Αυτοκριτική και συστράτευση για την επίτευξη της ενότητας

Με την παρουσία του μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Άγγελου Μανταδάκη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης η Νομαρχιακή Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη των διαδικασιών για την προετοιμασία της προεκλογικής μάχης και της συγκρότησης του τοπικού ψηφοδελτίου.

Με την παρουσία του μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Άγγελου Μανταδάκη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης η Νομαρχιακή Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη των διαδικασιών για την προετοιμασία της προεκλογικής μάχης και της συγκρότησης του τοπικού ψηφοδελτίου.


Σε μια δύσκολη περίοδο για το ΣΥΡΙΖΑ με τις έντεκα συνιστώσες του, ο οποίος καλείται να επιλύσει τις εσωκομματικές τριβές και προβλήματά του, ο Άγγελος Μανταδάκης ενημέρωσε τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, για τις αποφάσεις που ελήφθησαν κεντρικά αναφορικά με την κάθοδο στις εκλογές, αλλά και τους άξονες πάνω στους οποίους θα δοθεί η προεκλογική μάχη.


Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η ανεργία, το κοινωνικό κράτος, η διαφάνεια και διαπλοκή, η αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης, προστασία του εισοδήματος, θέματα περιβάλλοντος, αλλά και τα κατά τόπους προβλήματα, θα είναι οι άξονες της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.


Κατά τη διάρκεια της Νομαρχιακής Συνέλευσης συζητήθηκαν εκτενώς οι λεπτομέρειες της καθόδου στις εθνικές εκλογές υπό συλλογική ηγεσία και κατέστη σαφές ότι η συμμαχία των αριστερών δυνάμεων εμφανίζει ισχυρή δημοσκοπική αντοχή και φαίνεται να εξασφαλίζει την είσοδό του στη Βουλή.


Ο κ. Μανταδάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόσο για τις εξελίξεις κεντρικά, όσο και για το σχήμα με το οποίο θα κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, σημείωσε χαρακτηριστικά


 ” μετά από πολύπλοκες διαδικασίες και πολυδαίδαλες διαδικασίες, μέσα από πολυσύνθετες διαδικασίες και συζητήσεις στο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ και στο ΣΥΡΙΖΑ καταλήξαμε στο οριστικό πλαίσιο με το οποίο συμμετέχουμε στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Συμμετέχουμε ως Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με όλες του τις συνιστώσες και τις 11, που συγκροτούν το εκλογικό σχήμα με πολιτική απόφαση, η οποία εγκρίθηκε από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ και εν συνέχεια από το ΣΥΡΙΖΑ και αφορά τη Συλλογική Ηγεσία, σχήμα το οποίο έχει προκαλέσει ενδιαφέρον”.


Η Συλλογική Ηγεσία, πρόκειται για ένα 11μελές όργανο αποτελούμενο από έναν εκπρόσωπο της κάθε συνιστώσας και επί της ουσίας χωρίς αρχηγό.


Και σύμφωνα με τον κ. Μανταδάκη κανένα από τα μέλη του οργάνου δε θα έχει το προνόμιο εκλογής χωρίς σταυρό προτίμησης σε δυο εκλογικές περιφέρειες, αλλά όλοι θα πρέπει να εκλεγούν με βάση την προτίμηση των ψηφοφόρων.    


Για την κατάθεση του εκλογικού σχήματος της συλλογικής ηγεσίας θα υπογράψουν τυπικά οι πέντε Συνιστώσες, καθώς οι υπόλοιπες είναι οργανώσεις και κινήσεις και όχι κόμματα αναγνωρισμένα από τον Άρειο Πάγο.


Σε ότι αφορά στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας δε θα μετέχουν πολιτικά πρόσωπα, αλλά προσωπικότητες από το χώρο της ευρύτερης Αριστεράς, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, επιστήμονες, κλπ., με τους οποίους άρχισαν οι σχετικές επαφές και διεργασίες.


Το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, Άγγελος Μανταδάκης, παράλληλα διευκρίνισε ότι ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα εκλεγεί από τους ίδιους τους βουλευτές του που θα εκλεγούν στις 4 Οκτωβρίου. Ενώ παραδέχτηκε πως υπάρχει ακόμη προβληματισμός και γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστούν νομικής φύσης προβλήματα για το θέμα της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στις προεκλογικές εμφανίσεις, όπως το ντιμπέϊτ.


Γίνονται προσπάθειες ώστε να υπάρξει προνομιακή μεταχείριση του κ. Τσίπρα και για αυτό γίνονται συζητήσεις με τη διακομματική επιτροπή και το ΕΣΡ.


Στο μεταξύ ο κ. Μανταδάκης επανέλαβε και πάλι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεθεί σε διάταξη εκλογικής μάχης και σχεδιασμού της προεκλογικής του καμπάνιας, πέρα από τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων.  


Κυρίαρχο δίλλημα που θα θέσουν θα είναι αυτοδυναμία ΠΑΣΟΚ ή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή;


“Πιστεύουμε ότι επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ θα είναι η μη εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, επομένως εμείς απευθυνόμαστε στο μεγάλο εκείνο ακροατήριο, στο μεγάλο αριθμό των ψηφοφόρων που δεν πιστεύουν στις αυτοδυναμίες”, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Άγγελος Μανταδάκης, ενώ απαντώντας στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ τόνισε χαρακτηριστικά “δεν υπάρχει περίπτωση. Το ΠΑΣΟΚ θα πάει για δεύτερες εκλογές”.


Τέλος σε ότι αφορά τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου της Ξάνθης, υπήρξαν αρκετές προτάσεις για πρόσωπα με τα οποία θα γίνουν επαφές, έτσι ώστε να υπάρξει τελική πρόταση μέχρι την Κυριακή. Σε ότι αφορά τους υποψηφίους τουλάχιστον επτά μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στην προχθεσινή Νομαρχιακή Συνέλευση εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της Ξάνθης, στο οποίο σχεδόν βέβαιη θεωρείται και η παρουσία του Γραμματέα της Ν.Ε. ΣΥΝ Ξάνθης, του Νίκου Καλιαμπάκα.


Δέσποινα Γκούμα   

Σχετικά Άρθρα

Back to top button