ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Ομάδα πολιτών ήταν παρόντες στην προχτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης, οι οποίοι μέσω του κ. Στέφανου Χατζησάβα από την πρωτοβουλία αντίστασης Ξάνθης, αναφέρθηκαν στους λόγους παρουσίας τους που είναι το καυτό ζήτημα για όλους τους πολίτες της χώρας, αυτό του χαρατσιού της ΔΕΗ.

 Ο κ.

Ομάδα πολιτών ήταν παρόντες στην προχτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης, οι οποίοι μέσω του κ. Στέφανου Χατζησάβα από την πρωτοβουλία αντίστασης Ξάνθης, αναφέρθηκαν στους λόγους παρουσίας τους που είναι το καυτό ζήτημα για όλους τους πολίτες της χώρας, αυτό του χαρατσιού της ΔΕΗ.

 Ο κ. Χατζησάβας ανέφερε ότι πλέον το ποτήρι έχει ξεχειλίσει γιατί πολίτες αυτής της χώρας αδυνατούν να πληρώσουν ένα ανάλγητο και άδικο φόρο.

 Εκ μέρους τους μπήκε ζήτημα ενεργοποίησης του δήμου στην κατεύθυνση στήριξης της κοινωνίας σε συγκεκριμένες ενέργειες επί του πρακτέου.

 Με τίτλο κανένας χωρίς ρεύμα-όχι στα χαράτσια, παρέδωσαν το ψήφισμα στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Χ. Δημαρχόπουλο ζητώντας να καταργηθεί το χαράτσι.

 Στη συνέχεια ζητήθηκε μέσω του ψηφίσματος οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου να επανασυνδέουν το ρεύμα όπου κοπεί εξ αιτίας της μη πληρωμής του χαρατσιού.

 Ο Χ. Δημαρχόπουλος ενημέρωσε το σώμα για την επίσκεψη των αρχηγών των παρατάξεων στη διεύθυνση της ΔΕΗ και τη διερεύνηση των παραπάνω θεμάτων.

 Ο δήμαρχος Μ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην έκδοση των ψηφισμάτων αλλά και των παραστάσεων του σώματος, χαρακτήρισε το μέτρο της διακοπής του ρεύματος άδικο και ανάλγητο και συμπαρατάχθηκε με τους πολίτες. Αφού ενημέρωσε το Σώμα και τους πολίτες ότι το χαράτσι δεν το επέβαλε ο δήμος ή η ΔΕΗ και εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα και σίγουρα δεν θέλει να παρθούν αποφάσεις απλά και μόνο για να χαϊδευτούν αυτιά. “Πρακτικά δεν μπορεί ο δήμος να κάνει πολλά πράγματα”.

 Έθεσε στη διάθεση των πολιτών την νομική συνδρομή και την ηθική στήριξη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα διαθέσει τους υπαλλήλους να επανασυνδέσουν το ρεύμα που θα κοπεί παρανομώντας.

 Χ. ΠΟΥΛΙΟΣ “Να δημιουργήσουμε ένα “καλάθι” για να βοηθηθούν οι οικονομικά αδύναμοι συνδημότες μας”.

 Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, αφού εξήρε την κινητικότητα των πολιτών, συμφώνησε με αυτά που είπε ο δήμαρχος, πρόσθεσε ότι έγιναν παραστάσεις στη ΔΕΗ και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι θα υπάρξει ρύθμιση. Θύμισε ότι το θέμα η παράταξη του το είχε φέρει προς συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης. Πρότεινε να δημιουργηθεί ένα “καλάθι”, περικόπτοντας ενισχύσεις από συλλόγους, με προοπτική να ενισχυθούν οι αδύναμοι συμπολίτες μας, αν δεν λυθεί το θέμα του χαρατσιού.

 ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΑΜΠΟΥΦΗΣ: “Να γίνει συνειδητή άρνηση μη πληρωμής του χαρατσιού”

 Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Ν. Ανταμπούφης, ανέφερε ότι είναι η πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου της διακοπής του ρεύματος και η Κυβέρνηση το πήρε πίσω. Πρέπει όπως τόνισε να συμμετάσχουν στην αντίδραση αυτού του χαρατσιού όλοι οι συμπολίτες μας, να γίνει συνειδητή άρνηση, χαρακτηρίζοντας το μέτρο στυγνό εκβιασμό από την πλευρά της Κυβέρνησης.

 Πληροφόρησε το Σώμα και τους παραβρισκόμενους πολίτες ότι στο νομό υπάρχουν 63.000 συνδέσεις της ΔΕΗ και το 30% είναι απλήρωτοι και σήμερα υπολογίζεται το ποσοστό των απλήρωτων λογαριασμών ότι θα αγγίξει το 50%. Πρότεινε οι συνδέσεις που κόβονται από τη ΔΕΗ, να ξανασυνδέονται με τη βοήθεια του τμήματος των ηλεκτρολόγων

 Γ. ΚΟΛΑΡΟΣ: “Να προστατευτούν νομικά οι πολίτες”

 Αφού και αυτός με τη σειρά του καλωσόρισε τους πολίτες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, χαρακτήρισε το βήμα τους δειλό αλλά έγινε η αρχή όπως είπε χαρακτηριστικά. τόνισε ότι δεν συμφωνεί με το χαράτσι αυτό που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ, ζήτησε να προστατευθούν νομικά οι πολίτες που θα διωχθούν από την πολιτεία, σημειώνοντας ότι ο νόμος πρέπει να καταργηθεί.

