Στάση ευθύνης

Του Γιώργου Κολλάρου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Ξάνθης

 

 

Του Γιώργου Κολλάρου, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Ξάνθης

 

 

Το τελευταίο διάστημα ασφαλιστικά Ταμεία και Οργανισμοί, αλλά και η Περιφέρεια Αττικής, μεταφέρουν, υλοποιώντας πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, για να αποπληρωθούν οι δόσεις προς τους δανειστές. Στους περίφημους τοκογλύφους, όπως τους αποκαλούσε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα βαπτίστηκαν θεσμοί. Δίνουν πολιτική νομιμοποίηση και άλλοθι στις προηγούμενες «μνημονιακές» κυβερνήσεις, που οδήγησαν τα αποθεματικά των Ταμείων, των Πανεπιστημίων, των Νοσοκομείων σε ομόλογα ή ρέπος, που τελικά κουρεύτηκαν με PSI (13 δισ.). Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει να μην μεταφερθεί ούτε ένα ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου μας στην Τράπεζα της Ελλάδος και στους δανειστές. Τα χρήματα του Δήμου είναι για το λαό και τις ανάγκες του και όχι για τις τράπεζες, τους επιχειρηματίες και τους δανειστές.

 

Θυμάμαι την Πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου να κουνάει… με σημασία το δάκτυλο προ του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Δημοκρατίας, διαβεβαιώνοντας πως “από αυτή την Βουλή δεν θα περάσει ποτέ Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου!”….

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία, χρησιμοποιώντας το πιο αυταρχικό νομικό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων (την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου), δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, των περιφερειών και άλλων δημόσιων οργανισμών, εφαρμόζει δηλαδή σήμερα αυτά που κατήγγειλε χθες.

 

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ικανοποιήσει τους δανειστές, αποπληρώνοντας στο ακέραιο και στο διηνεκές όλες τις δόσεις του κρατικού χρέους που δεν δημιούργησε ο λαός.

Αυτή η πολιτική θα έχει άμεσα τραγικά αποτελέσματα γιατί τα χρήματα στα οποία βάζει χέρι η κυβέρνηση για λογαριασμό των δανειστών είναι πόροι αναγκαίοι για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων των λαϊκών στρωμάτων.

Η αρπαγή των αποθεματικών θα επιδεινώσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων οικογενειών του δήμου, αποτελώντας νάρκη ακόμη και στη στοιχειώδη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών και δομών του δήμου που εξυπηρετούν τα λαϊκά στρώματα.

Η Δημοτική Αρχή, στηριγμένη και στο Δημοτικό Συμβούλιο που πρέπει να συγκληθεί άμεσα, καταδικάζει τη ρύθμιση για μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδας. Πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες συντονισμού με τους δημάρχους της Ξάνθης και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για να παραμείνουν τα χρήματα του δήμου για το λαό και τις ανάγκες του και όχι για τους τραπεζίτες, τους επιχειρηματίες και τους δανειστές.

Η γνώμη μου είναι μία και μοναδική. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα. Αυτά τα χρήματα είναι χρήματα που τα έχει πληρώσει ο λαός από το υστέρημά του μέσω της φοροεπιδρομής και αντί να του αποδοθούν σε υπηρεσίες, αυτή τη στιγμή πηγαίνουν στο χρέος. Υπάρχει πρόβλημα και θα ανακύψει τις επόμενες ημέρες σε καύσιμα και στη σίτιση των βρεφικών παιδικών σταθμών. Δεν μιλώ για τα κολυμβητήρια και τους πολιτιστικούς φορείς. Αυτά θα τα κλείσουν. Δε θα έρχονται οι προμηθευτές, δε θα πληρώνονται και επόμενο είναι ότι θα παγώσουν τα πράγματα.Για να καταλάβουμε καλύτερα τα αλυσιδωτά (και δισεπίλυτα…) προβλήματα που θα προκύψουν από την ουσιαστική δέσμευση των διαθεσίμων, να πούμε ότι εκτός από μισθούς οι οργανισμοί δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν αναλώσιμα για την λειτουργία τους, καύσιμα, λ.χ. για τα απορριμματοφόρα, τα καθημερινά έξοδα για την συντήρηση των υπηρεσιών αλληλεγγύης, όπως τα δωρεάν συσσίτια στους απόρους, τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, τα Κέντρα Νεότητας και ένα σωρό άλλες κοινωφελείς υπηρεσίες. Σκεφθείτε, μόνο, το αδιέξοδο που θα δημιουργηθεί για χιλιάδες οικογένειες με τους (τυχερούς!) γονείς εργαζόμενους, αν δεν θα έχουν που ν’ αφήσουν τα πιτσιρίκια τους…

Άρα εδώ είναι στάση ευθύνης.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button