Ορκίστηκαν 37 ομογενείς από τη Γενική Γραμματέα της ΠΑΜ-Θ Θεοδώρα Κόκλα

Την Eλληνική Ιθαγένεια απέκτησαν 37 ομογενείς, κάτοικοι των πέντε νομών της ΠΑΜ-Θ, οι οποίοι ορκίστηκαν ενώπιον της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεοδώρας Κόκλα, την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου στις 11.00 το πρωί στην Κομοτηνή, στο κτίριο της Περιφέρειας.

Την Eλληνική Ιθαγένεια απέκτησαν 37 ομογενείς, κάτοικοι των πέντε νομών της ΠΑΜ-Θ, οι οποίοι ορκίστηκαν ενώπιον της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεοδώρας Κόκλα, την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου  στις 11.00 το πρωί στην Κομοτηνή, στο κτίριο της Περιφέρειας.


Οι ομογενείς που ορκίστηκαν ήταν  δύο από τη Ροδόπη, έξι από τον Έβρο,  12 από τον νομό Ξάνθης, τέσσερις από τον Νομό Καβάλας και 13 από τον Νομό Δράμας και απέκτησαν την Ελληνική Ιθαγένεια σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν.3284/2004.


Η Γενική Γραμματέας, κ. Κόκλα, αφού επεσήμανε πως με την ορκωμοσία τους έκλεισε ένας κύκλος τυπικών διαδικασιών, οι άνθρωποι αυτοί αποκτούν πλέον έναν επίσημο και ουσιαστικό δεσμό με το Ελληνικό Κράτος ως ισότιμοι Έλληνες πολίτες, αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η  Ελληνική Πολιτεία, δεδομένων των ιδιαίτερων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που αντιμετωπίζει, ώστε να βελτιωθούν όσο γίνεται περισσότερο οι συνθήκες διαβίωσης των ομογενών.


Αναλυτικότερα, η κ. Κόκλα αναφέρθηκε στις πιο σημαντικές δράσεις της Περιφέρειας ΑΜ-Θ μέσα στο 2010, που αφορούν στους ομογενείς.



-Δράσεις της Περιφέρειας ΑΜ-Θ


για τους ομογενείς


Συγκεκριμένα, μέσα στο έτος 2010 και μέχρι σήμερα:


1.Έχουν χορηγηθεί 353 ιθαγένειες από τα Τμήματα Αστικής Κατάστασης και Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των πέντε νομών. 


2.Έχουν εκδοθεί 95 τίτλοι κυριότητας ακινήτων σε ομογενείς που τους είχαν παραχωρηθεί μόνο κατά χρήση.


3. Έχουν κληθεί οι δικαιούχοι ακινήτων κατά χρήση στους Ν. Ροδόπης και      Έβρου να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ώστε να εκδοθούν και γι’ αυτούς οι τίτλοι κυριότητας. Οι προσκλήσεις αφορούν συγκεκριμένα στις περιοχές  Αμφιτρίτη, Άνθεια, Γιαννούλη, Συκοράχη,  Ελληνοχώρι, Κοτρωνιά, Σαγήνη, Ορεστιάδα, Λαγός, Λάβαρα, Κισσάριο, Σουφλί και Λύκειο Σαπών.



-Επιδότηση ενοικίου


 (στεγαστικά επιδόματα – ενοίκια)


Από τις αρχές του έτους και μέχρι τον Οκτώβριο έχει καταβληθεί συνολικά το ποσό των 766.160,97 ευρώ για στεγαστικά επιδόματα και ενοίκια των μηνών Μαΐου μέχρι και Δεκεμβρίου του έτους 2009. Σήμερα καταβάλλονται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης τα στεγαστικά επιδόματα και ενοίκια των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου του 2010, και άμεσα θα καταβληθούν τα στεγαστικά επιδόματα και ενοίκια μέχρι και τον Απρίλιο του 2010.


Σημειώνουμε πως υπάρχει βούληση του αρμόδιου Υπουργείου για παράταση του στεγαστικού προγράμματος και για το έτος  2011.



