Άρθρα

ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ

Πώς μπορεί να είναι αποτελεσματικό το ΕΣΥ;

Πώς μπορεί να εξελιχθεί και να καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών και ταυτόχρονα να αποφεύγει τη σπατάλη υλικών και ανθρώπινων πόρων;

Αναφερόμενος ο Χρυσοχοΐδης στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη και στις προτεραιότητες για να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες,  διακρίναμε βασικά  ζητήματα.

Για την πρόσβαση στις υγειονομικές μονάδες με την ενδεδειγμένη στελέχωση τους για να ικανοποιούν τις ανάγκες των πολιτών, θέτει ως προτεραιότητα την καταγραφή των μονάδων υγείας και το προσωπικό ανά τη χώρα καθώς και τις επιδημιολογικές ιδιαιτερότητες ανά περιοχή. Οπότε με τα διαθέσιμα στατιστικά δεδομένα της κάθε περιοχής προσπαθεί να καταγράψει τις παθήσεις που υπερισχύουν στον πληθυσμό της κάθε περιοχής. Ετσι η διοίκηση του υπουργείου κλείνει στο να σύμπτυξη κλινικές σε περιοχές που οι ασθένειες δεν είναι τόσο μεγάλες σε σχέση τον πληθυσμό που κατοικεί σε αυτές.

Από την άλλη επιθυμεί να ενισχύσει κλινικές που παρατηρείται ότι υπάρχουν ασθένειες με μεγάλο ποσοστό.

Αυτό το σχέδιο όμως θα έχει ως αποτέλεσμα την μετακίνηση υγειονομικών και εξειδικευμένων γιατρών στις περιοχές όπου ενισχύονται συγκεκριμένες κλινικές προκειμένου να παρέχονται συνολικά οι υπηρεσίες για την αντιμετώπιση μιας πάθησης, η οποία επιδημιολογικά παρατηρείται σε μεγάλο ποσοστό.

Το υπουργείο έχει βάλει σε εφαρμογή το σύστημα κοστολόγησης της κάθε εξετάσεις έτσι ώστε να έχει την πλήρη εικόνα τι ποσά πληρώνει το δημόσιο σύστημα υγείας και που δαπανούνται όλα αυτά τα χρήματα.

Όλα αυτά με στόχο να κατευθύνει αντίστοιχα και τα κονδύλια ή να περιορίσει τις σπατάλες.

Άλλο στατιστικό στοιχείο που αναλύει αυτή την περίοδο η ηγεσία του υπουργού υγείας είναι η πληρότητα της κάθε κλινικής και του κάθε νοσοκομείου.

Στο πλαίσιο αυτό τα νοσοκομεία εκείνα που έχουν χαμηλή πληρότητα και δίπλα τους σε κοντινή απόσταση υπάρχει κι άλλη αντίστοιχη υγειονομική μονάδα, θα συγχωνευτούν και οι κλινικές θα συγκεντρωθούν σε ένα. Έτσι θεωρούν ότι ένα νοσοκομείο θα διαθέτει όλες τις ειδικότητες των γιατρών.

Σύμφωνα με τα παραπάνω όμως θα δημιουργηθούν τα παρακάτω προβλήματα:

