Εκδηλώσεις

Μετακινούμενες ταυτότητες. Τεχνοτροπίες και έργα που «αποκιβωτίστηκαν» στα Άβδηρα

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης αποδεχόμενη την πρόσκληση του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024 (27 – 29 Σεπτεμβρίου 2024), συμμετέχει στη φετινή δράση Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά.Ο κεντρικός σχεδιασμός της  διοργάνωσης ανήκει στη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024 στις 07:30 μ.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα Μετακινούμενες ταυτότητες. Τεχνοτροπίες και έργα που «αποκιβωτίστηκαν» στα Άβδηρα. Αρχαιολόγοι της ΕΦΑ Ξάνθης θα παρουσιάσουν επιλεγμένα τέχνεργα – φορείς πολύτιμων πληροφοριών σχετικών με διαδρομές και δίκτυα από τα Αρχαϊκά έως τα Μεταβυζαντινά χρόνια. Ποια προϊόνταπολυτελείας, καθημερινά αντικείμενα, καλλιτεχνικές επιρροέςκυριαρχούν στις αγορές κάθε εποχής, «πιάνουν λιμάνι» και γίνονται αποδεκτά από τους κατοίκους;Μέσω ποιων δρόμων φτάνουν στα αρχαία Άβδηρα, το βυζαντινό Πολύστυλον και την Μπουλούστρα; Ποιοι δημιουργοί ταξιδεύουν και αφήνουν την υπογραφή ή το καλλιτεχνικό αποτύπωμά τους στην περιοχή;

Σας καλούμε, λοιπόν, να κάνουμε «unboxing»σταέργα και τις τεχνοτροπίεςπου έφεραν οι χερσαίοι και οι θαλάσσιοι δρόμοι στα Άβδηρα, που διαμέσου των αιώνωνπαρέμειναν σπουδαίος εμπορικός σταθμός και κοινωνός των εκάστοτε τάσεων. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με στοχευμένη ξενάγηση στην έκθεση του Μουσείου.

Η είσοδος στο Μουσείο για την εκδήλωση είναι ελεύθερη. Για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία μπορείτε να απευθυνθείτε στις αρχαιολόγους Ελένη Τσιομπίκου και Παγώνα Κατσάκη (Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων, τηλ.: 25410-51003, e-mail: efaxan@culture.gr).

 

Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη

της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης

Μαρία Χρυσάφη

Αρχαιολόγος με βαθμό Α’

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button