Ειδήσεις

ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΒΙΒΛΙΟ: ΣΤΑΥΡΟΥ ΖΑΛΙΜΙΔΗ «ΞΑΝΘΗ», 1959
Του Θανάση Μουσόπουλου

Μελετώντας την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας, χρησιμοποίησα  συχνά εργασίες και βιβλία εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αναφέρονται στην Ξάνθη και στη Θράκη γενικότερα.  Τους έχω αναφέρει  στις σχετικές  εργασίες μου, όπως στα άρθρα «Τέχνη του λόγου στη Θράκη.  Αφιέρωμα στα 100 χρόνια Ελεύθερης Θράκης» καθώς  και «Εκατό χρόνια τέχνη του λόγου στην ελεύθερη Ξάνθη».

Ανάμεσά τους  περιλαμβάνεται  ο δημοδιδάσκαλος Σταύρος Ζαλιμίδης που το 1959 δημοσίευσε το βιβλίο «Ξάνθη», ενώ λίγα χρόνια αργότερα, το 1966  παρουσίασε το  έργο του «Οι Αγώνες της Ξάνθης εναντίον του Βουλγάρικου Επεκτατισμού», το οποίο το 1964 έλαβε Α΄ έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών.

Στο κείμενό μου θα παρουσιάσω το βιβλίο αυτό 86 σελίδων,  που όπως αναφέρεται στον Πρόλογο του συγγραφέα αποσκοπεί στο να γνωρίσουν οι μαθητές και μαθήτριες της Ξάνθης και των περιχώρων, «πώς ήταν και πώς είναι τώρα η Πατρίδα μας». Είχαμε τότε ένα μάθημα «Πατριδογνωσία» και αυτό το βιβλίο είναι βοήθημα. Κάτι, σαν Τοπική Ιστορία, που λέμε στις μέρες μας.

Το βιβλίο ξεκινά με ένα ποίημα του Α. Χρήστου (δασκάλου επίσης) με τίτλο «Η Ξάνθη»:

……………………………………

Είσαι της Θράκης λούλουδο

ο πλούτος στην Ελλάδα

είσαι στις τόσες ξαστεριές

ολόθερμη λιακάδα.

Ακολουθεί το πρώτο μέρος: Ιστορία της Θράκης γενικά (σελ. 7 – 8), Ιστορία της Ξάνθης (σελ. 8 – 29). Στη συνέχεια: Θέση, έκταση, κλίμα, πληθυσμός, εγκατάσταση προσφύγων  το 1922, θρησκεία, αρχές, εκκλησίες, ιστορικό της μητρόπολης Ξάνθης, Αναστασιούπολη, Περιθεώριο, ναοί, παρεκκλήσια, μοναστήρια, κίνηση ιεράς μητροπόλεως, Χριστιανική Στέγη, Οικοτροφείο, συσσίτια, αρχές της πόλης, στρατός, χωροφυλακή, φιλανθρωπικά ιδρύματα, σωματεία, οργανώσεις, σωματεία αθλητικά, οργανώσεις μορφωτικές,  άλλες οργανώσεις, εκπαίδευση, σχολεία, κατασκηνώσεις, κινηματογράφοι, μέσα ψυχαγωγίας, θέατρο, μουσική, φαρμακεία, ιατρεία, κλινικές, ο τύπος της Ξάνθης, οι μειονότητες, κτήρια υπηρεσιών και ιδιωτών, οικονομία, ανάγκες των κατοίκων (τροφή, νερό, φωτισμός, υγεία, συγκοινωνία), συνοικίες, συνοικισμοί, πλατείες, δρόμοι, κίνηση, θρακικές ομορφιές – Θρακικά Τέμπη, ευεργέτες της πόλης (σελ.  29 – 58).

Στο δεύτερο μέρος ο συγγραφέας παρουσιάζει τον  «γύρο του νομού Ξάνθης»: οι δύο δήμοι (Ξάνθης και Σταυρούπολης) και στη συνέχεια κατά αλφαβητική σειρά οι κοινότητες του νομού. Ξεκινάει με την κοινότητα Αβδήρων, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα Αρχαία Άβδηρα, συνεχίζει με όλες τις κοινότητες, παραθέτοντας στοιχεία για τα χωριά και τους οικισμούς της κάθε κοινότητας, αριθμό κατοίκων, ασχολίες και καλλιέργειες (σελ. 59 – 82).

Κλείνει το βιβλίο με γενική αναφορά στον νομό Ξάνθης (σελ. 82 – 85) και τις  Πηγές που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας (σελ. 86).

Το βιβλίο κοσμείται με φωτογραφίες που παραχωρήθηκαν ευγενώς από τη ΦΕΞ, όπως σημειώνει ο συγγραφέας. Το βιβλίο τυπώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Έχω την εντύπωση ότι το βιβλίο αυτό ήταν πολύ χρήσιμο για τον σκοπό που γράφτηκε το 1959, αλλά και σήμερα – 62 χρόνια μετά! – διατηρεί την αξία και τη χρησιμότητά του.

Σε επόμενο κείμενο θα μιλήσουμε και για το άλλο βιβλίο του Σταύρου Ζαλιμίδη «Οι Αγώνες της Ξάνθης εναντίον του Βουλγάρικου Επεκτατισμού».

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΞΑΝΘΗ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021

Περιοχή συνημμένων

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button