Δικαιολογημένη η ανησυχία για τις συντάξεις

Στην Ξάνθη βρέθηκε ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ, κ. Γιώργος Ρωμανιάς προσκεκλημένος της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης, όπου μίλησε στην κατάμεστη από εργαζόμενους αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΞ, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας.

Στην Ξάνθη βρέθηκε ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ, κ. Γιώργος Ρωμανιάς προσκεκλημένος της διοίκησης του  Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης, όπου μίλησε στην κατάμεστη από εργαζόμενους αίθουσα  εκδηλώσεων του ΕΚΞ, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας.

 Το θέμα φυσικά δε θα μπορούσε να είναι άλλο από το νέο Ασφαλιστικό νόμο  3655/08 που τέθηκε σε ισχύ πριν από μερικούς  μήνες.


 Ο κ. Ρωμανιάς, ένας από τους τρεις υπεύθυνους της μελέτης που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ για το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, κλήθηκε να ενημερώσει τους εργαζόμενους της Ξάνθης για τα νέα δεδομένα που ισχύουν στον τομείς ασφάλισης και συντάξεων.


 Η μεγάλη παρουσία των εργαζομένων τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα στην προχθεσινή εκδήλωση απέδειξε την έντονη ανησυχία που επικρατεί στον κόσμο για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό.


 Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Ρωμανιά ο Νόμος 3655/08 που έχει οδηγήσει στη ενσωμάτωση των 133  Ταμείων Ασφάλισης σε 13, έχει να κάνει κυρίως με την οργανωτική και διοικητική λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος και όχι τόσο με την αντιμετώπιση του προβλήματος των ελλειμμάτων του συστήματος.


 Σε σύνολο 175 Ταμείων που υπήρχαν πριν από την ψήφιση του σχετικού νόμου, συγχωνεύθηκαν μόνο εκείνα που ήταν Δημοσίου Δικαίου, δηλαδή τα 133 σε 13. Τα υπόλοιπα 45 Ταμεία Ασφάλισης που είναι Ιδιωτικού Τομέα παραμένουν ως έχει.


 Στο μεταξύ στην αναφορά του για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας το ΙΚΑ, επεσήμανε ότι μπορεί να συγχωνεύθηκαν σε αυτόν, στην πράξη όμως διαπιστώνεται πως οι ασφαλισμένοι των ενοποιημένων αυτών ταμείων συνεχίζουν να  διατηρούν τα δικαιώματά τους όπως προέβλεπαν τα καταστατικά αυτών των ασφαλιστικών φορέων. Με αποτέλεσμα στο ΙΚΑ πλέον να υπάρχουν ασφαλισμένοι πολλών ταχυτήτων.


 “Δεν έγινε καμιά αναλογιστική μελέτη μετά τη συγχώνευση των Ταμείων, για το αν μπορεί το ΙΚΑ να καλύπτει αυτές τις αυξημένες συντάξεις. Το ΙΚΑ πήρε πολύ λιγότερα από αυτά που ειπώθηκαν και κάποτε θα γονατίσει. Πρέπει να γίνει μια αναλογιστική μελέτη που θα προβλέπει μελλοντικές υποχρεώσεις σε βάθος πλέον των 30 χρόνων”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ, κ. Ρωμανιάς.


 Αναφερόμενος σε μια μελέτη που έγινε από το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, διαπιστώθηκε πως το έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας ξεπερνά τα 150 δις ευρώ.


 Στο μεταξύ σημείωσε πως στην Κοινωνική Ασφάλιση, όπου είναι το ΙΚΑ, υπάρχει η εγγύηση του κράτους, κάτι που δεν υφίσταται στην ιδιωτική ασφάλιση.


 Ωστόσο χαρακτήρισε ριγμένους τους Έλληνες ασφαλισμένους του ΙΚΑ, καθώς αν και αποτελούν την πλειοψηφία , δεν δικαιούνται εφάπαξ.


 “Είναι μια εγκληματική αδυναμία του ΙΚΑ να μη δίνει εφάπαξ αν και έχει το μεγαλύτερο αριθμό ασφαλισμένων. Είναι μια παλιά αμαρτία που μέχρι στιγμής δε βρέθηκε κανείς να ταράξει τα νερά. Δεν μπορεί να μην είναι όλοι οι εργαζόμενοι ίσοι απέναντι στην ασφάλιση και σε αυτά που θα πρέπει να λαμβάνουν”, παρατήρησε χαρακτηριστικά.


 Στο μεταξύ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας απάντησε και στα δημοσιεύματα που φέρουν τη ΓΣΕΕ να δηλώνει πως το ασφαλιστικό σύστημα έχει ζωή μέχρι το 2012, σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΕ.


 “Δεν έχουμε καταλήξει σε συμπεράσματα και απορώ που βγαίνουν κάποιοι και λένε ότι η ΓΣΕΕ λέει μέχρι το 2012  θα αντέξει το ασφαλιστικό σύστημα, θα έχει λύση, καθώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η μελέτη άρχισε πριν από ενάμιση μήνα και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση της κατάρτισης των εξισώσεων και από εκεί και πέρα θα βάλουμε και τα πραγματικά δεδομένα για να δούμε που θα φτάσουμε. Επομένως δεν έχουμε καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα”.


 Ωστόσο ο κ. Ρωμανιάς παραδέχτηκε πως το Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας βρίσκεται σε δύσκολη φάση, καθώς παρουσιάζει συνολικό έλλειμμα  150 δις.


 “Πρέπει να βρεθούν αυτά τα χρήματα και το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό, πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. Θα πρέπει λοιπόν κάποια στιγμή και σύντομα  να αρχίσουν έστω και σταδιακά να εισπράττονται χρήματα σε αυτόν τον ελλειμματικό τομέα για να μπορέσει το ασφαλιστικό να ικανοποιήσει τις νομοθετικές του υποχρεώσεις”.


 Το πρόβλημα των οικονομικών του Ασφαλιστικού συστήματος παραμένει, ακόμη  και τώρα με το νέο νόμο 3655/08  που οδήγησε στην συγχώνευση των δεκάδων ταμείων.


 Για αυτό και στην παρατήρηση που έκανε η εφημερίδα μας για την αγωνία των εργαζομένων για τον αν θα προλάβουν να πάρουν σύνταξη, ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ, Γιώργος Ρωμανιάς, κατέληξε χαρακτηριστικά “ανησυχία σαφώς και θα πρέπει να υπάρχει διότι τα ελλείμματα είναι τεράστια. Βέβαια το Σύνταγμα στην Ελλάδα εγγυάται τη σύνταξη. Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ κάποιος Έλληνας να μην πάρει σύνταξη. Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι αν θα πάρει σύνταξη. Το ζήτημα είναι τι σύνταξη θα πάρει. Διότι με αυτά τα ελλείμματα οι συντάξεις συνεχώς θα μειώνονται. Επομένως η ανησυχία των εργαζομένων είναι δικαιολογημένη”.


 

Δέσποινα Γκούμα

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button