Συνέντευξη Τύπου Συνδέσμων Βιομηχανιών Θράκης

Πραγματοποιήθηκε, χθες στην Κομοτηνή, κοινή Συνέντευξη Τύπου των Συνδέσμων Βιομηχανιών Θράκης στα γραφεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης. Στη Συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάσθηκαν καίρια θέματα που απασχολούν το δευτερογενή τομέα στη Θράκη, συμμετείχαν οι κ.κ. Ι. Μιχαηλίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνιών – Βιομηχανιών Εβρου, Γ. Νικολαϊδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Ν. Ροδόπης, Β. Σκαρλάτος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Ξάνθης και Γ. Σταύρου, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

      Πραγματοποιήθηκε, χθες στην Κομοτηνή, κοινή Συνέντευξη Τύπου των Συνδέσμων Βιομηχανιών Θράκης στα γραφεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης. Στη Συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάσθηκαν καίρια θέματα που απασχολούν το δευτερογενή τομέα στη Θράκη, συμμετείχαν οι κ.κ. Ι. Μιχαηλίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνιών – Βιομηχανιών Εβρου, Γ. Νικολαϊδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Ν. Ροδόπης, Β. Σκαρλάτος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Ξάνθης και Γ. Σταύρου, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. 

 

       Κατά τις παρεμβάσεις τους οι Πρόεδροι των Συνδέσμων αναφέρθηκαν κυρίως σε δύο ομάδες ζητημάτων που από πολύ καιρό είχαν θέσει προς την Πολιτεία και αφορούν τις Βιομηχανικές και Βιοτεχνικές επιχειρήσεις της περιοχής: 

 

 1. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Ανταγωνιστικότητα (άρα και την βιωσιμότητα), των επιχειρήσεων που εξακολουθούν να λειτουργούν και να προσπαθούν να μεγεθύνουν, επενδύοντας στην περιοχή, και,

 

2. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της Ελκυστικότητας της περιοχής, για την προσέλκυση Νέων Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων σ’ αυτήν.

 

Ειδικότερα, αναφορικά με την πρώτη ομάδα ζητημάτων μεταξύ των άλλων είχε ζητηθεί:

 

Α. Την ενίσχυση ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ της επιδότησης του κόστους εργασίας για τις Βιοτεχνικές και Βιομηχανικές επιχειρήσεις της περιοχής μας, αλλά και της έγκαιρης καταβολή της στους δικαιούχους. Προτείναμε μάλιστα, το ποσό της επιδότησης να συμψηφίζεται με τις εργοδοτικές εισφορές στο αμέσως επόμενο εξάμηνο.

 

Β. Η ρύθμιση που έγινε για τα “παλαιά Δάνεια” με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (μετά από κατάθεση και έγκριση μελέτης βιωσιμότητας της Επιχείρησης), να συνοδεύεται και από επιδότηση του Επιτοκίου.

 

       Στη δεύτερη ομάδα ζητημάτων που θέσαμε τότε, ήταν:

 

Α. Η άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας των επιτροπών ελέγχου υλοποίησης των ιδιωτικών επενδύσεων στην περιοχή, και,

 

Β. Η χρηματοδότηση για την καταβολή προς τις δικαιούχες επιχειρήσεις που υλοποιούν επενδυτικά σχέδια στην περιοχή μας, να είναι Συστηματική, Έγκαιρη και Επαρκής.

 

       Τα προβλήματα αυτά, που μαζί και μ’ άλλα ετέθησαν τότε, εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα, παρά την έντονη προσπάθεια του Νέου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας μας και την αμέριστη συμπαράσταση των Υπουργών της περιοχής μας, αλλά και όλων τοπικών παραγόντων της. – Καθυστερεί αφύσικα και ανησυχητικά η αποπληρωμή της επιδότησης στο κόστος εργασίας (από το Β’ εξάμηνο του 2206), αφαιρώντας προγραμματισμένη ρευστότητα από τις επιχειρήσεις μας.

 

– Εξακολουθεί να υπάρχει έντονη δυσκολία στην επάνδρωση και λειτουργία των επιτροπών ελέγχου με αποτέλεσμα:

 

Α. Να μη μπορούν να κάνουν ολοκληρώσεις και να μη μπορούν να εισπράξουν τα οφειλόμενα, και,

 

Β. Να μη μπορούν να ζητήσουν να κάνουν νέες επενδύσεις που προγραμμάτισαν, αφού δε μπορούν να κάνουν νέα υπαγωγή πριν ολοκληρωθεί η προηγούμενη.