-Κρατικές αρωγές


Από τις αρχές του 2010 έχει καταβληθεί το ποσό των 10.458.000 ευρώ σε 498 δικαιούχους ομογενείς.


Σε συνέχεια του αριθμ. 66041/18-11-2010  εγγράφου του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο έγινε μεταβίβαση του ανωτέρω ποσού στον αντίστοιχο λογαριασμό (με αριθμ. έργου 2001ΣΕ05500000) χορηγούνται ακόμη 52 κρατικές αρωγές σε δικαιούχους ομογενείς. 


Εκκρεμούν για την ολοκλήρωση του προγράμματος, από την 1η Μαϊου 2007 μέχρι και σήμερα, 55 αιτήσεις και απαιτείται το συνολικό ποσό των 1.155.000 ευρώ περίπου  για την ολοκλήρωση του προγράμματος.



-Οικισμός Νέου Ζυγού Νομού Καβάλας


Η Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΠΑΜ-Θ στις αρχές του 2010 είχε προβεί σε απογραφή του οικισμού Νέου Ζυγού Νομού Καβάλας, προκειμένου να απομακρυνθούν όσοι κάτοικοι δεν ήταν ενταγμένοι στο πρόγραμμα του πρώην Ε.Ι.Υ.Α.Α.Π.Ο.Ε.


Σε συνεννόηση με τον Δήμο Φιλίππων, τον οικείο Σύλλογο Ομογενών και τη Δ.Ε.Η. Καβάλας έγιναν από τον Μάιο του 2010 διακοπές ρεύματος σε οικίσκους (λυόμενα) που είχαν παράνομα καταληφθεί και μετεγκατάσταση των ομογενών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην ΠΑΜ-Θ στο μέλλον να διανείμει τα οικόπεδα όπου βρίσκονται τα λυόμενα. Για το ίδιο θέμα απέστειλε αλληλογραφία στο αρμόδιο υπουργείο και ήρθε σε συνεννόηση με τους αρμόδιους νομικούς, προκειμένου ν’ αποκατασταθούν στεγαστικές εκκρεμότητες.



-Τα διαμερίσματα της Οδού Μπότσαρη


 στην Κομοτηνή


Το ακίνητο επί της οδού Μάρκου Μπότσαρη 68, στην Κομοτηνή, το οποίο περιλαμβάνει 75 διαμερίσματα, παραδόθηκε από την “Μ.Κ.Ο. Αλληλεγγύη” στην ΠΑΜ-Θ στις 30 Απριλίου 2010. Αφού οι υπηρεσίες της Περιφέρειας προέβησαν σε απογραφή τόσο των οικογενειών που κατοικούν όσο και της κινητής περιουσίας, η οποία παραδόθηκε από την “ΜΚΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”, ορίστηκε διαχειριστής  ο οποίος έχει την εποπτεία του ακινήτου και έχουν ικανοποιηθεί περί τα 10 αιτήματα ομογενών για μετεγκατάσταση σε μεγαλύτερο ή δεύτερο διαμέρισμα για την καλύτερη διαμονή τους στην πολυκατοικία. Παράλληλα, μεταφέρθηκαν περίπου δέκα οικογένειες που αντιμετώπιζαν έντονο οικονομικό πρόβλημα στο κτίριο αυτό, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά διαμερίσματα που υπήρχαν. 


Τέλος, έχουν ολοκληρωθεί και ταυτοποιηθεί κατόπιν αυτοψιών από τους αρμόδιους μηχανικούς τα ακίνητα στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, και συνεχίζεται η διαδικασία για τον Ν. Έβρου, που αφορά στις περιοχές Άβαντα, Αγνάντια, Άνθεια, Αρδάνιο, Βυρίνη, Δορίσκο, Ελληνοχώρι, Ευγενικό, Ιτέα, Καβησσό, Κοτρωνιά, Λουτρά, Μοναστηράκι, Νέα Βύσσα, Πόρο, Σιταριά, Σπήλαιο, Φυλακτό, Μαυροκκλήσι, Γιαννούλη, Λαγό και Λάβαρα, προκειμένου να γίνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για διανομή τους σε ομογενείς, με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες.            


 Από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας


                         Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button