Ενημερωτική επιστολή/έκκληση προς Ερώτηση στη Βουλή, με σκοπό την εξεύρεση πόρων για τη φροντίδα και διαπαιδαγώγηση των παιδιών προσχολικής ηλικίας ενδιαφερόμενων μητέρων

Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές της ΑΜ-Θ και της Ν. Λέσβου!

 

Οι συνάδελφοι μικροϊδιοκτήτες των ιδιωτικών παιδικών σταθμών της Περιφέρειάς μας, στην οποία έχουν ενταχθεί και οι επαγγελματίες της αδελφής ακριτικής περιοχής της Νήσου Λέσβου, θα ήθελαν να σας γνωστοποιήσουν ότι καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια προληπτικής ενημέρωσής των ιθυνόντων, για ένα ζήτημα που -εάν δεν προσεχθεί- είναι βέβαιο ότι θα το αντιμετωπίσουν ως οξυμένο πρόβλημα κατά τους επόμενους μήνες οι Ελληνίδες μητέρες παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές της ΑΜ-Θ και της Ν. Λέσβου!

 

Οι συνάδελφοι μικροϊδιοκτήτες των ιδιωτικών παιδικών σταθμών της Περιφέρειάς μας, στην οποία έχουν ενταχθεί και οι επαγγελματίες της αδελφής ακριτικής περιοχής της Νήσου Λέσβου, θα ήθελαν να σας γνωστοποιήσουν ότι καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια προληπτικής ενημέρωσής των ιθυνόντων, για ένα ζήτημα που -εάν δεν προσεχθεί- είναι βέβαιο ότι θα το αντιμετωπίσουν ως οξυμένο πρόβλημα κατά τους επόμενους μήνες οι Ελληνίδες μητέρες παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Πρόκειται για την έλλειψη κονδυλίων για την απρόσκοπτη συνέχιση της Δράσης της ΕΕΤΑΑ ΑΕ “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” για το επόμενο σχολικό έτος 2013-14.

Γεγονός είναι ότι τα προγράμματα ΕΣΠΑ έχουν διάρκεια ν+2, η οποία τροποποιήθηκε σε ν+3 και άρα θα έπρεπε να εξευρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για το έτος “γέφυρα” 2013-2014, χωρίς άλλες ενέργειες. Διότι θεωρείται βέβαιο, ότι το Πρόγραμμα θα συνεχιστεί και κατά την εξαετία του νέου ΕΣΠΑ 2 2014-20, λόγω υψηλής απορροφητικότητας (στις 31.12.2012 πάνω από 80%!). Πράγμα που ενισχύεται και από το γεγονός ότι το Υπουργείο Εργασίας, θεωρεί το πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» εξαιρετικά δυναμικό και το υποπρόγραμμα της «Εναρμόνισης…» πολύ σημαντικό εργαλείο που επηρεάζει θετικά την απασχολησιμότητα και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και δη των πληττομένων περισσότερο από την ανεργία ομάδων του πληθυσμού, των γυναικών και μάλιστα των νέων.

Για το λόγο αυτό ανέθεσε σε εξωτερικό ερευνητή να κάνει έρευνα μεταξύ των δομών και των ωφελουμένων γυναικών, με σκοπό να αναδείξει τα πολύ σημαντικά και θετικά στοιχεία αυτού του προγράμματος το οποίο συμβάλλει τα μέγιστα στον οικογενειακό προγραμματισμό των εργαζομένων. Κάτι που σαφώς καταδεικνύει την πρόθεση της συνέχισης του προγράμματος και ως εκ τούτου το Υπουργείο επιθυμεί τη συγκέντρωση στοιχείων για να ενισχύσει την διαπραγματευτική του ικανότητα στις διαβουλεύσεις και στην προετοιμασία του νέου ΕΣΠΑ 2 για την εξαετία 2014-2020.

