Ειδήσεις

16ήμερη Εκστρατεία για τη εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών 25 Νοεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου 2022

ΦΩΤΙΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΧΡΩΜΑ – ORANGE THE WORLD

Δράσεις του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ξάνθης

Στο πλαίσιο της 16ήμερης παγκόσμιας εκστρατείας για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, οι Σοροπτιμίστριες στην Ελλάδα και την Ευρώπη δουλεύουμε μαζί και

 «Εστιάζουμε στην Πρόληψη της συντροφικής και ενδοοικογενειακής  Βίας»

«Στηρίζουμε τις Γυναίκες»

Ο Σοροπτιμιστικός Όμιλος Ξάνθης στα πλαίσια δράσεων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Σοροπτιμισμού για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, προβαίνει σε διάφορες μορφές δράσης και κινητοποιήσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση για το φλέγον θέμα της άσκησης βίας κατά των γυναικών.

Η Οργάνωσή μας επέλεξε το πορτοκαλί χρώμα σαν το χρώμα της φωτεινότητας και της αισιοδοξίας. Ο κεντρικός πυρήνας της ιδεολογίας του Σοροπτιμισμού*, που είναι μια Γυναικεία Διεθνής μη Κυβερνητική Οργάνωση ανεξάρτητη από φυλετικές, πολιτικές και θρησκευτικές αντιλήψεις, είναι η δικαιοσύνη, η ισότητα μεταξύ των φύλων,  οι ίσες ευκαιρίες στην εργασία, ο αμοιβαίος σεβασμός. Τα θέματα με τα οποία ασχολείται αποσκοπούν στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου γυναικών εξασφαλίζοντας συνθήκες εκπαίδευσης, υγείας, περιβάλλοντος. Ενθαρρύνει την συμμετοχή γυναικών σε κέντρα λήψης αποφάσεων.

Το θέμα της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, δεν έχει χρώμα και εθνικότητα. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες παγκοσμίως και δυστυχώς έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν πολλές γυναικείες οργανώσεις, αλλά και το επίσημο κράτος. Συν τοις άλλοις ο εγκλεισμός των οικογενειών στα σπίτια λόγω του COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα και την έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας σε επίπεδο πάνω από 30%.

Η ψυχολογική και η συναισθηματική βία, αποτελούν ισχυρές μορφές βίας και ίσως μερικές φορές ισχυρότερες και από αυτή τη σωματική, ο βιασμός, η παρενόχληση στον εργασιακό και δημόσιο χώρο, η εκμετάλλευση των ανηλίκων κοριτσιών, το trafficing, το Stalking που ορίζεται ως η εμμονική παρακολούθηση της προσωπικής και κοινωνικής ζωής του θύματος ή παρενόχληση του μέσω τηλεφώνου ή γραπτών μηνυμάτων, η οικονομική βία, ο σεξουαλικός εκβιασμός (sextortion) μέσω των κοινωνικών δικτύων,   αποτελούν μάστιγα εμποδίζοντας να αναπτυχθεί μια υγιής κοινωνία με ηθικά πρότυπα όπως ονειρεύονται και αγωνίζονται οι Σοροπτιμίστριες.

Όλες αυτές οι μορφές βίας  καταρρακώνουν ψυχές και πολλές φορές οδηγούν στο θάνατο, κυρίως νέων ατόμων. Το κίνημα «me too» που άρχισε να κερδίζει συνεχώς έδαφος ίσως φέρει κάποια αποτελέσματα και βοηθήσει στην μείωση και εξάλειψη των νοσηρών αυτών φαινομένων.

Οι Σοροπτιμίστριες εστιάζουν στην πρόληψη και μας προτρέπουν να αναγνωρίζουμε τα «σημάδια» μιας τοξικής σχέσης ώστε να προσπαθήσουμε να απομακρυνθούμε και να αποφύγουμε την ενδοοικογενειακή και «συντροφική» βία.