 

– Εξακολουθεί να υπάρχει η υστέρηση στη χρηματοδότηση της Περιφέρειάς μας, έτσι ώστε αυτή να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τους δικαιούχους επενδυτές.

 

     Υπενθυμίζουμε πως η διακηρυγμένη και προπαγανδισμένη πολιτική θέση και απόφαση ήταν “Κάντε εσείς επενδύσεις στην περιοχή και εμείς θα βρούμε έγκαιρα τα απαιτούμενα κονδύλια για να καλύψουμε ως Πολιτεία, τις υποχρεώσεις μας”.

 

Σήμερα λοιπόν, μέσα από εσάς, τα μέσα ενημέρωσης θέλουμε να υπενθυμίσουμε προς την Πολιτεία τις δεσμεύσεις της.

 

Οι εξελίξεις γύρω μας (και παγκοσμίως) είναι ραγδαίες και εμείς στο βαθμό που μας αναλογεί, νοιώθουμε την ευθύνη, να συμβάλλουμε και στο πολιτικό επίπεδο, να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις έτσι ώστε αυτή η περιοχή να μην περιθωριοποιηθεί, αλλά να πρωταγωνιστήσει όπως το μπορεί και όπως της αξίζει.

 

Εμείς εξάλλου από την πλευρά μας, έχουμε συνειδητοποιήσει πως οι έντονες αδυναμίες και τα ελλείμματα της Πολιτείας, δεν μπορεί να είναι άλλοθι δικής μας ολιγωρίας. Γνωρίζουμε πως πρέπει να σπεύσουμε και ξεπερνώντας τους εαυτούς μας, με δεδομένες τις αντιξοότητες, να περάσουμε μπροστά.

 

Τα νέα δεδομένα, κυρίως στον ενεργειακό τομές, αλλάζουν προς το θετικότερο τα πράγματα για την περιοχή μας.

 

Θα φανεί ακόμη καλύτερα το πλεονέκτημά μας, αν αναπτυχθεί και ο τομέας των συνδυασμένων μεταφορών, μέσα από την κατασκευή των καθέτων αξόνων την ανάπτυξη και οργάνωση (και απελευθέρωση) των Λιμανιών μας, παράλληλα με την βελτίωση του σιδηροδρομικού μας δικτύου.  

 

Όταν ολοκληρωθούν αυτές οι προϋποθέσεις, η περιοχή μας φαίνεται θα έχει πλεόνασμα σε ευκαιρίες για αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη, όντας οργανωμένος κόμβος ενεργειακών και συγκοινωνιακών δικτύων, ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής.

 

Εκείνο που χρειαζόμαστε σήμερα είναι σε αυτή την περίοδο μετάβασης σε μια άλλη εποχή, να σώσουμε και να αναπτύξουμε πάση θυσία, τον παραγωγικό και βιομηχανικό της ιστό, για να διεκδικήσουμε στην συνέχεια με αξιώσεις αυτόν τον αυξημένο ρόλο της περιοχής μας, προς όφελος ολόκληρης της χώρας μας.

 

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΣΒΒΕ, επανέφερε κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, τα παρακάτω τρία αιτήματα που έχουν τεθεί επανειλημμένα προς την Πολιτεία με στόχο τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Θράκης:  

 

1. Να πραγματοποιηθεί μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στη Θράκη σε 10%,

 

2. Να προβλεφθεί ειδική διάταξη που θα απαλλάσσει όλες τις επιχειρήσεις της Θράκης από τις εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές όταν προσλαμβάνουν νέους επιστήμονες αποφοίτους ΑΕΙ & ΤΕΙ για μία 5ετία, και, 

 

 3. Να εκπίπτει από τα κέρδη το 100% των δαπανών των επιχειρήσεων της Θράκης που αφορούν δαπάνες έρευνας.  

 

  Για το Σύνδεσμο 

 

Βιοτεχνιών – Βιομηχανιών Έβρου

 

Ι. Μιχαηλίδης Πρόεδρος

 

Για το Σύνδεσμο  Βιομηχανιών

 

 – Βιοτεχνιών Ν. Ροδόπης

 

Γ. Νικολαϊδης Πρόεδρος

 

Για το Σύνδεσμο  Βιοτεχνών – Βιομηχάνων Ξάνθης

 

Β. Σκαρλάτος Πρόεδρος

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button