Εδώ και 4 (τέσσερα) χρόνια “τρέχει” το συγκεκριμένο Πρόγραμμα με πολύ καλά αποτελέσματα για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, τις μητέρες, καθώς και για κάθε παιδικό σταθμό που θα ενταχθεί σε αυτό, ανεξαρτήτως φορέα. Στις συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτέλεσε το “μάνα εξ ουρανού” για όλους (παιδικούς σταθμούς ανεξαρτήτως φορέα, επαγγελματίες και εργαζόμενους, παιδιά προσχολικής ηλικίας και ενδιαφερόμενες να εργαστούν μητέρες). Κατά το τρέχον σχολικό έτος υπήρξε η ανάγκη να συμπληρωθούν τα υπολειπόμενα κονδύλια από παγωμένα κονδύλια άλλων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Εφέτος η αναζήτηση και η ανακάλυψη πόρων για το συγκεκριμένο πρόγραμμα καθίσταται πιο επιτακτική. Πάντως το Υπουργείο Εργασίας εξήγγειλε ήδη τη μεταφορά παγωμένων κονδυλίων ύψους 300 εκ Ευρώ, για την καταπολέμηση της ανεργίας. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει απλά να καταβληθεί περισσότερη προσπάθεια, ώστε να αυξηθεί το ποσό που έχει ήδη εξαγγελθεί.

Το συλλογικό όργανο των επαγγελματιών ιδιωτικών ΠΣ στην ΑΜ-Θ και στη Λέσβο, ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, έχει συσταθεί πριν ακριβώς από 10 χρόνια. Αποτελείται από 30 εξαιρετικά υπεύθυνους και δραστήριους πολύ μικρούς και μικρούς επαγγελματίες που οι επιστημονικές τους γνώσεις και το ενδιαφέρον σχετίζονται με τη φροντίδα, ανατροφή και διαπαιδαγώγηση παιδιών προσχολικής ηλικίας.

Στις Μονάδες μας απασχολούνται έως και 180 εργαζόμενοι που είναι κυρίως γυναίκες νηπιαγωγοί ή άλλες εκπαιδευτικές ειδικότητες, ενώ φιλοξενούνται περίπου 1500 νήπια και βρέφη.

Θεωρούμε ότι η προσφορά εργασίας και η ανάπτυξη επαγγελματικής δράσης μας αποτελούν υπόδειγμα υγιούς «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» που στηρίζεται στην αυτενέργεια του ατόμου για την επίτευξη άριστων παραγωγικών αποτελεσμάτων με το μικρότερο δυνατόν κόστος. Τούτο δεν έχει ουδεμία σχέση με την ασύδοτη κερδοσκοπική επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της υγείας και της παιδείας.

Η εμπειρία της αποδοτικότητας λειτουργίας των οργανωμένων ιδιωτικών παιδικών σταθμών, έχει αποδείξει ότι με πολύ λιγότερες από τις συνήθεις δημόσιες δαπάνες μπορεί να παραχθεί έργο υψηλού επιπέδου. Η συμβολή των επαγγελματιών του κλάδου, στη βελτίωση των όρων φιλοξενίας των παιδιών προσχολικής ηλικίας στους παιδικούς σταθμούς της χώρας μας και διεθνώς, είναι αναμφισβήτητη. Η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών, όπως και όλων των συνεργατών τους στους νόμιμα λειτουργούντες παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία του ιδιωτικού τομέα, προσφέρουν σήμερα έργο που καταδεικνύει την χρησιμότητα της συνύπαρξης και ευγενούς άμιλλας δομών διαφορετικού ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο ίδιο αντικείμενο. Επιβεβαιώνει τα θετικά αποτελέσματα της ελεγχόμενης από την Πολιτεία παράλληλης προσφοράς υπηρεσιών από διαφορετικούς φορείς μικρής εμβέλειας, ακόμη και στον τομέα της υγείας και της παιδείας. Την ανάγκη, εν κατακλείδι, της καθιέρωσης μικτής οικονομίας (ιδιωτικής, συνεργατικής – φιλανθρωπικής και δημόσιας μορφής) σε επίπεδο πρωταρχικής παραγωγικής λειτουργίας των οικονομικών μονάδων κάθε τομέα, ώστε να επιτυγχάνονται τα καλύτερα αποτελέσματα με το πιο ορθολογικό κόστος.    