Τα «σημάδια» μιας τοξικής σχέσης είναι: 1) Απομόνωση, όταν σε εμποδίζει να βλέπεις φίλους ή την οικογένειά  και να του αφιερώνεις όλον τον ελεύθερο χρόνο σου. Όταν έχει την απαίτηση να σταματήσεις την δουλειά σου. Όταν κακολογεί τις κοινωνικές σου επαφές. 2) Έλεγχος, όταν ελέγχει χωρίς την συναίνεσή σου το τηλέφωνο, τα e-mails σου, τους τραπεζικού σου λογαριασμούς. Όταν σου υποδεικνύει πως να ντύνεσαι και να συμπεριφέρεσαι. Όταν εμφανίζεται απρόσκλητος. 3)Ενοχή, όταν σε καθιστά υπεύθυνη και σε κατηγορεί για τα προβλήματά του και αποποιείται την προσωπική του ευθύνη.4) Ένταση, όταν σου φωνάζει υπερβολικά και κάνει υπερβολικές χειρονομίες, δημιουργεί ένταση και επιμένει, όταν σε κατακλύζει με μηνύματα. 5) Ζήλια, όταν σου απαγορεύει να μιλάς με άτομα του αντίθετου φύλου,   σε πιέζει να μάθει λεπτομέρειες της προσωπικής σου ζωής. Όταν ξεπερνά τα προσωπικά σου όρια. 6) Θυμός, όταν έχει έντονες εναλλαγές διάθεσης, υπερβολική αντίδραση σε θέματα με ανεξέλεγκτες εκρήξεις οργής. Όταν σε πιέζει σεξουαλικά. Όταν σε κάνει να νοιώθεις φόβο. 7) Κριτική, όταν κάνει αρνητικά σχόλια για την εμφάνισή σου, όταν υποβαθμίζει τις ικανότητές σου, όταν δεν σέβεται την γνώμη σου και αμφισβητεί συνεχώς την προσωπικότητά σου. 8) Σαμποτάζ, όταν περιστασιακά κρύβει υπάρχοντά σου ή λέει επίμονα ψέματα κάνοντάς σε να πιστεύεις ότι είσαι τρελή. Όταν είναι αιτία να χάσεις την δουλειά σου, τις σπουδές σου, το σχολείο σου.

Αν δεις αυτά τα «σημάδια» πάρε τα μέτρα σου έγκαιρα  για να σωθείς!

Η σοροπτιμιστική εκστρατεία για την εξάλειψη της βίας  ξεκινά την 25η Νοεμβρίου, ημέρα που υπογραμμίζει την βία κατά των γυναικών σαν ένα παγκόσμιο πρόβλημα που συμβαίνει σε όλες τις κοινωνίες, σε όλες τις τάξεις  και σε όλους τους πολιτισμούς καθώς η βία δεν είναι μία ιδιωτική υπόθεση αλλά ένα κοινωνικό πρόβλημα που αγγίζει εκατομμύρια γυναίκες. Τελειώνει την 10η Δεκεμβρίου,  Παγκόσμια ημέρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Σοροπτιμισμού. Οι Σοροπτιμίστριες στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο χρωματίζουμε πορτοκαλί αυτές τις ημέρες για να δώσουμε το μήνυμα για ένα μέλλον πιο φωτεινό και πιο αισιόδοξο, απαλλαγμένο από την έμφυλη βία. Πιστεύουμε, προσπαθούμε και  θα καταφέρουμε να απαλλαγούμε από την απεχθή και τυραννική βία κατά των γυναικών.

Τι γίνεται όμως τις υπόλοιπες μη επετειακές  ημέρες; Τις ημέρες που υπάρχει «ησυχία» για το θέμα; Τις στιγμές που η βία δεν βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, δεν βρίσκεται ως ρεπορτάζ στις ειδήσεις ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Δεν απασχολεί την επικαιρότητα;

Δεν υπάρχει βία ή μήπως ελλοχεύει;

Ας αναρωτηθούμε ΠΟΣΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ την υφίστανται και δεν μιλούν. Πόσες έχουν δώσει στον εαυτό τους την υπόσχεση ότι «ήταν η τελευταία φορά που το ανέχονται» και που ποτέ  δεν την κράτησαν;

Δεν φεύγουν γιατί τον λυπούνται, αλλά και επειδή αυτός δείχνει πρόσκαιρα μετανιωμένος και τις παρακαλεί για συγχώρεση;

Αναγνώρισε τα «σημάδια» και πες δυνατά και με θάρρος:

 ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΒΙΑ ! ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΟΥ! ΖΗΤΑ ΒΟΗΘΕΙΑ!

Κάλεσε τη γραμμή SOS στο 15900  ή  την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μας στο 25410 68813 (Δωρεάν κλήσεις).

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας, οι Σοροπτιμίστριες του Ομίλου Ξάνθης καλούν όλους τους πολίτες της ακριτικής μας περιοχής, γυναίκες και άνδρες, να συστρατευτούν για την εξάλειψη του φαινομένου της βίας και ιδιαίτερα της βίας κατά των γυναικών και παιδιών, που δυστυχώς στις ημέρες μας λαμβάνει τρομακτικές διαστάσεις, και να υπερασπιστούν  τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

* Ο Διεθνής Σοροπτιμισμός έχει συμβουλευτικό ρόλο και εκπροσώπους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών UN-Woman και στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών (Economic and Social Council –ECOSOC),συμμετοχικό ρόλο και εκπροσώπους στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών (ΕWL), Συνεισφέρει  και εκπροσωπείται στο έργο της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (Organization for Security and Co-operation in Europe-OSCE).

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button