Ειδήσεις

Για αδήλωτη εργασία, απλήρωτους μισθούς, ωράρια το 1 στα 2 πρόστιμα στο εννεάμηνο

Υψηλή παραμένει η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας όσον αφορά την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, την αδήλωτη απασχόληση, τα ωράρια και τις υπερωρίες, καθώς στις παραβάσεις αυτές καταλογίστηκε σχεδόν το 50% από τα πρόστιμα, που επιβλήθηκαν στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024.

Από τα 35,1 εκατ. ευρώ των συνολικών προστίμων του 9μήνου, τα 17,6 εκατ. ευρώ ήταν για τις εξής κατηγορίες παραβάσεων:

  1. Αδήλωτη εργασία με πρόστιμα ύψους 10,88 εκατ. ευρώ.
  2. Απλήρωτοι μισθοί και επιδόματα (μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών) με πρόστιμα ύψους 2,7 εκατ. ευρώ.
  3. Πλημμελής εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, δηλαδή υποδηλωμένα ωράρια απασχόλησης και “άγραφες” υπερωρίες με πρόστιμα ύψους 4 εκατ. ευρώ.

Η τριάδα των εν λόγω παραβάσεων συμπληρώνεται και από άλλες εξίσου σημαντικές παραβάσεις που εντόπισαν οι Επιθεωρητές Εργασίας όπως η έλλειψη πινάκων προσωπικού σε 2.683 επιχειρήσεις στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 6,2 εκατ. ευρώ, αλλά και η εντυπωσιακά υψηλή παραβατικότητα σχετικά με καταστρατηγήσεις στα ωράρια λειτουργίας των επιχειρήσεων. Σε 574 περιπτώσεις εντοπίστηκαν επιχειρήσεις να λειτουργούν πέραν του νόμιμου ωραρίου τους, να απασχολούν παρανόμως εργαζόμενους  σε ημέρες αργίας αλλά και να μην τους έχουν δώσει τα ρεπό που δικαιούνταν. Το πρόστιμα για αυτές τις παραβάσεις άγγιξαν το 1 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τον Σεπτέμβριο, διενεργήθηκαν 6.311 έλεγχοι και εντοπίστηκαν 1.417 παραβάσεις για τις οποίες τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας, ανήλθαν στα 3,3 εκατ. ευρώ.

Πρόστιμα ύψους 735.000 επιβλήθηκαν για αδήλωτη εργασία, 500.000 ευρώ επιβλήθηκαν για παραβάσεις ωραρίων και  πλημμελή εφαρμογή της  ψηφιακής κάρτας, 741.000 ευρώ ήταν τα πρόστιμα για την έλλειψη πινάκων προσωπικού και περίπου 150.000 ευρώ πρόστιμα επιβλήθηκαν για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών σε εργαζόμενους.

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο πάντως οι έλεγχοι που έγιναν τον Σεπτέμβριο ήταν περισσότεροι και πιο στοχευμένοι ιδίως σε τουριστικά καταλύματα, στην εστίαση αλλά και σε επιχειρήσεις με εποχικό χαρακτήρα. Όπως προκύπτει από τα συγκριτικά στοιχεία της Αρχής, από τους 5.338 ελέγχους του  Αυγούστου η ελεγκτική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 18% φτάνοντας στους 6.311 ελέγχους τον Σεπτέμβριο.

Η αύξηση των ελέγχων καταδεικνύει ότι παρά το γεγονός ότι η αγορά εργασίας έχει ψηφιοποιηθεί σε μεγάλο ποσοστό ιδίως μετά την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, εντούτοις υπάρχουν ακόμη πολλά κενά που δεν έχουν κλείσει και διατηρούν την παραβατικότητα σε υψηλά επίπεδα.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button