ΜΕ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής τους Επιμελητηρίου Ξάνθης, στη βάση αιτήματός μου, ως του μέχρι και τη διενέργεια των επόμενων εκλογών της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ξάνθης αντιπροσώπου της στη ΓΣΕΒΕΕ, θα κληθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Έμποροι (ΕΒΕ) να συμμετάσχουν στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του (28/5/2014, Τετάρτη, ώρα 19:00 αίθουσα εκδηλώσεων Επιμελητηρίου).

Με απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής τους Επιμελητηρίου Ξάνθης, στη βάση αιτήματός μου, ως του μέχρι και τη διενέργεια των επόμενων εκλογών της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ξάνθης αντιπροσώπου της στη ΓΣΕΒΕΕ, θα κληθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Έμποροι (ΕΒΕ) να συμμετάσχουν στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του (28/5/2014, Τετάρτη, ώρα 19:00 αίθουσα εκδηλώσεων Επιμελητηρίου).

Ο σκοπός είναι να ορισθεί συντονιστική Ομάδα ή να εκλεγεί ευρεία Επιτροπή από ενδιαφερόμενους ΕΒΕ, είτε συνεχίζουν να είναι μέλη του Επιμελητηρίου είτε δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να καταβάλουν την πενιχρή συνδρομή τους, για να προωθήσει το αίτημα της συνέχισης της ασφαλιστικής τους κάλυψης από το Ταμείο Ασφάλισης στο οποίο επί δεκαετίες κατέβαλαν ανελλιπώς τις εισφορές τους. Ώστε να προβούν σε ενέργειες διευθέτησης των οφειλών ασφαλιστικών εισφορών, θεώρησης των βιβλιαρίων τους και αντιμετώπισης των απειλών για ποινικές διώξεις και κατασχέσεις από μέρους του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) που για την Περιφέρειά μας έχει εγκατασταθεί στην Κομοτηνή.

Όπως είναι πλέον ευρέως γνωστό, τόσο στις μεγαλουπόλεις της Ελλάδας Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κλπ, όσο και σε διάφορες άλλες περιφερειακές πρωτεύουσες νομών, έχουν συσταθεί ομάδες συντονισμού, επιτροπές και σύλλογοι  που διεκδίκησαν με επιτυχία την επίλυση του προβλήματος διευθέτησης των οφειλών τους προς τον ΟΑΕΕ τόσο σε ιδιωτική νομική βάση, όσο και σε συλλογικό κινηματικό-πολιτικό επίπεδο.

 Ήδη υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα, όπως δικαίωση με δικαστικές αποφάσεις και εντολές κατά τόπους διευθυντών ΟΑΕΕ για γενική θεώρηση των ασφαλιστικών βιβλιαρίων των ασφαλισμένων που αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία περιήλθαν οι επιχειρήσεις τους κατά τα χρόνια της κρίσης και της τεχνητά παρατεινόμενης, για έκτο τώρα χρόνο, ύφεσης στην ελληνική αγορά.

Είναι γνωστό ότι για τους περισσότερους συναδέλφους ΕΒΕ έχει συγκεντρωθεί ένα δυσβάσταχτο ποσό οφειλής, μη ανταποκρινόμενο στις δυνατότητές τους, αλλά και στις ανύπαρκτες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κατά χρόνια που ο ΟΑΕΕ αρνούνταν να θεωρήσει το βιβλιάριο. Είναι σαφές ότι μαζί με τις παράλογες και αυθαίρετες επιβαρύνσεις, είναι αδύνατον να αποπληρωθούν τα ποσά αυτά, ακόμη κι αν αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων, δεδομένου ότι θα τρέχουν παράλληλα και οι μηνιαίες εισφορές. Για υποβαθμισμένες ή και κοστοβόρες πλέον υπηρεσίες για τον ίδιο τον ασφαλισμένο που καταβάλει κανονικά τις εισφορές του.

Το οξυμένο πρόβλημα της αδυναμίας καταβολής των μη ανταποδοτικών υπέρογκων εισφορών, δεν πρόκειται να λυθεί, ακόμη κι αν υποτεθεί ότι ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας θα αφεθεί να ανασάνει κατά τα επόμενα χρόνια. Διότι, όπως είχαμε προβλέψει όταν ξέσπασε -με ευθύνη των κυβερνώντων- με άναρχο και με ανεξέλεγκτο τρόπο η κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου στην ελληνική οικονομία, τη νύφη δε θα την πληρώσουν ούτε όσοι φυγάδευσαν τα νόμιμα και παράνομα κέρδη τους στο εξωτερικό (βλ. λίστες Λαγκάρντ και CD με χιλιάδες ονόματα που απέκρυψαν και δε θέλησαν να διερευνήσουν οι υπουργοί οικονομικών της χώρας μας), αλλά ούτε και οι συμπαθείς υπάλληλοι του δημοσίου οι οποίοι εξ αντικειμένου συνθέτουν τον κρατικό μηχανισμό υποστήριξης της λειτουργίας του συστήματος. Κάποιοι βεβαίως έχουν απολυθεί ή θα απολυθούν, ενώ έχουν γίνει σημαντικές περικοπές μισθών και προνομίων που χειροτερεύουν τις συνθήκες διαβίωσής των κατώτερων κυρίως δημοσίων λειτουργών. Με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται με αυξανόμενους ρυθμούς η κατάσταση των ΕΒΕ στην αγορά, αφού κυκλοφορεί πλέον ελάχιστο χρήμα.

