ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ

Άγνωστοι επιχείρησαν προχθες να κάψουν το τζαμί στους Τοξότες Ξάνθης, ρίχνοντας από το παράθυρο ένα μπετονάκι με πετρέλαιο και βάζοντάς του στην συνέχεια φωτιά. Ευτυχώς, λόγω έλλειψης οξυγόνου, η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε σε όλους τους χώρους του τεμένους, το οποίο είχε πρόσφατα ανακαινιστεί.

Άγνωστοι επιχείρησαν προχθες να κάψουν το τζαμί στους Τοξότες Ξάνθης, ρίχνοντας από το παράθυρο ένα μπετονάκι με πετρέλαιο και βάζοντάς του στην συνέχεια φωτιά. Ευτυχώς, λόγω έλλειψης οξυγόνου, η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε σε όλους τους χώρους του τεμένους, το οποίο είχε πρόσφατα ανακαινιστεί.


Ωστόσο, καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος της μοκέτας, μια κλιματιστική μονάδα και μέρος της οροφής του ιερού χώρου. Την καταστροφή εντόπισαν  μουσουλμάνοι της περιοχής, οι οποίοι θέλησαν να προσευχηθούν μετά την νηστεία του Ραμαζανιού.


Πρέπει να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο τζαμί προσπάθησαν να κάψουν ξανά την νύχτα των βουλευτικών εκλογών του 2004. Πιθανότατα, και τώρα οι ίδιοι κύκλοι θέλουν να δυναμιτίσουν την πολιτισμένη προεκλογική ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Θράκη.


Προχθες, διαπιστώθηκε απόπειρα εμπρησμού του τζαμιού των Τοξοτών Ξάνθης (ένα χωριό με ελάχιστους μουσουλμάνους κατοίκους).


Συγκεκριμένα, κάποιοι (που δεν είδε κανείς;!!!) αφού έσπασαν ένα από τα παράθυρα του τεμένους των Τοξοτών, πέταξαν μέσα σε αυτό ένα μπιτόνι με πετρέλαιο και στη συνέχεια το έβαλαν φωτιά. Αποτέλεσμα του εμπρησμού ήταν να καταστραφεί μέρος της οροφής, ένα κλιματιστικό μηχάνημα αλλά και μεγάλο μέρος της μοκέτας του τζαμιού… Η φωτιά δεν επεκτάθηκε στον υπόλοιπο μουσουλμανικό ναό και αποφεύχθηκαν μεγαλύτερες ζημιές.


Παραδόξως, η φωτιά εντοπίστηκε από μουσουλμάνους που επισκέφθηκαν το τζαμί προκειμένου να προσευχηθούν, όπως κάνουν καθημερινά αυτή την περίοδο της νηστείας του Ραμαζανιού (μουσουλμανική εορτή).


Το παράδοξο είναι πως ίδια περίπτωση πυρκαγιάς υπήρξε και στο παρελθόν, στο ίδιο τέμενος, στην προεκλογική περίοδο του 2004!!! Η σύμπτωση αυτή αποδεικνύει περίτρανα πως “κάποιοι” θέλουν να “βάλουν φωτιά” στη Θράκη και επέλεξαν το μέσο αλλά και κυρίως τον τόπο που μπορεί να εξοργίσει τους μουσουλμάνους


Η προβοκάτσια θεωρείται δεδομένη, λόγω ενός απλού δεδομένου: Η αγαστή συγκατοίκηση Ελλήνων, χριστιανών και μουσουλμάνων, της περιοχής αυτής έχει επιβεβαιωθεί και επιβεβαιώνεται καθημερινά μέσα από τον έμπρακτο και αδιατάραχτο αλληλοσεβασμό, ιδιαίτερα σε θέματα θρησκείας, αλλά και στα ήθη και τα έθιμα που τελούν οι δύο διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες.


Το έργο των επίδοξων εμπρηστών δεν ολοκληρώθηκε, αλλά απορίας άξιο είναι πως οι εμπρηστές δεν έγιναν αντιληπτοί από περίοικους ή περαστικούς.


Έχει ήδη ξεκινήσει προανάκριση από τις αρμόδιες αρχές για να εντοπιστούν οι προβοκάτορες εμπρηστές


Την υπόθεση  της απόπειρας  εμπρησμού ανέλαβε η Ασφάλεια Ξάνθης και η ΕΥΠ. Από την Πυροσβεστική υπηρεσία παραβρέθηκε ο διοικητής και ένας αξιωματικός χωρίς να χρειαστεί η παρουσία πυροσβεστικού οχήματος. Αναζητείται ο δράστης ή οι δράστες. Είναι η τρίτη φορά που επιχειρούν να κάψουν τεμενος. Τετοιες πράξεις είναι καταδικαστέες απ’ οπου και αν προέρχονται


Κυριάκος Κεσίσογλου

Σχετικά Άρθρα

Back to top button