ΑΠΟ ΤΟΝ «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» ΣΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ

Το πρώτο βήμα στην Ελλάδα για την «αναβάθμιση» και το «νοικοκύρεμα» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , ως γνωστόν , έγινε με την εφαρμογή του Σχεδίου «Καποδίστριας» (προ δεκαετίας περίπου) και από το 2011 η ταλαίπωρη Τοπική Αυτοδιοίκηση πορεύεται τον Γολγοθά της με το νέο Σχέδιο, ονομαζόμενο «Καλλικράτης».

Ο «Καλλικράτης», μία  απάτη  με ..δημοκρατικό και ευρωπαϊκό δήθεν προσωπείο , έκανε «πάσα» στους Δήμους όλα τα πάρεργα και ψυχοφθόρα από την «Κεντρική Διοίκηση» (τους λαπάδες του Κολωνακίου δηλαδή, όπως τους αποκαλεί ο Πανεπιστημι

Το πρώτο βήμα στην Ελλάδα για την «αναβάθμιση» και το «νοικοκύρεμα» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , ως γνωστόν , έγινε με την εφαρμογή του Σχεδίου «Καποδίστριας» (προ δεκαετίας περίπου) και από το 2011 η ταλαίπωρη Τοπική Αυτοδιοίκηση πορεύεται τον Γολγοθά της με το νέο Σχέδιο, ονομαζόμενο «Καλλικράτης».

Ο «Καλλικράτης», μία  απάτη  με ..δημοκρατικό και ευρωπαϊκό δήθεν προσωπείο , έκανε «πάσα» στους Δήμους όλα τα πάρεργα και ψυχοφθόρα από την «Κεντρική Διοίκηση» (τους λαπάδες του Κολωνακίου δηλαδή, όπως τους αποκαλεί ο Πανεπιστημιακός δάσκαλος Κώστας Ζουράρης), δίχως όμως αυτά (τα πάρεργα, δηλαδή η μεταφορά μαθητών, η συντήρηση των σχολικών κτιρίων, η μισθοδοσία των σχολικών φυλάκων –καθαριστριών , η υγεία , η κοινωνική πρόνοια, τα παζάρια, ο αθλητισμός, η αστυνόμευση των πόλεων και η καταπολέμηση του καπνίσματος και του παραεμπορίου κτλ)  να συνοδεύονται από τα σχετικά προυπολογισθέντα κονδύλια.

Πέρασε ένας χρόνος από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και μετά τις τυμπανοκρουσίες του Παπανδρέου και του Ραγκούση για «συμμετοχή του πολίτη στα κοινά» ,για «επανάσταση στα τοπικά δρώμενα», για «νέα εποχή στις πόλεις και την ύπαιθρο με λήψη αποφάσεων για ποιότητα ζωής και… πράσινη ανάπτυξη από συλλογικά όργανα», σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της Πατρίδος μας (οι Πολιτικοί ντρέπονται να πουν Πατρίδα  και συνηθίζουν να λένε στην Χώρα ή σ’ αυτόν τον τόπο !!) επικρατεί ένα γραφειοκρατικό και οικονομικό αλαλούμ.

Οι Δήμοι αναζητούν μεθόδους δράσεως , ένα «μπούσουλα» τέλος πάντων για την επίτευξη των στόχων τους , δίχως όμως αποτέλεσμα και κυρίως δίχως πόρους δήθεν λόγω της οικονομικής κρίσης!!

Ο «Καποδίστριας» συνοδευόταν από ένα γενναίο Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης  «ΕΛΛΑΔΑ» που σχεδόν δεν υλοποιήθηκε ποτέ κι’ έμεινε μόνο στα  χαρτιά.

Ο «Καλλικράτης» ετοιμάζεται να υποδεχθεί ένα άλλο «πολυμελετημένο» πρόγραμμα  για την Κοινωνική  συνοχή και την ανάπτυξη δήθεν, επονομαζόμενο «ΑΞΙΑ» (οι φωστήρες των Υπουργείων χρησιμοποιούν κάθε φορά για εντυπωσιασμό «μαγικές λέξεις» που οι περισσότεροι Αυτοδιοικητικοί και ο ανενημέρωτος λαός τις χάφτουν , ενώ το αποτέλεσμα είναι «μηδέν εις το πηλίκιον» όπως  είπε ο Ελληνομαθής πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου).