Ένας από τους κύριους στόχους μας είναι η διευκόλυνση των Ελληνίδων μητέρων στην οργανωμένη, συστηματική και επιστημονική διαπαιδαγώγηση των μικρών παιδιών τους, ώστε να μην αποκοπούν πλήρως από την παραγωγική διαδικασία και να διατηρήσουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στη βελτίωση του εισοδήματος της οικογένειάς τους.

Παράλληλα καθοριστικές είναι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από μέρους των μελών του ΣΕΙΚΕΠΑΕ ΑΜ-Θ & Ν. Λέσβου για την αισθητή ανύψωση του επιπέδου διαπαιδαγώγησης των μικρών Ελληνόπουλων, πράγμα που εμφαίνεται και από τις επιδόσεις των παιδιών στη μετέπειτα σχολική διαδρομή τους.

Σημαντικές είναι επίσης οι κοινωνικές εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχει ή τις συνδιοργανώνει το Σωματείο μας σε συνεργασία με τις Πανεπιστημιακές Σχολές, Επιστημονικές και Κοινωνικές Εταιρίες, Επαγγελματικές Οργανώσεις, Νοσοκομεία και διάφορα Ιδρύματα.

Καταξιωμένοι εκπρόσωποι του κλάδου μας, συμμετέχουν υπεύθυνα στις Επιτροπές Καταλληλότητας των Δήμων για τη χορήγηση αδειών σε ιδιωτικούς και φιλανθρωπικούς Παιδικούς Σταθμούς, ενώ διενεργούν συνεχείς εκτιμήσεις για το επίπεδο παροχής των υπηρεσιών προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, συμβάλλοντας στην επεξεργασία του νέου αναβαθμισμένου νομοθετικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας τους (σχετική μελέτη έχει υποβληθεί στο αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, Κοιν. Ασφάλισης & Πρόνοιας).

Μετά από τις παραπάνω διευκρινίσεις είναι απολύτως σαφές, ότι τυχόν διακοπή του υποπρογράμματος του Ε.Π. “ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ” για τις ενδιαφερόμενες να εργαστούν μητέρες, θα σημάνει την πλήρη απορρύθμιση της προσχολικής φροντίδας και αγωγής κατά το επόμενο σχολικό έτος, με αποτέλεσμα να καταστεί πολύ δύσκολη η ορθή επανεφαρμογή του στο μέλλον.

Σας παρακαλούμε να πράξετε τα δέοντα, ώστε να κινητοποιηθούν τα αρμόδια στελέχη των εμπλεκόμενων Υπουργείων για την έγκαιρη εξεύρεση των απαραίτητων οικονομικών πόρων συνέχισης του Προγράμματος και της εξειδικευμένης Δράσης της ΕΕΤΑΑ.

Από το υλικό που επισυνάπτουμε, είναι σαφές ότι υφίσταται η αναγκαιότητα υποβολής Ερωτήσεων και Επερωτήσεων στη Βουλή των Ελλήνων, δεδομένου ότι έχει ξεκινήσει και συντονισμένη εκστρατεία συγκέντρωσης 50.000 υπογραφών γυναικών, ώστε να υποβληθεί υπόμνημα προς όλους τους αρμοδίους για το παραπάνω ζήτημα.

Επιζητείται η υποστήριξη της κοινής έκκλησης των μητέρων παιδιών προσχολικής ηλικίας, των βρεφονηπιοκόμων και των επαγγελματιών ιδιωτικών παιδικών σταθμών, για την επέκταση κατά ένα έτος της συγκεκριμένης Δράσης της ΕΕΤΑΑ. Με όρους πραγματικής αντιστοίχισης του κόστους και του συνυπολογισμού ενός λογικού ποσοστού κέρδους για τους επαγγελματίες και όχι με αιφνίδιες αποφάσεις δραστικής μείωσης της αξίας της «επιταγής διαπαιδαγώγησης», όπως έγινε κατά το προηγούμενο σχολικό έτος.

 

Ο Επίτιμος Πρόεδρος και τα εκλεγέντα μέλη του ΔΣ

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button