Ανακοινώσεις

ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΜΘ: Απαιτούμε ισότιμο σεβασμό όλων των Ελλήνων πολιτών και όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΜΘ

Προς
Τον Υπουργό Υγείας
κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Κύριε Υπουργέ,

 Επανερχόμαστε για μία ακόμη φορά, στα σοβαρότατα προβλήματα υγειονομικής περίθαλψης της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία περιλαμβάνει τόσο παραμεθόριες, όσο και νησιωτικές περιοχές.

 Σας τα έχουμε θέσει επανειλημμένα και έχουμε ζητήσει συνάντηση μαζί μας στην περιοχή μας, χωρίς όμως καμία έλευση, αλλά ούτε και απάντηση στα έγγραφά μας.

 Επισημαίνουμε εκ νέου και ζητάμε

     Την άμεση – ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων σε Α’βάθμια και Β’βάθμια περίθαλψη στην ΑΜΘ. Είναι επισφαλής η λειτουργία Κλινικών αρκετών Νοσοκομείων της Περιφέρειάς μας με Ιατρούς που μετακινούνται εδώ και χρόνια για να καλύψουν τις ανάγκες.

    Πρέπει να προηγηθεί η αναβάθμιση του πλαισίου κινήτρων στις Άγονες περιοχές στη βάση των προτάσεων του ΠΙΣ, οι οποίες βρίσκονται αναξιοποίητες έως σήμερα στο Γραφείο του Υπουργού Υγείας από τον Φεβρουάριο του 2023.

    Την άμεση αναβάθμιση του μισθολογίου του ΕΣΥ, στα επίπεδα του μέσου όρου των χωρών της Ευρώπης, ώστε το ΕΣΥ να γίνει ελκυστικό για τους γιατρούς, παίρνοντας παράδειγμα και από γειτονικές χώρες, οι οποίες σαφώς δεν συγκαταλέγονται στις πλουσιότερες χώρες. Ταυτόχρονα διατήρηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΕΣΥ.

    Άμεση κατάργηση του αντιδημοκρατικότατου και κατάπτυστου άρθρου 65 του πρόσφατου Ν/Σ για την Ψυχική Υγεία, το οποίο επιβάλλει την συμμετοχή ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών στο ΕΣΥ (με επίταξη!) όταν αποβαίνουν άγονες οι προκηρύξεις. Μεγαλύτερη ομολογία αποτυχίας του Υπουργείου Υγείας να καταστήσει  ελκυστικό το ΕΣΥ δεν υπάρχει. Το ΕΣΥ χρειάζεται κίνητρα και όχι μέτρα επιβολής.

    Στήριξη των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, με προγράμματα ΕΣΠΑ, αναβάθμισης του εξοπλισμού και της κτιριακής υποδομής .

    Προκήρυξη θέσεων κλινικών ιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς αποκλεισμούς, μέσα από μία συλλογική σύμβαση με τον ΠΙΣ, όπως ο σχετικός νόμος προβλέπει.

     Τροποποίηση του άρθρου 69  που αφορά της άρνηση εξυπηρέτησης ασθενών του ΕΟΠΥΥ από ιδιωτικά εργαστήρια και άμεση κατάργηση του απαράδεκτου, επονείδιστου και εξοντωτικού clawback, το οποίο απειλεί τόσο τη βιωσιμότητα των εργαστηριακών ιατρών, όσο και την δημόσια υγεία με τις επακόλουθες συνέπειές του. Είναι αδήριτη η ανάγκη συλλογικής σύμβασης των Κλινικοεργαστηριακών ιατρών με τον Π.Ι.Σ.

 Κύριε Υπουργέ,

 Σας καλούμε για πολλοστή φορά να επισκεφτείτε την ακριτική και εθνικά ευαίσθητη περιοχή μας, διαθέτοντας τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να συζητήσουμε διεξοδικά τόσο τα υπάρχοντα προβλήματα, όσο και τις προτεινόμενες λύσεις. Το σύστημα υγείας στην περιοχή μας βρίσκεται σε οριακό σημείο και απαιτεί επείγουσες παρεμβάσεις.

 Επιλεκτική προτίμηση σε κάποιους Ιατρικούς Συλλόγους, των οποίων ζητάτε τη συνδρομή για να συγγράψετε ΚΥΑ, μόνο ως απαξιωτική και προσβλητική μπορεί να εκληφθεί από τους υπόλοιπους Ιατρικούς Συλλόγους και τουλάχιστον αυτούς που εκπροσωπούμε και σαφώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

 Η αχαρακτήριστη δικαιολογία ότι «επιλέγω ως συνομιλητή και συνεργάτη τον τάδε Ιατρικό Σύλλογο, επειδή είναι ο μόνος Σύλλογος που στήριξε τις απόψεις και προτάσεις μου», δεν αρμόζει σε Υπουργό Υγείας της δημοκρατικής Ελλάδος.

 Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και δυστυχώς το έχουμε ξαναδεί να συμπεριφέρονται οι Υπουργοί Υγείας ως βουλευτές Αθηνών και όχι ως Υπουργοί της Ελληνικής Επικράτειας.

 Απαιτούμε εκ μέρους σας τον ισότιμο σεβασμό όλων των Ελλήνων πολιτών και όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

 Η ελληνική περιφέρεια και δη η ακριτική, δεν στηρίζεται με λόγια, αλλά με έργα!

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

 

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

 

    ΧΑΤΖΗΠΑΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ – Πρόεδρος Ι.Σ. Έβρου

    ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ– Πρόεδρος Ι.Σ. Ροδόπης

    ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ – Πρόεδρος Ι.Σ. Ξάνθης

    ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ– Πρόεδρος Ι.Σ. Καβάλας

    ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΟΛΓΑ – Πρόεδρος Ι.Σ. Δράμας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button