Άρθρα

Ν. Παπαδόπουλος στο “Π”: Ο κώδωνας του κινδύνου χτυπάει για τη Θράκη

Τι είναι πάλι αυτό το ΚΙΕΦ;

Του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Δρος Καρδιοχειρουργικής ΑΠΘ, Βουλευτή Νίκης Β’ Θεσσαλονίκης

 

Το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (συντομογραφία ΚΙΕΦ, στα τουρκικά Dostluk-Esitlik-Barıs Partisi – DEB) είναι ένα πολιτικό κόμμα που δραστηριοποιείται στη Θράκη μας. Όπως είναι γνωστό, στη Θράκη υπάρχει αναγνωρισμένη μουσουλμανική μειονότητα, που την απαρτίζουν Πομάκοι, Ρομά και τουρκόφωνοι Θρακιώτες, έλληνες πολίτες, οι οποίοι αποτελούν μειοψηφία στην περιοχή! Ο χαρακτηρισμός «μουσουλμανική» εννοιολογικά μπορεί να θεωρηθεί αδόκιμος, καθώς μουσουλμάνος μεταφράζεται ως ο πιστός. Έτσι, όλοι πιστοί είμαστε, σε όποια θρησκεία και αν ανήκουμε. Ορθότερα, οι οπαδοί ή οι πιστοί στον Μωάμεθ θα πρέπει να ονομάζονται μωαμεθανοί.

 

Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι η μόνη αναγνωρισμένη μειονότητα, και μάλιστα ως θρησκευτική, στην Ελλάδα, βάσει του άρθρου 45 της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 (διατρανώνει το Έλληνες στην εθνικότητα και μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα)!

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, λοιπόν, η Ελλάδα και η Τουρκία πραγματοποίησαν ανταλλαγή πληθυσμών! Σε αυτήν την ανταλλαγή δεν περιλαμβάνονταν οι ελληνικές κοινότητες της Κωνσταντινουπόλεως, της Ίμβρου και της Τενέδου και, κατ’ αντιστοιχία, δεν θα μετανάστευαν οι μουσουλμάνοι της Θράκης!

Στα καθ’ ημάς τώρα. Το ΚΙΕΦ ιδρύθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1991 από τον Αχμέτ Σαδίκ! Ένας εκ των προέδρων του υπήρξε ο Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο οποίος είχε εκλεγεί βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου το 2007 με το ΠΑΣΟΚ! Το 5ο Τακτικό Γενικό Συνέδριο του ΚΙΕΦ έλαβε χώρα στις 5 Ιανουαρίου 2019, στα γραφεία του κόμματος. Η Τσιγδέμ Ασάφογλου, η μοναδική υποψήφια στο συνέδριο, εξελέγη νέα πρόεδρος του κόμματος!

Αυτό το κόμμα επιδιώκει την αναγνώριση εθνικής τουρκικής ταυτότητας για την εκεί μουσουλμανική μειονότητα! Το κόμμα αυτό, λοιπόν, που υπερασπίζεται την «τουρκική ταυτότητα» της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη μας, στηρίζεται έμπρακτα από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και την Άγκυρα και αποτελεί τον μακρύ βραχίονα της Τουρκίας στη Θράκη μας! Ένα τουρκόφρον κόμμα, η δράση του οποίου, όπως και του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, έχει υπερβεί κάθε όριο ανοχής ενός ευνομούμενου κράτους, με αποκορύφωμα περιπτώσεις κατασκοπίας στη Θράκη, στη Σαμοθράκη και αλλού!

Το ΚΙΕΦ κατέβηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Βγήκε, μάλιστα, πρώτο κόμμα στην Ξάνθη με 27,6% και στη Ροδόπη με 36,1%. Βγήκε νικητής, δηλαδή, στη Ροδόπη και στην Ξάνθη, ενώ, προεκλογικά, πολλοί εκ των υποψηφίων του, δίνοντας συνεντεύξεις στην Τουρκική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση (TRT), έθεταν ως στόχο του κόμματος να ακουστεί στην Ευρώπη η φωνή των «τούρκων γυναικών (;) της Δυτικής Θράκης»!

Πρώτο παράδειγμα, η Ελίφ Μολλά Ισμαήλ Μεμέτ, η νεότερη υποψήφια ευρωβουλευτής του κόμματος, η οποία είπε ότι ξεκίνησε αυτήν την πορεία για να δείξει τη δυναμική παρουσία των γυναικών και των νέων στην «τουρκική» (έλεος πια) μειονότητα της «Δυτικής Θράκης»!

Επίσης, η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΙΕΦ Σεβκάν Ταχσίνογλου είπε: «Όπως πιστεύω στη δύναμη όλων των γυναικών στον κόσμο, έχω επίσης ατελείωτη πίστη στη δύναμη των ‘‘τούρκων’’ (άκουσον, άκουσον) γυναικών της ‘‘Δυτικής Θράκης’’»!

Ακόμη και η πρόεδρος του ΚΙΕΦ Τσιγδέμ Ασαφόγλου δήλωνε στο TRT World:

«Αυτές οι εκλογές θα είναι η καλύτερη απάντηση στις πολιτικές άρνησης της ταυτότητάς μας, που ξεκίνησαν με το καθεστώς της χούντας στην Ελλάδα, αλλά συνεχίστηκαν ακόμη και μετά τη μετάβαση στη δημοκρατία! Δίνοντας συλλογικά τις ψήφους μας και χρωματίζοντας την περιοχή στην απόχρωσή μας, διεκδικούμε την ταυτότητά μας. Αυτός είναι ο λόγος που ένα από τα συνθήματά μας είναι ‘‘Είμαστε εδώ και είμαστε Τούρκοι’’ (ακούει κανείς;)!».

