Ελλείψεις φαρμάκων και σε φαρμακεία της Ξάνθης
Μίλησε στην ενημερωτικη εκπoμπή του STAR 88,8 fm και στον “ΑΓΩΝΑ” η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης κυρία Δέσποινα Κάλφα
Την ώρα που οι ιώσεις θερίζουν, οι ελλείψεις σε φάρμακα χαρακτηρίζονται ως οι μεγαλύτερες των τελευταίων ετών στη χώρα μας, με γονείς να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για τα αντιβιοτικά και τα σιρόπια των παιδιών τους οι φαρμακοποιοί σηκώνουν τα χέρια ψηλά.
Ο Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών επιβεβαίωσε τις ελλείψεις και τόνισε πως δεν θυμάται ποτέ ξανά ανάλογη κατάσταση.
“Ναι υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις. Δεν θυμάμαι εγώ στη ζωή μου να υπάρχει τέτοιο πρόβλημα το οποίο όμως δυστυχώς ένα μέρος από αυτό είναι και παγκόσμιο πρόβλημα”, είπε στο Mega και συνέχισε: “Δηλαδή, υπάρχει έλλειψη πρώτων υλών πχ όπως έμαθα η παρακεταμόλη έχει έλλειψη σε όλο τον κόσμο. Παράγεται μεν στην Ασία αλλά δεν ξέρω για ποιο λόγο ή αυτή τη στιγμή παράγεται λιγότερη ποσότητα ή υπάρχει μεγάλη ζήτηση”.
“Σε κάθε περίπτωση δεν επαρκεί. Έρχονται λοιπόν στην Ελλάδα λιγότερες ποσότητες. Αυτές οι λιγότερες ποσότητες αντί να διανεμηθούν στα ελληνικά φαρμακεία για τους Έλληνες πολίτες από αυτές ένα μέρος μεγάλο εξάγεται προς κέρδος των εξαγωγέων και γενικά είναι οι φαρμακαποθήκες όπως είπε και ο υπουργός. Άρα λοιπόν θα πρέπει να γίνει μία παρέμβαση άμεσα ούτως ώστε αυτές οι ποσότητες που έρχονται να παραμείνουν εδώ”, ανέφερε έπειτα ο κ. Λουράντος.
Για ελλείψεις φαρμάκων και στην Ξάνθη μίλησε στην ενημερωτικη εκπoμπή του STAR 88,8 fm και στον “ΑΓΩΝΑ” η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης κυρία Δέσποινα Κάλφα
“Γίνεται ολοένα και πιο έντονα το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων και στην περιοχή μας. Υπάρχουν πολλές ελλείψεις από φάρμακα πρώτης ανάγκης, φάρμακα πρωτότυπα, τα οποία δεν μπορούν ν’ αντικατασταθούν από γενόσημα, ούτως ώστε να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη, ο οποίος αναζητά με αγωνία το φάρμακο του και έχουμε ελλείψεις και σε φάρμακα που αφορούν την παιδική ηλικία (αντιβιοτικά, αντιπυρετικά, ευρέως κινούμενα παλιά) τα οποία ο γονιός τρέχει από φαρμακείο σε φαρμακείο προκειμένου να το εξασφαλίσει για το παιδί του”
Πως θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση;
“Η ενημέρωση που έχουμε είναι, ότι θ’ απαγορευτούν πρώτα οι εξαγωγές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα, η πολύ χαμηλή τιμή στο φάρμακο σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ότι τα φάρμακα τα οποία εισάγονται στην Ελλάδα χωρίς να κατανέμονται στα φαρμακεία προκειμένου να καλυφθεί η ελληνική αγορά, εξάγονται εκ νέου λόγω της μεγάλης διαφοράς στην τιμή πώλησης του φαρμάκου.Σαν πρώτο βήμα πρέπει να απαγορευτούν για μεγάλο όμως χρονικό διάστημα, όχι για ένα δίμηνο. Πρέπει να σταματήσει η εξαγωγή φαρμάκων.
Δυστυχώς αφορούν σε όλες τις κατηγορίες των φαρμάκων. Εκτός από αντιβιοτικά και αντιπυρετικά, έχουμε εισπνεόμενα, για το σακαχαρωδη διαβήτη και οι ινσουλίνες είναι μονίμως σε αναζήτηση.
Αυτή τη στιγμή όταν μια συνταγή πάει σ’ ένα φαρμακείο, ο φαρμακοποιός έχει ν’ αντιμετωπίσει αν θα βρει το φάρμακο του πολίτη.Υπήρχαν πάντα ελλείψεις. Δεν εξομαλύνθηκε ποτέ η κατάσταση, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται. Δε βλέπω να λύνεται γρήγορα το πρόβλημα με την έλλειψη των φαρμάκων”
Παρατηρείται εξαρση των ιώσεων, υπάρχει ζήτηση αντιγριπικών εμβολίων;
“Ηρθαν εγκαίρως τα εμβόλια και μέχρι σήμερα δεν έχουμε πρόβλημα. Από το Σεπτέμβριο έχουν έρθει τα εμβόλια. Ο κόσμος προσέχει στον αντιγριπικό εμβολιασμό, γιατί φοβάται φέτος λίγο περισσότερο.Δε θα έχουμε πρόβλημα. Όμως όσο περνάει ο χρόνος, όλο και λιγότερα θα διατίθενται στην αγορά. Γιατί η περιοδος εμβολιασμού, μπορώ να πω, έχει περάσει. Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου ενδείκνυται να γίνεται το αντιγριπικό εμβόλιο.Γίνονται από τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, προκειμένου να ενεργήσει το εμβόλιο και να κάνει αντισώματα.”
Είναι χαμημλές οι τιμές στα φαρμακα;
“Είναι πολύ χαμηλές οι τιμές γι’ αυτό γίνεται ότι γίνεται.”
Κοσμάς Γεωργιάδης