Ο «Καποδίστριας» ήταν «γέννημα- θρέμμα» του ΠΑ.ΣΟ.Κ.  με Υπουργό Εσωτερικών τον «καλό» του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Παπαδόπουλο, ενώ ο «Καλλικράτης»  ήταν γέννημα της  Ν.Δ. με υπουργό Εσωτερικών τότε τον «καθηγητή» Παυλόπουλο ο οποίος δούλευε ψιλό γαζί τους Δημάρχους και δεν τόλμησε να υλοποιήσει την… επανάσταση του «Καλλικράτη» και θρέμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ  με Υπουργό τον «κηπουρό» του Γιώργου Παπανδρέου Ραγκούση (ο οποίος αργότερα από το Υπουργείο Εσωτερικών μετακινήθηκε , ίσως ως αποτυχών, στο Συγκοινωνιών και τώρα «βολεύτηκε» στο Εθνικής Αμύνης).

Για να αντιληφθεί κανείς σε τι θολά  νερά ψαρεύουν οι Δήμοι , σημειώνω ότι περί τον Οκτώβριο του 2011 έγιναν εκλογές για ανάδειξη συνδικαλιστικού οργάνου (ΚΕΔΕ) και μέχρι τότε λειτουργούσε άτυπα η ΚΕΔΚΕ με Πρόεδρο τον αποτυχόντα Δήμαρχο Αθηναίων Κακλαμάνη!!

Πέρασε ένας χρόνος με προβλήματα, έλλειψη πόρων  , δυσλειτουργίες, ασάφειες , συγκλίσεις  επιτροπών και άλλα πολλά και τώρα ακούγεται  ότι όλα αυτά θα επιλυθούν με την ψήφιση ενός πολυνομοσχεδίου το οποίο προετοιμάζει ο επανελθών από την ναφθαλίνη Γιαννίτσης με τους «επιτελείς » του!!

Πέρασε ένας χρόνος και οι Δήμοι (όπως και οι Περιφέρειες ) «ψάχνονται», πιέζονται από τον κόσμο, γιατί δεν λύνονται τα προβλήματα της καθημερινότητος  και βέβαια προϋπολογισμοί, τεχνικά προγράμματα, αποπληρωμή έργων που τελείωσαν οράματα για το μέλλον κλπ. είναι φορτωμένα σ’ ένα  τραίνο με κινητήρα παλαιάς τεχνολογίας που λειτουργεί σε στροφές βραδυπορίας.

Έκανε δηλώσεις για τον (χαμένο) χρόνο που πέρασε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Κώστας Ασκούνης καθώς και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Άρης  Γιαννακίδης .

Ο κ. Ασκούνης δήλωσε ότι «το Κράτος πρέπει να εμπιστευθεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση.. κ.λπ.» ( το Κράτος δεν εμπιστεύεται ούτε τον ίδιο του τον εαυτό), και ο κ. Γιαννακίδης δήλωσε ότι «σε αυτό το χρονικό διάστημα οι Περιφερειάρχες βρέθηκαν αντιμέτωποι με αρκετά προβλήματα» (ο κ. Γιαννακίδης είναι πάντα ευγενής, τον γνωρίζω, και αποφεύγει τους υψηλούς τόνους, υπομένοντας κι’ αυτός όπως οι άλλοι και ελπίζοντας να έλθουν «Καλλίτερες μέρες» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση).

Συμπέρασμα: «Καλλικράτης» :’Ενας χρόνος πέρασε και δυστυχώς η επίλυση προβλημάτων , η συμμετοχή των ενεργών πολιτών στα κοινά, η καλλίτερη ποιότητα ζωής, η πράσινη ανάπτυξη, η κοινωνική δικαιοσύνη, το νοικοκύρεμα και η Επανάσταση στην καινοτομία, «επιτροπή διαβούλευσης», «συμπαραστάτης  του Δημότη» κ.λπ. αποτελούν  έπεα πτερόεντα». Και του χρόνου με υγεία!!

                                                                                                                                                                                                                                                           Αντ/γος  ε.α.

Νικόλαος Φωτιάδης

τ. Αντιδήμαρχος Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα

Back to top button