υπηρεσιών του Δημοσίου  και του ευρύτερου Δημοσίου τομέα για την εξυπηρέτηση του πολίτη όπως Κέντρο Υγείας, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομικό Τμήμα, Ειρηνοδικείο, Υποθηκοφυλακείο, ΕΛΤΑ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, Δασαρχείο, Αγροτική Τράπεζα, Στρατόπεδο, Κέντρο Νεοσυλλέκτων Πεζικού, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, ΚΕΠ, Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης «ΝΕΣΤΟΣ – ΡΟΔΟΠΗ», ΚΑΠΗ, Δημοτική Βιβλιοθήκη, Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών, κλπ..  


Ο δυτικότερος οικισμός του Δήμου είναι αυτός της Μυρτούσας και απέχει 72 χλμ. από την πόλη της Ξάνθης και 22 χλμ από την Δράμα.


Η Μυρτούσα μαζί με πέντε ακόμη οικισμούς μας, εξυπηρετούνται σε θέματα ΕΛΤΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ από την Δράμα ενώ τέσσερεις οικισμοί δεν έχουν καμία σύνδεση με το ΚΤΕΛ Ν. Ξάνθης.


Τα παραπάνω σε συνάρτηση με την χρονοαπόσταση και το ισχυρό ανάγλυφο της περιοχής του Δήμου καθιστούν συντομότερη την πρόσβαση από την Ξάνθη στην Θεσσαλονίκη παρά στον οικισμό της Μυρτούσας και αυτό σε κανονικές καιρικές συνθήκες και όχι την χειμερινή περίοδο όπου η διάρκεια των χιονοπτώσεων είναι 5 μήνες.


Από τα ανωτέρω και σε συνδυασμό με τα κριτήρια που τέθηκαν για την χωροθέτηση των νησιωτικών και ορεινών Δήμων (ορεινότατα άνω του 50% και πληθυσμιακό κατώφλι τους 2.000 κατοίκους) τεκμηριώνεται η παραμονή του Δήμου Σταυρούπολης Νομού Ξάνθης ως έχει σήμερα.


 


Κατόπιν των ανωτέρω το Δημοτικό Συμβούλιο Σταυρούπολης εκδίδει ομόφωνα το παρών Ψήφισμα με το οποίο:


O         Εκφράζει την δυσαρέσκεια  και την αντίδραση του στο χωροταξικό σχέδιο του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ


O         Εκφράζει την οργή και αγανάκτηση του Δημοτικού Συμβουλίου και του συνόλου των Δημοτών της Σταυρούπολης που κάποιοι αποφασίζουν για το μέλλον του χωρίς αυτόν,  στο βωμό μικροπολιτικών και άλλων συμφερόντων.


O         Την απαίτηση να παραμείνει ο Δήμος Σταυρούπολης ως έχει σήμερα με  τον  χαρακτήρα  ως  ορεινός  και να μην συνενωθεί με τον αστικό Δήμο Ξάνθης.


O         Κηρύσσει persona non grata τους βουλευτές του Νομού και την πολιτική ηγεσία αυτών σε επίπεδο Ν.Ε.  που  δε  θα  ταχθούν  υπέρ  του  δίκαιου  αιτήματός  μας.


O         Κηρύσσει την ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου ως ημέρα πένθους  και ξεριζωμού  για τον Δήμο Σταυρούπολης και να εορτάζεται ευ εξής.


O         Την κινητοποίηση με πορεία στην πόλη της Ξάνθης στις 22/05/2010 στις 11.00΄ και επίδοση του ψηφίσματος στους Βουλευτές  και την πολιτική ηγεσία του Νομού.


 


Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ 


ΤΟΥ  ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


 


 


 


ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button