” Τρελό καρναβάλι άλλαξέ μας τη διάθεση….

Παρέα με τη μασκότ του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, το ροζ φλαμίνγκο, τον Ξανθούλη, επιχείρησα την προηγούμενη βδομάδα να αφεθώ στο κλίμα της τρελής Αποκριάς ….. Αλλά μάταια…..η ατμόσφαιρα ήταν ακόμη υποτονική…….ίσως να έφταιγε το τσουχτερό το κρύο και η βροχή……

Παρέα με τη μασκότ του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, το ροζ φλαμίνγκο, τον Ξανθούλη, επιχείρησα την προηγούμενη βδομάδα να αφεθώ στο κλίμα της τρελής Αποκριάς …..


Αλλά μάταια…..η ατμόσφαιρα ήταν ακόμη υποτονική…….ίσως να έφταιγε το τσουχτερό το κρύο και η βροχή……


Από την άλλη ίσως να είμαστε λίγο της τελευταίας στιγμής……


Άλλωστε που χρόνος για πάρτι και τραγούδια, όταν μόλις στο τσαφ προλαβαίνεις να ανταπεξέλθεις στις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις και μάλιστα σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο…..


Όμως είπαμε η φτώχεια θέλει καλοπέραση και όταν μάλιστα έχεις την τιμή και τη χαρά να ζεις σε μια πόλη που έχει αποκτήσει ιδιαίτερη φήμη για το επιτυχημένο καρναβάλι της και τις Θρακικές της Λαογραφικές Εορτές, ε, θα ήταν αχαριστία να μην αφεθείς και εσύ να σε συνεπάρει το κέφι των ημερών ….


Και μάλιστα όταν η πόλη σου έχει μια παράδοση 44 ετών στους ρυθμούς των  Αποκριών θα ήταν χαζομάρα να μην αξιοποιήσεις την ευκαιρία που σου δίνεται για να το ρίξεις λίγα έξω …..από την καθημερινότητα…..


 



Την προηγούμενη λοιπόν εβδομάδα δεν τα κατάφερα  να “ξεφαντώσω” σε ρυθμούς λάτιν και αυτό γιατί δε μου δημιουργήθηκε και η ανάλογη διάθεση…..και το φταίξιμο φυσικά δεν ήταν μόνο δικό μου…..


Το οικονομικό κραχ επηρέασε και το ξανθιώτικο καρναβάλι…..


Μπορεί το πρόγραμμα που ετοίμασε η ΔΕΑΞ να ήταν πλούσιο και για όλα τα “γούστα” και τις ηλικίες, όμως αυτό δεν αρκεί……


Θα πρέπει να υπάρξουν και ιδιωτικές πρωτοβουλίες  που θα ανεβάζουν το θερμόμετρο της διασκέδασης και της συμμετοχής του κόσμου…


Προς αυτή την κατεύθυνση ίσως θα έπρεπε να υπάρχει μια συνεργασία των Καρναβαλικών Συλλόγων με τα καταστήματα  των Καφέ-Μπαρ και των Κέντρων Διασκέδασης  στην από κοινού διοργάνωση πάρτι και χάπενινγκ ή και άλλων εκδηλώσεων που εντάσσονται στο κλίμα των ημερών…..


Πρέπει να υπάρχει το κέφι και ο ρυθμός  καθ’ όλη τη διάρκεια του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού  και όχι μόνο στην κορύφωσή του, δηλαδή το τελευταίο τριήμερο…..


Το θέμα δεν είναι να γεμίζει ασφυκτικά μόνο η αίθουσα του Δημοτικού Αμφιθεάτρου, αλλά και τα μπαράκια και οι καφετέριες της πόλης….


Να υπάρχει κίνηση στους δρόμους της πόλης, μια κίνηση διαφορετική από τις άλλες πιο χαρούμενη και αποκριάτικη με πρωταγωνιστές τα μέλη των Πολιτιστικών και Καρναβαλικών Συλλόγων….


 


Όπως επίσης θα πρέπει και τα εμπορικά καταστήματα να συμμετέχουν περισσότερο στο Ξανθιώτικο Καρναβάλι….


Μπορεί να έχουν κεσάτια και οι καταστηματάρχες να είναι στο έπακρο απογοητευμένοι από την αναδουλειά, ωστόσο αυτό δε θα πρέπει να τους εμποδίζει στο να  βάλουν τα αποκριάτικά τους και να εγκλιματιστούν σε πιο χαρούμενους και αισιόδοξους ρυθμούς, έστω και εικονικά…..


Δεν είναι και δυσβάσταχτο έξοδο για αυτούς ο αποκριάτικος στολισμός και διάκοσμος των καταστημάτων τους…..λίγα μπαλόνια, μερικές σερπαντίνες και δυο-τρεις μάσκες και στολίστηκε η βιτρίνα,  αλλάζοντας ταυτόχρονα και την εικόνα του κέντρου…..


Δεν είναι δυνατόν οι επισκέπτες που έρχονται στο φημισμένο καρναβάλι της Ξάνθης και περιδιαβαίνουν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης να βλέπουν σχεδόν όλα τα καταστήματα  να παρουσιάζουν τη συνηθισμένη όψη όλης της προηγούμενης περιόδου……


Στην περίοδο του καρναβαλιού ο κόσμος αποζητά και τη λεπτομέρεια για να του ανεβάσει τη διάθεση…..


 



Για αυτό λοιπόν τρελό μας καρναβάλι άλλαξέ μας τη διάθεση….


Γιατί με αυτά που συμβαίνουν γύρω μας μόνο με την τρέλα των ημερών μπορείς να γλιτώσεις  το εγκεφαλικό….. 


Πέμπτη σήμερα και η αποκριάτικη ατμόσφαιρα έχει ζεσταθεί για τα καλά…..


Ποικίλες οι εκδηλώσεις των ημερών και ψυχαγωγίας και διασκέδασης, αλλά και προβληματισμού και καλλιέργειας του πνεύματος…..με εικαστικές εκθέσεις και παρουσιάσεις βιβλίων….


Το κέφι κορυφώνεται και μαζί και οι προετοιμασίες της τελευταίας στιγμής, έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα για τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής…..


Από σήμερα υποδεχόμαστε  και το πρώτο κύμα των επισκεπτών, οπότε θα πρέπει και εμείς οι τελευταίοι της παρέας να μπούμε στο τρελό ρυθμό του καρναβαλιού και να χορέψουμε…..


Ακόμη και οι πιο δύσπιστοι και οι επικριτές του ίσως θα πρέπει να αναζητήσουμε τη βοήθεια του….


Μπορεί να είναι και το καλύτερο φάρμακο για την αντιμετώπιση του άγχους και του στρες που μας έχει καταβάλει, εξαιτίας των ισχνών αγελάδων και της μαύρης μαυρίλας πλάκωσε, μαύρης σαν καλιακούδας  στα πορτοφόλια μας….


Για αυτό αντί να τρέχουμε σε νευρολόγους και ψυχολόγους, μήπως να ντυνόμασταν καρναβάλια και να βγαίναμε στους δρόμους, στα πάρτι  και στους χορούς……;


Τρελό μου καρναβάλι, πολύ το καθυστέρησα, φορώ τη μάσκα του ΖΟΡΟ και σου ζητώ να μου αλλάξεις τη διάθεση με κέφι και χορό…..άντε πάλι τη ρήμα την έκανα….


Και εσείς τι κάθεστε, δε βλέπετε του φίλους μας τους Πατρινούς…..;


  


Σχετικά Άρθρα

Back to top button