Άρθρα

ΟΜΦΑΚΙΝΟΝ

Καλημέρα σας
Σήμερα θα δούμε κάποια στοιχεία γύρω από το ελαιόλαδο διαχρονικά, που συνεπήραν τον υπερπρωταθλητή της αυτοάμυνας και των πολεμικών τεχνών Ισκάν Σελήμ.
Σε συνδυασμό με τα παγκόσμια βραβεία που απονεμήθηκαν στο ελαιόλαδο του Αργύρη Προμοίρα, το διηπειρωτικό ενδιαφέρον του τύπου για το λάδι που παράγεται από ελαιόδεντρα ευρισκόμενα μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, ο Ισκάν Σελήμ πήγε λίγο παραπέρα, συγκεράζοντας κάποια στοιχεία.
Να δούμε τα πράγματα με τη σειρά.
Πάμε στην αρχαιότητα.
Το ελαιόλαδο στην αρχαία Ελλάδα ήταν βασικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής.
Όπως και σήμερα έτσι και τότε υπήρχαν διάφορες ποικιλίες λαδιού, με τρεις κατηγοριοποιήσεις.
“Ωμοτριβές” ή “ομφάκινον” ονομαζόταν το αρίστης ποιότητας και παραγόταν από ελιές αγουρωπές.
Το “δεύτερον γεύματος” ήταν το καλής ποιότητας λάδι.
Τέλος το “χυδαίον έλαιον” αποτελούσε το κατώτερης ποιότητας λάδι από ελιές υπερώριμες ή χτυπημένες.
Το ελαιόλαδο ήταν απαραίτητο επίσης για τη χρήση του στο φωτισμό μέσω της καύσης του σε λύχνους.
Για του αρχαίους Έλληνες λάτρεις τις ομορφιάς και σωματικής αρετής, το λάδι ήταν βασικό στοιχείο στη σωματική περιποίηση.
Η επάλειψη του σώματος με λάδι προστάτευε από τον ήλιο και το ψύχος.
Μετά το λουτρό γινόταν επάλειψη του σώματος και των μαλλιών με αρωματικό λάδι, καθώς αυτό αποτελούσε και βασικό συστατικό πολλών αρωμάτων.
Το λάδι χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα και για τις θεραπευτικές ιδιότητές του.
Στον Ιπποκράτειο Κώδικα αναφέρονται περισσότερες από 60 φαρμακευτικές χρήσεις του.
Ήταν κατάλληλο για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων, ως επουλωτικό και αντισηπτικό σε τραύματα, εγκαύματα και γυναικολογικές ασθένειες.
Επίσης το χρησιμοποιούσαν ως εμετικό αλλά και για προβλήματα των αυτιών.
Το λάδι χρησιμοποιούνταν ακόμα ως λιπαντικό σε μηχανισμούς και εξαρτήματα, ενώ για τη συντήρηση του ελεφαντοστού, του δέρματος και του μετάλλου χρησιμοποιούσαν αλοιφή με βάση το λάδι.
ΧΑΡΙΣΜΑ  ΔΙΟΣ
Η ονομασία του ελαιολάδου το οποίο ας δούμε πως διατίθεται σε αρχαιολογικούς χώρους.
Ένα πιλοτικό πρόγραμμα συγκομιδής ελαιοκάρπου από τις ελιές της Άλτεως, στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά και την Αρχαία Ήλιδα, δύο εκ των σημαντικότερων αρχαιολογικών μας χώρων με διεθνή διάσταση και προβολή, υλοποίησε την περίοδο 2020-2021 ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.
Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, το πρόγραμμα εντάσσεται στις νέες δραστηριότητες του ΟΔΑΠ -με τις δυνατότητες που του παρέχουν οι εκσυγχρονιστικές διατάξεις του Ν. 4761/2020.
«Μία εξ αυτών αποτελεί η διάθεση μέσω των πωλητηρίων του στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους αγροδιατροφικών προϊόντων προερχόμενων από τη χλωρίδα που βρίσκεται εντός απαλλοτριωμένων εκτάσεων των αρχαιολογικών χώρων και τα οποία είναι συνυφασμένα με τη μυθολογία, την ιστορία, τη θρησκεία του ίδιου του χώρου ή της ευρύτερης περιοχής του. Το παραγόμενο προϊόν εκτός από την ένταξή του στην αγροδιατροφική αλυσίδα αποτελεί και πολιτιστικό αγαθό με διακριτή ταυτότητα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Ο συγκερασμός
 
Με πλατινένια και χρυσή διαπίστευση στο Βερολίνο και τον Καναδά είναι πιστοποιημένο το ελαιόλαδο του Αργύρη Προμοίρα.
Ανάμεσα στα 300 καλύτερα του πλανήτη μας.
Χωρίς να αλλοιωθεί κανένα από τα χαρακτηριστικά του, παρά μονάχα η ονομασία, ο Σελήμ Ισκάν θέλει να ηγηθεί της προσπάθειας για να γίνεται γνωστό σε όλο τον κόσμο με την αντίστοιχη αρχαία ελληνική ονομασία του.
ΟΜΦΑΚΙΝΟΝ
Ο ΑΓΩΝΑΣ εύχεται στον υπερπρωταθλητή μας να ευοδωθούν οι προσδοκίες και επιδιώξεις του.
Στέλιος  Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button