Κλειστές οι στρόφιγγες και το 2011

Με ανάμεικτα συναισθήματα επέστρεψαν από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών-Βιομηχάνων Ν. Ξάνθης, κ. Βασίλης Σκαρλάτος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, οι οποίοι έδωσαν το παρόν στην ομιλία του πρωθυπουργού προς τους παραγωγικούς φορείς της χώρα το βράδυ του περασμένου Σάββατου, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 75ης ΔΕΘ, αλλά και νωρίτερα το πρωί στην συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Με ανάμεικτα συναισθήματα επέστρεψαν από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών-Βιομηχάνων Ν. Ξάνθης, κ. Βασίλης Σκαρλάτος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, οι οποίοι έδωσαν το παρόν στην ομιλία του πρωθυπουργού προς τους παραγωγικούς φορείς της χώρα το βράδυ του περασμένου Σάββατου, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 75ης ΔΕΘ, αλλά και νωρίτερα το πρωί στην συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.


Μέσα από την ομιλία του ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των προθέσεών τους και της κυβέρνησης για το πώς θα κυμανθεί η οικονομική πολιτική της χώρας για το 2011, ενώ προχώρησε και σε μια παρουσίαση της υπάρχουσας κατάστασης, αλλά και των βημάτων που έχουν γίνει από πλευράς κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας ότι δε θα υπάρξουν νέα μέτρα.


Ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε αισιόδοξος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει για αυτό και ήταν ιδιαίτερα φειδωλός στις όποιες παροχές.


Τις εντυπώσεις τους από την ομιλία του πρωθυπουργού, αλλά και από την ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη συνεδρίαση της ΚΕΕΕ, κατέθεσαν στον «Α» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών-Βιομηχάνων Ν. Ξάνθης, Βασίλης Σκαρλάτος, καθώς και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, οι οποίοι αν και κατανοούν την στάση του πρωθυπουργού για σκληρή λιτότητα, ωστόσο δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την επιβίωση της επιχειρηματικής κοινότητας.


Β. Σκαρλάτος «δεν άνοιξε τις πόρτες της παροχολογίας….»
Για τον πρόεδρο των Βιοτεχνών-Βιομηχάνων Ν. Ξάνθης μπορεί η χώρα να βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο επισημαίνει ότι υπάρχει διέξοδος, υπάρχει προοπτική, εφόσον επανεξεταστούν μερικά πράγματα που από χρόνια δημιουργούν τους όρους και τις προϋποθέσεις της υποχώρησης της οικονομίας της χώρας.


Και αυτό περιμένει να δει από την κυβέρνηση, όπως την ενίσχυση της παραγωγικής επιχειρηματικότητας.


«Δεν μπορώ να πω ότι άνοιξε τις πόρτες της παροχολογίας. Ήταν συγκρατημένος και φαντάζομαι ότι δεν μπορούσε και διαφορετικά να πράξει, αφού και πέρσι στην ίδια θέση που ήταν ο τότε  πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έβγαλε προς τα έξω την πολύ δύσκολη θέση που ήταν και τότε η χώρα.


Ως εκ τούτου λοιπόν δεν περιμέναμε εμείς να έχει παροχές γενικά. Εκείνο όμως που περιμέναμε και δεν το διακρίναμε στο βαθμού που νομίζουμε ότι θα έπρεπε είναι ότι η λύση για τη χώρα, όπως εμείς φανταζόμαστε, είναι αυτή που ενισχύει την παραγωγική επιχειρηματικότητα και το τονίζω παραγωγική επιχειρηματικότητα. Δεν υπάρχει άλλη λύση κα αυτό περιμέναμε να λεχθεί λίγο πιο ξεκάθαρα».


Μάλιστα ο κ. Σκαρλάτος προχώρησε ένα βήμα παρακάτω στέλνοντας το μήνυμα ότι «θα πρέπει να μπούμε στη λογική να παράγουμε στη Θράκη», επενδύοντας  στον πρωτογενή  και δευτερογενή τομέα και στοχεύοντας στη σύνδεσή τους.


«Είναι και ο μόνος άριστος οιωνός για μας και για αυτό διεκδικούσαμε και διεκδικούμε με μεγαλύτερη ευκρίνεια την ενίσχυση και στήριξη της παραγωγικής επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας. Διότι η λύση στο πρόβλημα είναι παραγωγή-επιχειρήσεις-επιχειρήσεις, έστω και με μικρό πακέτο στήριξης».


Π. Ανδρικόπουλος «δε νομίζω ότι θα είναι καλά το χειμώνα…»  


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Παναγιώτης Ανδρικόπουλος μιλώντας στην εφημερίδα μας , σημείωσε ότι δεν περίμενε και τίποτε περισσότερο από την ομιλία του πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας την παραδοσιακή με την έννοια ότι είναι μια καθιερωμένη ομιλία στο πλαίσιο ων εγκαινίων της ΔΕΘ, όπως και αυτή που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με την κάθοδο του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη.


Ενώ αναφερόμενος στην ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της οποίας επισημάνθηκαν για άλλη μια φορά τα προβλήματα της επιχειρηματικής κοινότητας  πχ. ΦΠΑ-Τράπεζες, τόνισε χαρακτηριστικά «και ο υπουργός αυτό που απάντησε είναι ότι στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα πρέπει να ανταπεξέλθουμε για ένα χρονικό διάστημα και να κάνουμε υπομονή μέχρι να αρχίσει κάποια ανάπτυξη. Έτσι κατάλαβα εγώ. Μας είπε ότι αυτά που λέτε όλα τα ξέρω και τα καταλαβαίνω, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει τίποτε προς το παρόν. Ουσιαστικά ο Παπακωνσταντίνου μας είπε την αλήθεια ο άνθρωπος».


Στο μεταξύ ο κ. Ανδρικόπουλος υπογράμμισε ότι αν και κατανοεί την αδυναμία της κυβέρνησης για οικονομική στήριξη των παραγωγικών τάξεων,  ωστόσο επεσήμανε την ανάγκη να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και η κυβέρνηση σε κάποιες παροχές σε είδος, κάποιες μεταρρυθμίσεις, κάποιες φοροαπαλλαγές και πάταξη της γραφειοκρατίας, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανασάνουν και οι επιχειρήσεις.


«Αν μας απαλλάξει από κάποιες διαδικασίες, που αποτελούν τροχοπέδη για τις επενδυτικές προσπάθειες, θα είναι μια βοήθεια για μας. Δεν έχω λεφτά, αλλά σας βοηθάω απαλλάσσοντας σας από κάποιες διαδικασίες. Γιατί δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι ευοίωνα για τις επιχειρήσεις και ο χειμώνας που έρχεται προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολος, καθώς η κυβέρνηση μας καλεί να τον βγάλουμε και να στηρίξουμε την οικονομική κατάσταση της χώρας και με αυτά που έχουμε και με αυτά που δεν έχουμε», κατέληξε χαρακτηριστικά.


 


                                                                                    Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button