“Το μήνυμα των περιφερειακών εκλογών και αυτοδιοικητικό ή μόνο πολιτικό;…”

Την ώρα που η Ελλάδα και οι κάτοικοί της ετοιμάζονται να υποδεχτούν μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στα πολιτικά και διοικητικά δρώμενα, και η οποία ενισχύσει την έννοια της δημοκρατίας σε μια περίοδο που ο θεσμός βάλλεται, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αφήνουν το δάσος και ασχολούνται με το δέντρο. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη αναφέρομαι στην αιρετή περιφέρεια, το νέο θεσμό που φέρνει και εδραιώνει ο Καλλικράτης….

Την ώρα που η Ελλάδα και οι κάτοικοί της ετοιμάζονται να υποδεχτούν μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στα πολιτικά και διοικητικά δρώμενα, και η οποία ενισχύσει την έννοια της δημοκρατίας σε μια περίοδο που ο θεσμός βάλλεται, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αφήνουν το δάσος και ασχολούνται με το δέντρο.


Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη αναφέρομαι στην αιρετή περιφέρεια, το νέο θεσμό που φέρνει και εδραιώνει ο Καλλικράτης….


Ένα αίτημα, μια διεκδίκηση πολλών χρόνων των αιρετών και μη, των ευαισθητοποιημένων και ενεργών κοινωνικά πολιτών με το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης….


Τη στιγμή που η αιρετή και αποκεντρωμένη λοιπόν περιφερειακή αυτοδιοίκηση παίρνει σάρκα και οστά, γίνεται πραγματικότητα, την ίδια στιγμή κάποιοι επιχειρούν να υποβαθμίσουν την ιστορική στιγμή της  γέννησής της….



Στρέφουν την προσοχή τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μικρά και μεγάλα στην καταψήφιση της κυβερνητικής πολιτικής και του Μνημονίου μέσω των πρώτων περιφερειακών εκλογών και των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ….


Βγαίνει λοιπόν η Νέα Δημοκρατία  και δηλώνει ότι το μήνυμα των περιφερειακών εκλογών θα είναι καθαρά πολιτικό …..


Αν το μήνυμα σε αυτές τις εκλογές είναι πολιτικό στις εθνικές τι θα είναι; Μήπως αυτοδιοικητικό…..;


Το εκλογικό σώμα δε θα κληθεί να διαβάσει, να κρίνει και να δώσει την ψήφο του με γνώμονα τα προγράμματα και τις θέσεις των υποψηφίων περιφερειαρχών όλων των κομμάτων πάνω στο πως οραματίζονται, σχεδιάζουν και θέλουν να δώσουν σάρκα και οστά στην αιρετή περιφέρεια….;


Αν λοιπόν για τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν αποτελεί πρωταρχικό και μείζον ζήτημα η ίδια η αυτοδιοίκηση, παρά μόνο η καταψήφιση του Μνημονίου, τότε γιατί συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές….;


Γιατί δεν απέχουν…..;


Αλλά είπαμε όλα γίνονται για το θεαθήναι και για τον αποπροσανατολισμό του εκλογικού σώματος και δη των αναποφάσιστων και θυμωμένων με το όλο πολιτικό σύστημα….



Όμως το ζητούμενο στις περιφερειακές εκλογές δε θα πρέπει να είναι η βαθμολόγηση της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά των υποψηφίων περιφερειαρχών και των προγραμμάτων τους που θέτουν στην κρίση των Ελλήνων πολιτών….


Η γιαγιά μου έλεγε, “παιδί κάθε πράγμα στην ώρα του….μη με μπερδεύεις με αυτά που είναι για μετά…”….


Έτσι λοιπόν ας αφήσουμε για αργότερα την καταψήφιση της κυβέρνησης και των κακώς κειμένων της….


Όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών, τότε ο καθένας ας της στείλει το μήνυμα της αρεσκείας του….


Τώρα όμως στις 7 Νοεμβρίου έχουμε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και το μήνυμα που θα πρέπει να στείλουμε είναι καθαρά αυτοδιοκητικό….


Βασικό κριτήριο μας θα πρέπει να είναι η ικανότητα και οι προγραμματικές θέσεις των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών, η όρεξη και η διάθεση που έχουν για να δώσουν τον αγώνα τους για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών μέσω της αποκεντρωμένων αρμοδιοτήτων και πόρων που θα πρέπει να δώσει ο Καλλικράτης στους 374 δήμους και τις 13 αιρετές περιφέρειες της χώρας μας…..



Και εδώ που τα λέμε όσο και να ισχυρίζεται η Ν.Δ. ότι για αυτήν οι περιφερειακές εκλογές σημαίνουν καταψήφιση της κυβέρνησης και του μνημονίου και άρα το μήνυμα είναι πολιτικό, μήπως και φοβηθεί η κυβέρνηση και αλλάξει ρότα, η αλήθεια είναι ότι περιμένει και αυτοδιοικητικό μήνυμα…..


Γιατί δεν μπορώ να φανταστώ ότι δε θα χαρεί αν οι περιφέρειες την βραδιά της ανακοίνωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων βαφτούν με γαλάζιο χρώμα….;


Ή ότι οι περιφερειάρχες της δε θα ασχοληθούν με την υλοποίηση στην πράξη των πρώτων αιρετών περιφερειών, παρά  θα ξεκινήσουν πόλεμο με την κυβέρνηση ασκώντας σκληρή αντιπολίτευση στα των μέτρων του Μνημονίου και της εξόδου της χώρας από την κρίση…..;


Μήπως τελικά οι περιφερειακές εκλογές θα στείλουν σε όλους μας μόνο μήνυμα αυτοδιοικητικό μήπως και δούμε να έρχεται κάποια στιγμή η ανάπτυξη στα μέρη μας….;


Σχετικά Άρθρα

Back to top button