Ελλάδα

Πρόεδρος της Βουλής: «Οι πολίτες έχουν ανάγκη από έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση»

Την αξία της εφημερίδας, ως απτό αποτύπωμα της Ιστορίας, και τις βαθιές ιστορικές και κοινωνικές ρίζες της έντυπης ενημέρωσης ανέδειξε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Ετήσιο Συνέδριο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ), το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων στο Ίδρυμα Β. και Μ. Θεοχαράκη.

Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στη «δύσκολη και ανηφορική περιπέτεια της ενημέρωσης» επισημαίνοντας πως σήμερα που κατακλυζόμαστε από πληθώρα πληροφοριών, ατεκμηρίωτων και ανεξέλεγκτων σε κάποιες περιπτώσεις, γίνεται ακόμα εντονότερη η ανάγκη του πολίτη να στραφεί και πάλι στην εγκυρότητα και την υπευθυνότητα που διασφαλίζει το ενυπόγραφο δημοσίευμα. Ο Πρόεδρος της Βουλής στάθηκε ακόμη στο ρόλο και την αξία των έντυπων μέσων ενημέρωσης σημειώνοντας ότι «είναι άλλο η φευγαλέα είδηση, η ηλεκτρονική, και άλλο η είδηση και το σχόλιο που μπορείς να έχεις μαζί σου όλη τη μέρα, να το επισκέπτεσαι, να το επιβεβαιώνεις, να το υποσημειώνεις, να το αποθησαυρίζεις». «Είναι πολύ σημαντική αυτή η πρωτοβουλία, όχι για να εκπέμψουμε το ρέκβιεμ των έντυπων εφημερίδων, αλλά για να δημιουργήσουμε το απαραίτητο εφαλτήριο της νέας τους εκκίνησης, μέσα σε μια εποχή που κατακλύζεται από ανευθυνότητα, από υπερβολή, από κακή πληροφόρηση», πρόσθεσε.

Τονίζοντας την πολύπλευρη και σε χρονικό βάθος επίδραση των εφημερίδων, ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στη χθεσινή απονομή του Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας και στο έναυσμα της βραβευθείσας Νοτιοκορεάτισσας συγγραφέως, Χαν Γκανγκ, όπως εκείνη το περιέγραψε σε συνέντευξή της, την ανακάλυψη δηλαδή αποκομμάτων εφημερίδων που κρατούσε ο πατέρας της από την τραγωδία της φοιτητικής εξέγερσης στην πατρίδα της το 1980.

Ο κ. Τασούλας μίλησε επίσης για «το θησαυροφυλάκιο μνήμης που έχει η Βουλή των Ελλήνων», δηλαδή τους 9.000 τίτλους εφημερίδων και περιοδικών, από τις πρώτες ελληνικές εφημερίδες που εκδόθηκαν το 1784 στη Βιέννη έως πριν από λίγα χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει ήδη ψηφιοποιηθεί και θα είναι διαθέσιμο ηλεκτρονικά στο κοινό σύντομα, μετά την επίλυση των τελευταίων θεμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, κ. Νίκος Χατζηνικολάου, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για την παραχώρηση πρόσβασης στο «εξαιρετικό αυτό αρχείο» προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε επετειακό λεύκωμα για τα 200 χρόνια των ελληνικών εφημερίδων.

Στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης χαιρετισμούς ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button