Έτσι, μετά το πανηγυρικό αποτέλεσμα στις πρόσφατες ευρωεκλογές, δεν μας κάνει εντύπωση που η πρόεδρος του αποσχιστικού αυτού κόμματος δήλωσε στο τοπικό κανάλι «Χρόνος» ότι «όποιος πήγε στην κάλπη και ψήφισε ΚΙΕΦ δήλωσε ότι είναι ‘‘Τούρκος’’».

Κατηγόρησε, δε, το ελληνικό κράτος ότι καταπιέζει την «τουρκική μειονότητα». Επιτέθηκε στο εκλογικό σύστημα, καταδικάζοντας το εκλογικό όριο του 3%, που ισχύει κατά τον ελληνικό εκλογικό νόμο, και το χαρακτήρισε «αντιδημοκρατικό», καθώς στέρησε έδρα στο κόμμα της Άγκυρας στη Θράκη.

Παρόμοια γεγονότα έλαβαν χώρα και κατά την προεκλογική περίοδο του 2023, όταν το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής έστειλε μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα της μουσουλμανικής μειονότητας, στους δύο νομούς της Θράκης, που έγραφε: «Ο ‘‘Τούρκος’’ ψηφίζει ‘‘Τούρκο’’. Την ψήφο μας, που είναι το όπλο μας, δεν τη μοιραζόμαστε με άλλον».

Από την άλλη, στα τέλη Μαΐου του 2024, το Πρωτοδικείο Κομοτηνής κλείνει, με απόφασή του, τον «Σύνδεσμο Φιλάθλων της Φενερμπαχτσέ» στην Κομοτηνή, επειδή στο λογότυπο του συνδέσμου υπήρχε αναφορά σε «Δυτική Θράκη», με την οποία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν υπαινιγμοί περί «τουρκικής μειονότητας». Αυτή βέβαια ήταν η δεύτερη προσπάθεια κλεισίματος του συλλόγου αυτού, καθώς η πρώτη αγωγή κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2023, αλλά τελείωσε υπέρ του συλλόγου και ο εισαγγελέας απέσυρε το ερώτημα για το κλείσιμό του.

Κάπως έτσι εγείρονται τα εξής ερωτήματα:

1.Πώς είναι δυνατόν να λειτουργεί το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, όταν το 2012 ο Άρειος Πάγος δεν αναγνώρισε την «Τουρκική» Ένωση Ξάνθης; Από πού και ως πού υπάρχει τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, αφού δεν υπάρχουν τούρκοι πολίτες; Μήπως μας το επιβάλλει η Τουρκία;

2.Γιατί επιχορηγείται το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής από το τουρκικό κράτος με απίστευτα ποσά και τι τα κάνει τα 10 – 20 εκατ. ευρώ που λαμβάνει κάθε χρόνο;

3.Ισχύει ή δεν ισχύει η Συνθήκη της Λωζάννης;

4.Πώς ο Άρειος Πάγος επέτρεψε την κάθοδο στις ευρωεκλογές του τουρκόφρονος Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, όταν έχει αποκλείσει για διάφορους άλλους λόγους κομματικούς σχηματισμούς από την εκλογική διαδικασία; Αυτοί οι άλλοι λόγοι υπερισχύουν του εθνικού συμφέροντος;

5.Δεν οφείλει, άμεσα, ο Άρειος Πάγος να θέσει αυτό το κόμμα εκτός νόμου και να σταματήσει την όποια δραστηριότητά του στη Θράκη μας;

6.Ο δε πρωθυπουργός δεν οφείλει να ζητήσει άμεσες εξηγήσεις από τα στελέχη αυτού του μορφώματος και, εάν δεν καλυφθούν από όσα προστάζουν οι διεθνείς συνθήκες περί μουσουλμανικής μειονότητας ελλήνων πολιτών, να προβεί σε άμεση απέλασή τους στην Τουρκία, αφού αυτήν θεωρούν ως πατρίδα τους;

7.Δεν είναι ηλίου φαεινότερο ότι η Τουρκία, καιρό τώρα, σχεδιάζει και υλοποιεί ακάθεκτη, μέρα με τη μέρα, το σχέδιο απόσπασης της Θράκης από την ελληνική επικράτεια; Αντιλαμβάνεται κάποιος από τους κυβερνώντες ότι στη Θράκη μας εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού; Τι θέλετε, να ζήσουμε μια νέα άλωση της Θράκης μας, μια νέα εισβολή, σαν του «Αττίλα», μια νέα κατάληψη, όπως εκείνη των Ιμίων, στη Θράκη μας; Πόσο ενδοτικοί πια, πόσο δεδομένοι και προβλέψιμοι!

8.Το 2012, στις εθνικές εκλογές, το κόμμα της Μπακογιάννη κατέγραψε στη Ροδόπη 17,95%, ενώ σε ολόκληρη την επικράτεια το ποσοστό του ήταν μόλις 2,56%. Μήπως έδωσε γραμμή το τούρκικο προξενείο Κομοτηνής και πάλι, όπως πέρυσι για το ΚΙΕΦ;

9.Τέλος, επιλέχθηκε τυχαία η Ντόρα Μπακογιάννη ως πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης Θράκης και επικεφαλής της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη; Δεν νομίζω!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button