Συμβολικό κλείσιμο του δρόμου μπροστά από το Μετόχι του Αγ. Νικολάου

Θέλοντας να προλάβουν τις ραγδαίες εξελίξεις στο σκάνδαλο, όπως αποδεικνύεται, της Μονής Βατοπεδίου και της ανταλλαγής εκτάσεων του ελληνικού δημοσίου, τα μέλη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ των νομών Ξάνθης και Κομοτηνής ξεκίνησαν μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης του κόσμου και ταυτόχρονης διαμαρτυρίας προς την κεντρική εξουσία για τα όσα τελευταία βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους και την ανάγκη επίλυσης του όλου προβλήματος χτυπώντας το κακό από τη ρίζα του.

Θέλοντας να προλάβουν τις ραγδαίες εξελίξεις στο σκάνδαλο, όπως αποδεικνύεται, της Μονής Βατοπεδίου και της ανταλλαγής εκτάσεων του ελληνικού δημοσίου, τα μέλη του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ των νομών Ξάνθης και Κομοτηνής ξεκίνησαν μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης  του κόσμου και ταυτόχρονης διαμαρτυρίας προς την κεντρική εξουσία για τα όσα τελευταία βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους και την ανάγκη επίλυσης του όλου προβλήματος χτυπώντας το κακό από τη ρίζα του.


Στην κίνηση αυτή, η οποία ελήφθη ύστερα από πρόταση της Ν.Ε ΣΥΝ Ξάνθης, συμπαραστάτης και συμμέτοχος προσετέθη  και η νομαρχιακή οργάνωση του ΣΥΝ της Καβάλας.


Έτσι το πρωί της ερχόμενης Κυριακής θα προχωρήσουν στο συμβολικό κλείσιμο του δρόμου Ξάνθης –Κομοτηνής, στο Πόρτο Λάγος και συγκεκριμένα στο σημείο της Λίμνης Βιστωνίδας και στο ύψος που βρίσκεται το Μετόχι του Μονής Βατοπεδίου, ο Άγιος Νικόλαος.


Με τη συμβολική αυτή κίνηση, τα μέλη του Συνασπισμού θέλουν να στείλουν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, πως οι κάτοικοι των τριών νομών, οι οποίοι θίγονται άμεσα από τις διεκδικήσεις της Μονής πως παρακολουθούν τις εξελίξεις στο θέμα με ιδιαίτερη προσοχή και πως είναι έτοιμοι να αντιδράσουν αν τεθεί ζήτημα διεκδικήσεων εκτάσεων της περιοχής ή διακύβευσης άλλων συμφερόντων όσων κατοικούν γύρω από τις διεκδικούμενες και αμφισβητούμενες εκτάσεις της Λίμνης Βιστωνίδας.


Σε δηλώσεις του στον «Α», ο Γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΝ Ξάνθης, Ν. Καλιαμπάκας, εξήγησε το λόγο για τον οποίο αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτή τη συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας.


«Δε θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε τους συμπολίτες μας, να κλείσουμε το δρόμο και να δημιουργήσουμε προβλήματα. Απλώς πρέπει να δουν αυτοί που ετοιμάζουν ένα πισωγύρισμα-αν μου επιτρέπετε να το έτσι-, που ίσως να έρθουν πάλι και να διεκδικήσουν και να κάνουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια γύρω από τη λίμνη, πως είμαστε εδώ έτοιμοι να αντιδράσουμε. Να δείξουμε ότι είμαστε σε επαγρύπνηση. Δε θα αφήσουμε να περάσει κανένα από τα σχέδια αυτά κα να δώσουμε μια ώθηση ώστε να αποκαλυφθεί στο σύνολό του αυτό το σκάνδαλο και να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης».


Στη συμβολική αυτή κινητοποίηση της ερχόμενης Κυριακής το παρόν θα δώσεις και η Βουλευτής του ΣΥΝ, κ. Λίτσα Αμανατίδου.    


Στο μεταξύ αναφερόμενος γενικά για την υπόθεση Βατοπεδιού και των διεκδικούμενων εκτάσεων της Λίμνης Βιστωνίδας και της ανταλλαγής τους με  άλλες, όπως στη Χαλκιδική, αλλά και με άλλα «φιλέτα» όπως πλέον τις αποκαλούν, ο Γραμματέας της νομαρχιακής οργάνωσης του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Ξάνθης, Νίκος Καλιαμπάκας επεσήμανε πως είναι μια υπόθεση παλιά από το 1999 και κυρίως από το 2003 και για τις άσχημες εξελίξεις που έχει πάρει ευθύνονται τόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ.., όσο και το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ.


«Με το που έγινε η ανταλλαγή, αναφέρομαι στις εκτάσεις που διεκδικούσαν από την περιοχή μας, πολλοί νόμισαν ότι τελειώσαμε με αυτή την υπόθεση.


Αυτό που έλεγε ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ από την πρώτη στιγμή της ανταλλαγής, είναι ότι δεν τέλειωσε και ότι υπήρχε ένα μεγάλο σκάνδαλο. Δεν αναγνωρίζαμε αρχής-εξαρχής τα δικαιώματα των μοναχών της Μονής Βατοπεδίου για την περιοχή μας.


Και ότι ναι μεν το πρόβλημα έφυγε από την Ξάνθη, αλλά δημιουργεί πρόβλημα σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα».


Μάλιστα ο κ. Καλιαμπάκας προθέτει ότι το όλο θέμα έπρεπε να επιλυθεί από τη ρίζα του, μην αναγνωρίζοντας τις όποιες διεκδικήσεις. Ενώ επισημαίνει ότι είναι πασιφανές  πώς όλες αυτές οι ανταλλαγές που έγιναν ήταν παράνομες. «Είναι δυνατόν ένα χωράφι στη Νέα Κεσσάνη να έχει την ίδια αξία με ένα οικόπεδο παραθαλάσσιο στη Χαλκιδική;».


Τέλος υπογραμμίζει ιδιαίτερα και τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν σε αυτό το σκάνδαλο και οι οποίες θα πρέπει να καταλογιστούν κα να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι.


«Τώρα πώς παραπλανήθηκαν αυτοί οι υπουργοί, που υποτίθεται προασπίζονται το δημόσιο συμφέρον και τις τύχες των Ελλήνων πολιτών είναι όντος παράλογο και άξιο απορίας. Είναι μυστήριο το να λες δεν ξέρω. Όταν είσαι πολιτικό πρόσωπο και κατέχεις μάλιστα και θέση εξουσίας  ακόμη και το δεν κατάλαβα τιμωρείται».


 


                                                     Δέσποινα Γκούμα  


     

Σχετικά Άρθρα

Back to top button