Περιφέρεια

ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΘΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΕΩΝ

Δήλωση του Καθηγητή κ. Θ.Κ. Κωνσταντινίδη*

Πρέπει να γίνει μια αποτίμηση αυτού που συνέβη αργά το βράδυ της Δευτέρας 16.09.2024 στο Συγκρότημα των κτιρίων της Πανεπιστημιούπολης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) στη Δραγάνα στην Αλεξανδρούπολη για να αποτυπωθούν επακριβώς οι συνέπειες, το κόστος και οι παρεπόμενες αντιδράσεις από την πλευρά του Πανεπιστημίου.

Επρόκειτο για μια κλοπή ενεργών ηλεκτροφόρων καλωδίων, το κόστος των οποίων δεν ξεπερνούσε τις 20.000 ευρώ και επομένως η αξία των μετάλλων μετά την παράνομη χύτευσή τους είναι αμφίβολο αν φθάνει τις 10.000 ευρώ. Για το Πανεπιστήμιο, ωστόσο, αντιστοιχούσε στην αδυναμία λειτουργίας μέρους του Συγκροτήματος της Πανεπιστημιούπολης ΔΠΘ στη Δραγάνα (Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής ΔΠΘ) για μία ολόκληρη εργάσιμη ημέρα, τόσο του εξοπλισμού (φυσικά και των ειδικών ψυγείων που διατηρούν ποικίλα είδη βιολογικού υλικού), όσο και της ερευνητικής παραγωγής (μελών διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, καθώς και όλου του μεταπτυχιακού και προπτυχιακού δυναμικού που είχε σε εξέλιξη ερευνητικά πρωτόκολλα).

Η μέθοδος της κλοπής (με «χειρουργική» ακρίβεια) ήταν εξαιρετικά στοχευμένη και παραπέμπει σε προσχεδιασμένη δράση, αφού άλλωστε και προ τριμήνου περίπου συνέβη αντίστοιχο περιστατικό που έθεσε εκτός λειτουργίας μέρος των Προκλινικών Εργαστηρίων του Τμήματος Ιατρικής ΔΠΘ, μεταξύ των οποίων ήταν και το Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος που βρίσκεται σε ετοιμότητα ολόκληρο το εικοσιτετράωρο.

Βεβαίως η αντίδραση του Πανεπιστημίου ήταν άμεση με προσωπική πρωτοβουλία του Πρύτανη Καθηγητή κ. Φώτη Μάρη και την ανταπόκριση της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΔΠΘ, ώστε σε λιγότερο από 6 ώρες δόθηκε λύση και σε λίγες ημέρες επιτεύχθηκε η μόνιμη λύση του προβλήματος της ηλεκτροδότησης.

Αυτό που επιβάλλεται πλέον να απασχολήσει την πανεπιστημιακή κοινότητα είναι η επιτήρηση των χώρων της Πανεπιστημιούπολης του ΔΠΘ στη Δραγάνα. Η Πρυτανεία του ΔΠΘ σχεδίασε αλλαγή του δόγματος επιτήρησης με τοποθέτηση πρόσθετου φυλακίου ασφάλειας σε κομβικό σημείο των εσωτερικών δρόμων της Πανεπιστημιούπολης, ώστε το πανεπιστημιακό προσωπικό και οι φοιτητές να έχουν πρόσβαση στους χώρους, που μπορεί να απαιτηθεί να χρησιμοποιηθούν οποιαδήποτε ώρα (ημέρας και νύκτας) για να γίνουν εργαστηριακοί έλεγχοι σε περιβαλλοντικά δείγματα, καθώς και σε βιολογικά δείγματα νοσηλευόμενων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Επιπροσθέτως υφίσταται και το ζήτημα της ελεύθερης πρόσβασης για λόγους ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς, θέμα που σχετίζεται σαφώς με την ίδια την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Εκτός από την τοποθέτηση του πρόσθετου φυλακίου στην Πανεπιστημιούπολη είναι απαραίτητο να ζητηθούν οι σχετικές άδειες, ώστε να λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση κάμερες, όχι για την παρακολούθηση των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά για τη διασφάλιση της φυσικής ακεραιότητας των πανεπιστημιακών δομών, πράγμα που διασφαλίζει εντέλει τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.

 

* Ο κ. Θ.Κ. Κωνσταντινίδης είναι Ειδικός Ιατρός Εργασίας και Περιβάλλοντος, Καθηγητής Ιατρικής ΔΠΘ, Διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος, Τμήμα Ιατρικής ΔΠΘ, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button