Εκλογές

Οι απαντήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη στα ερωτήματα του “ΑΓΩΝΑ” στη συνέντευξη τύπου στην Ξάνθη

Ποια η εικόνα του Βαρουφάκη για τη Θράκη;

Ποιες οι προτάσεις του για την αναπτυξη της περιοχής;

Το Μερα 25 είναι υπέρ της εκλογής των μουφτήδων από τη μειονότητα;

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου την οποία παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του φιλόξενου Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης, ο Γιάνης Βαρουφάκης εξήρε τον ρόλο στην προαγωγή της δημόσιας ενημέρωσης των περιφερειακών ΜΜΕ, σε αντιδιαστολή με κείνον των κεντρικών ΜΜΕ, τα οποία αποπροσανατολίζουν και εξαπατούν την κοινή γνώμη.

Για τον περιφερειακό τύπο

και τα μέσα ενημέρωσης της περιφέρειας είπε:

“Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να στηρίξουμε τον περιφερειακό τύπο και τα περιφερειακά ΜΜΕ. Να ξέρετε ότι παει χερι χέρι με τον περιορισμό των ιδιωτικών καναλιών του κέντρου. Εμεις δεν πιστεύουμε σε αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.  Μια δημοπρασία, γιατί όταν κάνει μια δημοπρασία, ένας ολιγάρχης θα πάρει το κανάλι. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπι να υπάρχει κοικωνικός έλεγχος, τα διοικητικά συμβούλια των καναλιών να εκλέγονται και να ελέγχονται από αυτό που ονομάζουμε ΔΙΑΣΚΕΠ, Διαβουλευτικά Συμβούλια Κληρωτών και Εκλεγμένων Πολιτών”.

-Για τις προτάσεις του για την ανάπτυξη της Θράκης και τη σημερινή εικόνα της περιοχής είπε:

“Η Θράκη μαζί με την Ήπειρο και κάποια νησιά του Αιγαίου βρίσκονται σε μια διαρκή υπανάπτυξη και μια διαρκή ερημοποίηση κυρίως στα χωριά. Αυτό δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει με επιδόματα. Τα επιδόματα είναι σαν να δίνεις κορτιζόνη σε καρκινοπαθή.

Πολλά πρέπει να γίνουν, δύο βασικά. Να μην αρχίζω να μιλάω για το νοσοκομείο σας που κινδυνεύει να κλείσει. Αλλά για την οικονομία.

 Δεν είναι δυνατόν να έχεις 24% Φ.Π.Α. δίπλα στη Βουλγαρία και να έχεις 22% φόρο επιχείρησης στους μικρομεσαίους Χ 2  λόγω της 100% προπληρωμής φόρου. Αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να υφίστανται ενώ η Βουλγαρία δεν έχει τίποτα από αυτά.

-Αμεση μείωση φόρων, όχι για όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν μονοπωλιακή θέση, αλλά για τους μικρούς 10%. Όπως είναι στη Βουλγαρία. Απλή λογική, δεν είναι πυρηνική φυσική. Είμαστε κάθετα εναντίον των ειδικών ζωνών. Ο άλλος που είναι δέκα μέτρα έξω πρέπει να πληρώνει χαράτσια;

– Να υπάρχει ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τη Θράκη. Η περιοχή δεν θα αναπτυχθεί μόνη της. Χρειάζεται ένα κυβερνητικό, κρατικό σχέδιο όπως έγινε στη Σιγκαπούρη και στη Κίνα. Το έχουμε καταθέσει. Πριν δυόμισι χρόνια στη ΔΕΘ καταθέσαμε το Πράσινο Αναπτυξιακό Σχέδιο του ΜέΡΑ25 για τη Βόρεια Ελλάδα.

Από Καβάλα μέχρι τον Εβρο. Σε αυτήν την περιοχή πρέπει να αναπτύσοουμε την παραγωγή και διανομή πράσινου υδρογόνου. Δηλαδή καθετοποίηση.Δεν φέρνεις απλά ανεμογεννήτριες από έξω αλλά δημιουργείς μονάδες παραγωγής τους, να είναι πλωτές, να μην μπαίνουν σε βουνοκορφές, να μην τρώνε την ευφορη γη. Τόση θάλασσα και τόσο αέρα έχουμε, Να παράγονται οι πλωτές ανεμογγενήτριες, να είναι από αλουμίνιο, να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια που να είναι πλεονάζουσα. Τόση ηλεκτρική ενέργεια που να μη μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε. Είναι εφικτό. Τι την κάνουμε την ηλεκτρική ενέργιεα που δεν την έχουμε ανάγκη; Τη μετατρέπουμε σε πράσινο υδρογόνο, το diesel του μέλλοντος. Η ΑΜΘ θα είναι το σταυροδρόμι όπυ μετά θα πηγαίνει παντού”

-Για το τουρκόγλωσσο φυλλάδιο του ΜΕΡΑ 25 που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες στην πολη μας με προτάσεις για τη μουσλμανική μειονότητα είπε:

“Το μόνο λάθος που κάναμε στα φυλλάδια ήταν ότι δεν ήταν και στα πομακικά. Είμαστε ένα μικρό κόμμα, μαθαίνουμε, θα το διορθώσουμε”

-Για τη θέση του για την εκλογή των μουφτήδων είπε:

“Η θέση μας για τους μουφτήδες είναι ξεκάθαρη και δεν μασάμε τα λόγια μας και δεν υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος. Ιδεατά η κάθε κοινότητα θα εκλέγει τους δικούς της αντιπροσώπους, παπάδες και μουφτήδες. Αλλά δεν ζούμε όμως σε μια ιδεατή χώρα .

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δάκτυλοι ένθεν κακείθεν. Οπότε η πρόταση μας είναι να υπάρχει μία αντιπροσωπευτική διαδικασία όπου οι αντιπρόσωποι της μειονότητας της μουσουλμανικής κοινότητας να εκπροσωπούνται σε αυτή και κατόπιν το κράτος να έχει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ αυτών των αντιπροσώπων. Όσον αφορά στη Σαρία η ξεκάθαρη θέση μας είναι ότι θα πρέπει να είναι επιλογή των Ελλήνων μουουλμάνων πολιτών αν θα ακολουθήσουν το ένα σύστημα ή το άλλο”.           

  ΚΓ

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button