του Δημήτρη Βόγγολη*
Στις 29/11/22 και περί ώρα 22.10 αισθάνθηκα ένα ταρακούνημα στη Σαρωνίδα και έζησα για δευτερόλεπτα τις αξέχαστες οδυνηρές στιγμές που έζησα το 1953 στην Κεφαλονιά ως πρόσκοπος. Η εμπειρία που έζησα ήταν μοναδική:
Κυριακή 9 Αυγούστου 1953. Ώρα 9.42 το πρωί η Ιθάκη, η Κεφαλονιά, το Αγρίνιο, ακόμα και η Πάτρα συνταράζονται από τον Εγκέλαδο. Τα 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ χτυπούν τη περιοχή, σκοτώνουν, τραυματίζουν μερικές εκατοντάδες και ρίχνουν πολλά σπίτια.
Αυτό το.. πάρτι του Εγκέλαδου φέρνει την πλήρη καταστροφή. Οι νεκροί φθάνουν τους 476. Οι τραυματίες του 2.412. Από τα 33.000 σπίτια που χτυπήθηκαν τα 27.659 θέλουν γκρέμισμα!
Η καταστροφή είναι βιβλική. Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος είναι γκρεμισμένες πολιτείες.
Το κακό δεν έχει τελειώσει. Στις 12 Αυγούστου η μέρα ξεκινά με 5,2 Ρίχτερ και στη συνέχεια δίνει τον ισχυρότερο σεισμό 7,2 αυτή τη φορά ΝΑ της Κεφαλονιάς. Ο μετασεισμός του είναι 6,3 Ρίχτερ!
Όταν το 1998 επισκέφθηκα την Ζάκυνθο είδα μια τοιχογραφία με τον πρόσκοπο να ταΐζει ένα μωρό και χωρίς να το θέλω, με γυρίζει πολλά χρόνια πίσω στην εποχή του 1953 που συμμετείχα στα πληγέντα από τους σεισμούς νησιά του Ιονίου Πελάγους.
Ως Ενωμοτάρχης του Συστήματος Προσκόπων Τυρνάβου με Αρχηγό τον κ. Αριστοτέλη Ψύρρα, εκείνον τον Αύγουστο τρέξαμε από τους πρώτους για βοήθεια εφαρμόζοντας τον Όρκο μας ΕΣΩ ΕΤΟΙΜΟΣ .<ΕΝΤΟΛΗ ΕΦΟΡΟΥ κ. ΠΛΑΚΑ>
Την απόφαση την πήραμε αμέσως και μέσα σε μια μόνο ημέρα βρεθήκαμε στο δρόμο για τα Νησιά.
Μέσω Πατρών περάσαμε πρώτα από την Ζάκυνθο. Φρίκη, χαλάσματα όπου κι αν έπεφτε η ματιά μας. Οι αρμόδιες αρχές εκτιμώντας την κατάσταση, μας έστειλαν για την Κεφαλονιά, ίσως επειδή εκεί έκριναν ότι υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη.
Φτάσαμε στην Κεφαλονιά και στρατοπεδεύσαμε στο αλσύλλιο κάτω από τον λόφο όπου επάνω του δέσποζε με καμάρι ένα ωραιότατο κλασικό κτίριο της Φιλαρμονικής του Αργοστολίου.
Καθ όν χρόνο στήναμε τις σκηνές μας οι μετασεισμοί συνεχίζονταν αδιάλειπτα, ο Ήλιος του Απόλλωνα ακόμα δεν είχε δύσει .
Η πρώτη εμπειρία μας ήρθε βλέποντας το παραπάνω κτίριο που σας περιέγραψα να πέφτει, από τον σεισμό, σαν χάρτινος Πύργος.
Το κρίμα μεγάλο, τα ερείπια παντού και ο κόσμος παλαβωμένος δεν γνώριζε προς ποια κατεύθυνση να κατευθυνθεί και τι να κάνει.
Αφού πλέον τακτοποιήσαμε το θέμα διανυκτέρευσής μας στις έτοιμες πλέον σκηνές, την άλλη ημέρα το πρωί αναλάβαμε δράση, όλες οι ομάδες επί το έργον, χωριστήκαμε σε διάφορους τομείς μαζί με Διμοιρίες Στρατιωτών.
Η ομάδα μου βρέθηκε κάπου στο Κέντρο του Αργοστολίου σε μια Τράπεζα απ΄ όπου μαζί με τα υπόλοιπα σωστικά συνεργεία αρχίσαμε να βγάζουμε από τα ερείπια Ανθρώπινες σωρούς με τυμπανισμό. Με μια μυρωδιά χειρότερη κι από εκείνη του υπό αποσύνθεση σκύλου.
Μεταξύ των σωρών βγάλαμε και μια Ζωή, ένα μικρό κοριτσάκι που η Γιαγιά του είχε την πρόνοια πριν από το θάνατό της να σχίσει τη ρόγα για να επιβιώσει η εγγονή της. Αν το παιδί αυτό ζει σήμερα και το εύχομαι ολόψυχα, ας δώσει τη μαρτυρία του.
Ενθυμούμαι να οδηγούμε τον κόσμο σαν τα πρόβατα στο μαντρί σε ελαιώνες που με καραβόσκοινα είχαμε δέσει από ελιά σε ελιά και τους τακτοποιούσαμε μέχρι να στήσουμε τις σκηνές τους.
Παράλληλα προσπαθούσαμε να τους στηρίξουμε ψυχολογικά και να τους δίδουμε κουράγιο το οποίο δεν αποδεχόταν μες στην απελπισία τους, αφού ακόμα και στο φαγητό υπήρχε αντίδραση αψηφώντας για την επιβίωσή τους.
Με αυτούς τους ρυθμούς συνεχίσαμε για 18 ημέρες παρέχοντας την βοήθειά μας στους ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ μας.
Δεν μας έφταναν όλα αυτά τα γεγονότα των μετασεισμών, είχαμε και τους Ιταλούς μαφιόζους να προβαίνουν σε λεηλασίες χρυσού αποκρύπτοντας τα διάφορα τιμαλφή στις σόλες των παπουτσιών τους.
Έγιναν όμως αντιληπτοί πολύ γρήγορα από τους Στρατιώτες μας και όπου εμφανίζονταν τους εγένετο ο σχετικός έλεγχος και κατέσχεταν ότι πολύτιμο έβρισκαν επάνω τους.
Αξιοσημείωτο είναι η μεγάλη βοήθεια της ΜΟΜΑ του Στρατού που μαζί με τους διασώστες έδωσαν τη μεγάλη μάχη.
Στον τόπο έσπευσε και η (τότε) ΑΜ ο Βασιλεύς Παύλος ο οποίος μας παρασημοφόρησε όλους τους Προσκόπους για την προσφορά, πριν την επιστροφή μας στις ιδιαίτερες Πατρίδες μας.
*Υποστράτηγου ε.α., Συντονιστή ΙΗΑ-ΟΔΕΓ, μέλους του ΙΗΑ