Το βάρος, όμως, της εφαρμογής των επιβαλλόμενων προγραμμάτων δημοσιονομικών περικοπών θα το σηκώσουν κυρίως οι πολυπληθέστεροι αυτοσυντήρητοι βιοπαλαιστές και οι εργατοϋπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα, αναλογικά εάν το εξετάσει κανείς, σε μεγαλύτερο ακόμη βαθμό θα κτυπηθούν τελικά οι ΕΒΕ, οι λεγόμενοι και μικρομεσαίοι επιτηδευματίες και επιχειρηματίες. Θα υφαρπαγούν ό,τι μικροπεριουσίες δημιουργήθηκαν με σκληρή δουλειά κατά τα χρόνια της βιοπάλης τους στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό. Είναι εκείνοι από τους πολίτες που θα χάσουν όχι μόνο το βιός τους, αλλά και κάθε είδους αξιοπρέπεια, δεδομένου ότι ως απαλλοτριωμένοι άνεργοι δε θα έχουν στον ήλιο μοίρα, ενώ το δημόσιο είναι υποχρεωμένο να συντηρήσει έστω και με μισθούς πείνας τους υπαλλήλους του. Ώστε να λειτουργήσει το κράτος και να συνεχίσουν οι προνομιούχοι εισοδηματίες, οι ευνοημένοι εξαγωγείς και εφοπλιστές, οι τραπεζίτες καθώς και το πολιτικό τους προσωπικό στις διάφορες κυβερνήσεις σε επίπεδο βουλής, υπουργείων και περιφερειακών διοικήσεων να καλοπερνούν και να πλουταίνουν. Τόσο απλά είναι τα πράγματα, αν και θα χρειάζονταν αρκετές σελίδες να αναλύσει κανείς τα σχέδια εφαρμογής αυτών των διαπλεκόμενων σχέσεων και σχεδίων των κυρίαρχων τάξεων.

Στη συνάντησή μας στο Επιμελητήριο, θα πραγματοποιηθεί εισήγηση από πλευράς μου στη βάση της ενημέρωσης του κ. Γιώργου Φλωρά, τ. Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και συντονιστή της πανελλήνιας πρωτοβουλίας για τον ΟΑΕΕ «ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ – Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ», ενώ έχει κληθεί να συμμετάσχει και η νομική σύμβουλος του Επιμελητηρίου.

Θα παραβρεθεί δε, παρέχοντας την εμπειρία και την υποστήριξή του, και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Δράμας κ. Όθωνας Μουρούτης που έχει αναλάβει το συντονισμό των δικαστικών προσφυγών και των κινητοποιήσεων στη Δράμα.

Καλώ όλους τους συναδέλφους μας που κατά καιρούς ήρθαν σε επαφή μαζί μου και με παρότρυναν να αναλάβω το συντονισμό των 2000 και πλέον ανασφάλιστων ΕΒΕ του νομού μας, να συμμετάσχουν ενεργά στη συνάντηση αυτή, ώστε να συντονιστούμε σε πανελλήνιο επίπεδο και να επιτύχουμε το δυνατόν πιο άμεσο αποτέλεσμα αλλαγής της στάσης του Υπ. Εργασίας και της Διοίκησης του ΟΑΕΕ. Διότι είναι προτιμότερο για την Πολιτεία να προβεί σε ευέλικτες ενέργειες κάλυψης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των συναδέλφων μας και να συγκεντρώσει ένα εφικτό ποσό από τις πληρωμές των ασφαλισμένων για την καταβολή των τρεχουσών συντάξεων, παρά να τους οδηγήσει σε πλήρη αδυναμία καταβολής εισφορών και σε ανεπίστρεπτη κατάσταση υγείας. Πράγμα που σημαίνει ότι τους καθιστά ανίκανους για εργασία και τους καταδικάζει ακόμη και σε θάνατο.

Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ.

 

Αντώνης Κοσμίδης

Αντιπρόσωπος της ΟΕΒΕ Ξάνθης στη ΓΣΕΒΕΕ

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button