ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

Έφτασε στα αυτιά της κυβέρνησης η φωνή διαμαρτυρίας των εργαζομένων, των ανέργων, των αυριανών απολυμένων, των χρεωμένων καταστηματαρχών, των υπό κατάρρευση επαγγελματιών, των χρεοκοπημένων αγροτών κ.λ.π, κ.λ.π, ….; Στέφθηκε με επιτυχία η πανξαθιώτικη απεργιακή κινητοποίηση……;

Έφτασε στα αυτιά  της κυβέρνησης η φωνή διαμαρτυρίας των εργαζομένων, των ανέργων, των αυριανών απολυμένων, των χρεωμένων καταστηματαρχών, των υπό κατάρρευση επαγγελματιών, των χρεοκοπημένων αγροτών  κ.λ.π, κ.λ.π,  ….;


Στέφθηκε με επιτυχία η πανξαθιώτικη απεργιακή κινητοποίηση……;


Ήταν δυναμικό το παρόν στην  τετράωρη κατάληψη της γέφυρας του Νέστου, χθες το πρωί….;


Οι φορείς και οι αρχές εκπροσωπήθηκαν μόνο διαμέσου των ψηφισμάτων τους ή έδωσαν έστω και για λίγο το παρόν με τη φυσική τους παρουσία  στο χώρο των κινητοποιήσεων…..;


Εδώ δεν έδωσε μαζικό παρόν το σύνολο των εργαζομένων που πλήττονται, οι “επίσημοι” θα ήταν εκεί…..


 



Μπορεί για τέσσερις ώρες η Θράκη να αποκόπηκε από την υπόλοιπη Ελλάδα, ωστόσο το μήνυμα που έστειλαν μάλλον δε φαίνεται να ήταν τόσο ηχηρό όσο θα έπρεπε, κρίνοντας πάντα, από την ιδιαίτερα δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται η οικονομία του νομού μας….  


Τελικά τι φταίει και η συμμετοχή του κόσμου δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε…..;


Λένε πως οι Έλληνες ενώνονται στα δύσκολα σα μια γροθιά…..


Ίσως αυτό να συνέβαινε σε παλαιότερες εποχές…..


Σήμερα ο καθένας φροντίζει για την πάρτη του ….


Σπανίζει η κοινωνική συνοχή και κοινωνική αλληλεγγύη στις μέρες…


Η πλειοψηφία των πολιτών αφήνει τους άλλους να τραβούν τον αραμπά….


Άλλωστε μαζί με το βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα….


Αυτή είναι η μια εκδοχή ή προσέγγιση του ζητήματος…..


 



Υπάρχει και η άλλη που μεταφράζεται στην απογοήτευση που κυριαρχεί στον κόσμο….


Μια και ο ίδιος εδώ και χρόνια καλείται να πληρώσει τη νύφη…..


Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά…..


Εδώ πρόκειται για το μέλλον μιας ολόκληρης τοπικής κοινωνίας, η οποία ως αποδεικνύεται δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματός της ….


Οι οικονομικός μαρασμός μιας περιοχής επιφέρει πολλαπλά κοινωνικά προβλήματα στους κατοίκους της….


Πέρα από το ότι επιβραδύνεται η ανάπτυξη, η φτώχεια, ανέχεια και η ανεργία, αυξάνουν τις παραβατικές συμπεριφορές πολλών κοινωνικών ομάδων….


Ο άλλος όταν δεν έχει να φάει και θα κλέψει και θα συμμετάσχει σε παράνομες αγοραπωλησίες και θα εποφθαλμιά το διπλανό του…..


 



Πέρα όμως από την απλουστευμένη και λαϊκευμένη  αυτή αιτιολόγηση, σε ότι αφορά το θέμα των συνεταιριστικών εργοστασίων του νομού,  ο κόσμος της Ξάνθης βαρέθηκε και αγανάκτησε όλα αυτά τα χρόνια να ακούει για τις ρεμούλες που σημειώθηκαν σε αυτά και για τα πολιτικά παιχνίδια που παίχτηκαν, για πολιτικούς που ανέβασαν και για άλλους που έστειλαν στην αφάνεια…..


Πέρασε στην κοινή γνώμη μια λανθασμένη εντύπωση  και αρά μια λανθασμένη εκτίμηση της κατάστασης και ως εκ τούτου μιας ανάλογης θέσης και στάσης….


“Αμάν, βρε αδερφάκι, τόσα χρόνια λειτούργησαν ως κομματικά εργαλεία και μηχανισμοί προς όφελος κάποιων λίγων, οι οποίοι δεν είχαν και οικονομικά προβλήματα ή αν είχαν τα έλυσαν μέσα από τα εργοστάσια αυτά. Αν είναι να συνεχιστεί αυτή η αρρωστημένη κατάσταση, καλύτερα να κλείσουν εδώ και τώρα. 


Δεν έχουμε φτάσει σε εκείνον τον πολιτικό πολιτισμό, που να μας κάνει να αισιοδοξούμε, πως αν δοθεί μια τελευταία ευκαιρία, θα υπάρξουν εκείνοι οι ικανοί και άξιοι άντρες, που μακριά από κόμματα θα καταφέρουν να  εξυγιάνουν τα συνεταιριστικά μας εργοστάσια.


Και αν πάλι υπάρχουν, ποιος μπορεί να το πιστέψει, αφού οι μέχρι τώρα “σωτήρες” τους τα  έστελναν όλο και βαθύτερα στον πάτο της θάλασσας…”, ήταν μια απάντηση που έλαβα από κάποιο γνωστό μου….


Για ποιο λόγο λοιπόν να βρεθεί στη γέφυρα του Νέστου…. 


 



Όχι δεν μπορώ να ότι δεν έχει ένα κάποιο δίκαιο…..


Προσθέτω μάλιστα και το εξής…..πώς να συστρατευθεί  η τοπική κοινωνία στον αγώνα για τη διατήρηση των συνεταιριστικών εργοστασίων της Ξάνθης, όταν αυτοί που τα “βούλιαξαν” δεν τιμωρήθηκαν και σε κάποιους δεν μπήκαν και χειροπέδες……;


Όταν δεν αναζητήθηκαν και δεν αποδόθηκαν οι ευθύνες σε όλες εκείνες τις διοικήσεις που κράτησαν τα ηνία των εργοστασίων αυτών….


Αλλά είπαμε κόρακας κοράκου μάτι βγάζει; Δε βγάζει…. 


Όμως υπάρχει ένα μεγάλο αλλά…..


Και είναι λυπηρό να μην το αντιλαμβάνεται το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, γιατί όλοι πλήττονται είτε άμεσα, είτε έμμεσα….


Και πρώτοι και καλύτεροι οι καταστηματάρχες της Ξάνθης, πέρα από τους εργαζόμενους, μάλιστα αρκετοί από τους εμπόρους δεν έκλεισαν ούτε και τα καταστήματά τους  έστω και λίγες ώρες…..


Διανύουμε περίοδο εκπτώσεων και η εικόνα στην αγορά μαρτυρά πόσο ανθηρά είναι τα οικονομικά των Ξανθιωτών……


Αλλά είπαμε, επικρατεί η λογική, άσε τους άλλους να τρέξουν για να λυθούν τα προβλήματα, έστω και αν χρειαστεί να περιμένουμε για πολύ…..


Πέρα από την περίοδο χάριτος που ζητά η κυβέρνηση, καθώς υπόσχεται πως αυτή τη φορά το Δ’ΚΠΣ θα σώσει την Περιφέρεια και τους κατοίκους της……        


Σχετικά Άρθρα

Back to top button