  • Δεν είναι δυνατόν ο κάθε ασθενής και οι συνοδοί του να μετακινούνται καθημερινά από την μια περιοχή στην άλλη και ειδικά στην δική μας περιοχή (Περιφέρεια ΑΜΘ) που το κοντινότερο νοσοκομείο είναι σε απόσταση πάνω από 50 χιλιόμετρα.·
  • Είναι πιθανόν το ενδεχόμενο να συγχωνευτούν κλινικές με ίδια χαρακτηριστικά μεν αλλά με κρίσιμα για την υγεία ενδεχόμενα, π.χ. Καρδιολογική. Θα είναι κρίσιμος ο χρόνος μετακίνησης του κάθε ασθενούς σε μια καρδιολογική κλινική της διπλανής πόλης.
  • Δεν είναι δυνατόν να μετακινηθούν υγειονομικοί υπάλληλοι και γιατροί από την μια περιοχή στην άλλη ώστε να στελεχώσουν μια πολυδύναμη κλινική και να αναγκαστούν να χαλάσουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό μετακινούμενοι καθημερινά και με ρίσκο της ζωής τους μετά από κάθε εφημερία μια και θα είναι εξουθενωμένοι.·
  • Το σχέδιο του υπουργείου θα μπορεί να είναι υλοποιήσιμο μόνο εφόσον στελεχωθούν και λειτουργήσουν όπως πρέπει οι πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας αλλά και το ΕΚΑΒ, το οποίο έχει τεράστια υποστελέχωση στην περιοχή μας.
  • Εάν δεν υπάρξει ειδικό μισθολόγιο για τους γιατρούς που υπηρετούν στο ΕΣΥ και ειδικά σε παραμεθόριο περιοχή όπως είναι η Περιφέρεια μας οι περισσότεροι γιατροί θα ασκήσουν το λειτούργημα τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες εφόσον το νέο σύστημα θα τους μετακινήσει σε άλλες πόλεις.
  • Πως λοιπόν και με τι χρήματα θα μετακινούνται από πόλη σε πόλη οι ασθενείς και οι συνοδοί τους που ανήκουν σε χαμηλές οικονομικά ομάδες. Η φιλοσοφία του ΕΣΥ Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι το να απολαμβάνουν το αγαθό της υγείας όλες οι κοινωνικές ομάδες χωρίς να χρειάζεται να ξοδεύουν χρήματα έστω και για την μετακίνηση τους.
  • Πως είναι δυνατόν να σχεδιάζουν για την υγεία χωρις να συνομιλούν με τις συνδικαλιστικές και επιστημονικές οργανώσεις των γιατρών και των υγειονομικών υπαλλήλων.
  • Ο περιορισμός της σπάταλης μπορεί να περιοριστεί μόνο εάν μηχανογραφηθούν οι υπηρεσίες του κάθε νοσοκομείου ώστε να μπορεί το υπουργείο να βλέπει που γίνονται οι σπατάλες. Ένα ενιαίο σύστημα για όλα τα νοσοκομεία δεν θα δώσει την λύση που θέλουμε απλά θα φέρει αλλού είδους αποτελέσματα που ευχόμαστε να μην είναι θανάσιμα για την υγεία των ασθενών.

Είμαστε αντίθετοι με την ιδιωτική εργασία των γιατρών του ΕΣΥ. Υποστηρίζουμε όμως την ενδυνάμωση των δημοσίων δομών υγείας, τη διαμόρφωση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και ικανοποιητικών αμοιβών (όχι προσχηματική αύξηση μισθού, όπως το 10% της κυβέρνηση), καθώς και την παροχή πολλαπλών κινήτρων όπως επιστημονικών, επαγγελματικών, οικογενειακών, που θα ικανοποιήσουν ηθικά και οικονομικά τους γιατρούς και θα κάνουν το ΕΣΥ ελκυστικό.

Το έργο των γιατρών είναι στρεσσογόνο και κοπιαστικό σε επίπεδο φυσικό, ψυχικό και πνευματικό. Απαιτεί ηρεμία, ευεξία, επαρκή ανάπαυση, συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση, γιατί η ιατρική είναι δυναμική επιστήμη.

Επιμένουμε στην ανοιχτή, δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση για όλους στα νοσοκομεία. Απαιτούμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας ευέλικτο, αποτελεσματικό και πρωτοπόρο, το οποίο να λειτουργεί ως μηχανισμός μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων για να μπορεί να υπηρετεί τους πολίτες. Υποστηρίζουμε την  αναγέννηση του ΕΣΥ, μέσα από μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν το δημόσιο χαρακτήρα του και θα το προετοιμάζουν, ώστε να απαντά στις προκλήσεις των επόμενων γενεών.

Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό, υγεία δεν είναι αριθμοί και στατιστικά στοιχεία δεν είναι σχέδιο επί χάρτου, η ζωή του κάθε ανθρώπου έχει αξία και πρέπει να την αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα. Το σχέδιο του υπουργείου ειδικά για την περιοχή μας μας δίνει την εντύπωση ότι θέλει να ενδυνάμωση ακόμη περισσότερο την ιδιωτική ασφάλιση στην υγεία. Χωρίς όμως να αυξάνεται το οικογενειακό εισόδημα του κάθε νοικοκυριού και χωρις να μειώνονται οι κρατήσεις του κάθε ασφαλισμένου για την δημόσια υγεία.

Χαράλαμπος Ευστρατίου

Πρόεδρος Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button