Αντίδραση Μητροπολίτη Ξάνθης

Προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό

Της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

 

Αδελφοί μου αγαπητοί,

Προς τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό

Της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

 

Αδελφοί μου αγαπητοί,

  Η περιοχή μας δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες την επίσκεψη – «επίθεση» της «Ελληνικής Ιεραποστολικής Ένωσης», μιας νέας προτεσταντικής ομάδας που δραστηριοποιείται στη χώρα μας με έδρα την Αθήνα. Το έντυπο υλικό που διένειμε η ομάδα αυτή μέσα σε ειδική συσκευασία, διανεμήθηκε από πολυκατοικία σε πολυκατοικία, από σπίτι σε σπίτι, τόσο στην πόλη της Ξάνθης όσο και στα χωριά της Μητροπόλεώς μας. Ξεφυλλίζοντας το υλικό αυτό διαπιστώνουμε πως πρόκειται για την Καινή Διαθήκη της Βιβλικής Εταιρίας, για ένα DVD με ηχογραφημένο όλο το κείμενο της Καινής Διαθήκης, καθώς και με έντυπο υλικό. Η Εκστρατεία της ΕΙΕ στην περιοχή της Θράκης μας κάνει ιδιαίτερα ιδιαίτερη εντύπωση για τρεις λόγους:

  α. Ήταν ιδιαίτερα μαχητική αφού η ομάδα απευθύνθηκε τόσο σε χριστιανούς όσο και σε μουσουλμάνους. Μάλιστα η μαχητικότητά τους, ή μάλλον το θράσος τους, φαίνεται και από το γεγονός ότι το υλικό διανεμήθηκε ακόμη και σε εισόδους ναών καθώς και σε άλλα εκκλησιαστικά οικήματα!

  β. Κάνει ακόμη εντύπωση η εκστρατεία αυτή για το λόγο ότι γίνεται στην Ελλάδα, και μάλιστα στη Θράκη, η οποία είναι χριστιανική ήδη από τους αποστολικούς χρόνους.

  γ. Ο τρίτος λόγος που εντυπωσιάζει η συγκεκριμένη εκστρατεία είναι και ο κυριότερος. Η εκστρατεία αυτή δεν είναι ιεραποστολική αλλά προσηλυτιστική. Ιεραποστολή σημαίνει ότι απευθύνομαι σε ένα μη χριστιανικό πληθυσμό δηλώνοντας σαφώς την θρησκευτική μου ταυτότητα. Η Μητρόπολή μας λ.χ. πραγματοποιεί ιεραποστολή στην Αφρική και μάλιστα στο Καμερούν, καθώς και στην Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής, ενισχύοντας τους εκεί επισκόπους στην διάδοση του ευαγγελίου μεταξύ των ιθαγενών. Απευθύνεται σε μη χριστιανούς και δηλώνει σαφώς την θρησκευτική της ταυτότητα: είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού και ειδικότερα η Μητρόπολη της Ξάνθης, κάτι που αποκρύπτει η Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση.

  Η απόκρυψη γίνεται με φαιδρά τεχνάσματα όπως ότι ο ήρωας που απεξαρτήθηκε από τον τζόγο είναι ανεψιός κεκοιμημένου μητροπολίτου, ότι η ομάδα δεν έχει σχέση με αιρέσεις όπως οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ή οι Μορμόνοι (λες και αυτές είναι οι μοναδικές αιρετικές ομάδες και δεν υπάρχουν άλλες).

  Διανέμοντας την Καινή Διαθήκη σε έντυπη και ηλεκτρονική ηχογραφημένη μορφή CD, μία έκδοση που έχει την έγκριση των Πατριαρχείων και της Ιεράς Συνόδου, την χρησιμοποιεί ως δόλωμα για προσηλυτισμό και μόνο.

  Είναι προφανές ότι και τα τρία παραπάνω επιχειρήματα προσπαθούν να δημιουργήσουν στους αδαείς την εντύπωση ή και την πεποίθηση ότι η ΕΙΕ είναι ένα ορθόδοξο σωματείο.

   Συνοψίζοντας τα παραπάνω η τοπική μας Εκκλησία θέλει να ενημερώσει το λαό της περιοχής ότι:

  1. Η Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση όχι μόνο δεν έχει σχέση με την Ορθοδοξία αλλά αποτελεί μια μαχητική νεοπροτεσταντική οργάνωση η οποία θεωρεί τόσο την χώρα μας όσο και την περιοχή μας ως πεδίο προσηλυτισμού, αμφισβητώντας την χριστιανική μας ταυτότητα.

  2. Η Καινή Διαθήκη δεν ερμηνεύεται εκτός της εκκλησιαστικής ζωής, αλλά μέσα στην εκκλησιαστική κοινότητα, και μόνον.

  3. Μαθήματα ερμηνείας της Καινής Διαθήκης για όσους ενδιαφέρονται γίνονται από τον Οκτώβριο έως και τον Μάιο στις ενορίες της Μητροπόλεώς μας από εντεταλμένους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

  4. Παρακαλείσθε να επιστρέψετε το διενεμηθέν προσηλυτιστικό υλικό εις τους Ιερούς Ναούς των Ενοριών σας, για την επιστροφή του στην Ένωση.

 

Διάπυρος προς Κύριον ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button