 Μ. ΠΑΤΣΙΔΟΥ: “Είναι αντισυνταγματικό και κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στη διοίκηση”

 Στην τοποθέτηση της η κ. Μ. Πατσίδου, σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, είπε ότι είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι το χαράτσι που εφαρμόζεται με απόφαση της Κυβέρνησης, είναι αντισυνταγματικό γιατί θίγει την εμπιστοσύνη του ιδιώτη απέναντι στη διοίκηση. Είναι αδιανόητο να μην γνωρίζει ο ιδιώτης την επομένη τι ποσά θα πληρώσει. “Θεωρώ ότι αν το καταπιούμε αυτό, θα επακολουθήσουν και άλλα τέτοια”

 Το ζήτημα είναι, σημείωσε στην συνέχεια, ποια είναι η θέση του δήμου. Αν δηλαδή θα μπορέσει να δείξει αν θα έχει και κοινωνικό πρόσωπο, θεωρώντας ότι ο πιο σημαντικός σκοπός είναι ο δήμος να βρίσκεται κοντά στον δημότη και να λύνει θέματα κοινωνικού χαρακτήρα και μέσα σε αυτήν την κατάφορη αδικία θα πρέπει όλοι να λειτουργήσουν συνολικά και να βρεθεί μία λύση που να αφορά όλους τους δημότες αυτού του δήμου.  αναφέρθηκε στην πρωτοπορία του δήμου Ν. Ιωνίας, ο οποίος πρότεινε προς τους δημότες του να πληρώσουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ σε ΑΤΜ χωρίς να καταβάλλουν το υπόλοιπο τίμημα για το χαράτσι και εν συνεχεία με αυτήν την απόδειξη και φωτοτυπία της ταυτότητάς τους να τα καταθέσουν στο δήμο και αυτός να καταφύγει συνολικά κατά της ΔΕΗ σε περίπτωση που κόψουν το ρεύμα τους. Μία τέτοια κίνηση θα είναι καθοριστική, να μην πληρώσει δηλαδή κανένας το χαράτσι. διαφώνησε με τη θέση του δημάρχου, ο οποίος είπε ότι όποιος έχει χρήματα πρέπει να το πληρώσει, αυτό όμως πρέπει να γίνει με την φορολογία με την βασική αρχή της ενιαίας φορολογίας, η οποία είναι για αυτό το λόγο. Πρέπει οπωσδήποτε να ρυθμίζεται με έναν τρόπο όλη την χρονιά για να ξέρει και ο πολίτης τι τον περιμένει. “Σαφέστατα η Κυβέρνηση έπρεπε να πάρει μέτρα τέτοια που να είναι νόμιμα και να έχουν να κάνουν με την φορολογική κλίμακα και φυσικά να είναι αναλογικό, αυτό το τίμημα που καταβάλλεται μέσω της ΔΕΗ δεν έχει καμία λογική. Εγώ ζητώ από τη δημοτική αρχή να κάνει ένα κάλεσμα προς τους δημότες να μην πληρώσει κανένας το χαράτσι και να γίνει αυτό συνολικά. Δεν πιστεύω ότι αν δεν πληρωθεί από όλους, η ΔΕΗ θα κόψει από όλους το ρεύμα”;

 Μ. ΦΑΝΟΥΡΑΚΗΣ: “Να παραιτηθούμε όλοι”

 Ανέφερε ότι αν αυτή η πρωτοβουλία αναλαμβανόταν πριν από δύο μήνες, τώρα θα ήταν οι πρώτοι στην Ελλάδα. Πρότεινε στο δήμαρχο να συναντηθεί με τους άλλους δημάρχους της Περιφέρειας, έχοντας στα χέρια του τις παραιτήσεις όλων των συμβούλων, ζητώντας να πράξουν το ίδιο και τα δημοτικά συμβούλια των άλλων δήμων της Θράκης προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί το πολιτικό σύστημα.

 Α. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ: “Να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ”

 Πρότεινε να περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ και ως τότε να μην κοπεί το ρεύμα από κανέναν.

 ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ: “Αντί η πολιτεία να βρει δουλειά στους μακροχρόνια άνεργους τους βάζει χαράτσι”

 Ο σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης έκανε αναφορά στους 15.000 ανέργους του νομού μας και ιδιαίτερα στους 4.000 περίπου μακροχρόνια άνεργους, σημειώνοντας πώς αντί η Κυβέρνηση να νοιαστεί να τους βρει δουλειά, τους βάζει επιπλέον το χαράτσι. Αυτό το χαρακτήρισε αδιανόητο.

 Μ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: “Δεν μπορούμε να παρανομήσουμε”.

 Στη δευτερολογία του ο δήμαρχος σημείωσε ότι εκδόθηκε απόφαση από το Υπουργείο Οικονομικών να μην γίνει καμία διακοπή ρεύματος μέχρι να βγούν οι ρυθμίσεις για ειδικές πληθυσμιακές ομάδες. Αναφερόμενος στην πρόταση Πούλιου είπε ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό το καλάθι, γιατί οι δαπάνες όλες ελέγχονται από το Ελεγκτικό συνέδριο.

 Απαντώντας στην πρόταση Φανουράκη είπε να γίνουν οι παραιτήσεις αλλά τι θα βγει;

 Πρότεινε να γίνει αποδεκτό το ψήφισμα των πολιτών, εκτός από την τελευταία παράγραφο που αναφέρεται στην επανασύνδεση του ρεύματος από τις Τεχνικές Υπηρεσίες.

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button