Η ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ… …Από το πρωΐ φαίνεται.
Γράφει ο Στέλιος Αρσενίου
Σοφή παροιμία με διαχρονική όπως και οι πάμπολλες άλλες, αξία. ΄
Αυτή τη φορά η καλή μέρα αποδίδεται στην πρωτοβουλία του Δήμου Αβδήρων να προσλάβει ειδικό συνεργάτη σε θέματα Ιστορίας, Πολιτισμού, Ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Το χάρηκα, το χειροκρότησα.
Πριν από αυτό χάρηκα κάτι ακόμα στη διάρκεια του καλοκαιριού.
Παρά τη μεγάλη προσέλευση παραθεριστών, τη μεγαλύτερη που γνώρισαν οι παραλίες μας, οι υπηρεσίες του Δήμου ανταποκρίθηκαν σε πολύ μεγάλες ανάγκες με πρώτιστη αυτή την παροχή νερού. Κάποιες μέρες δοκιμάστηκαν πολλαπλά οι αντοχές των εργαζομένων, των δικτύων, πλην, τα κατάφεραν με το παραπάνω.
Από όποια οπτική γωνία, όποιο πρίσμα και να το δει κάποιος, με εξαίρεση τον επαγγελματία κακεντρεχή, ο Δήμος Αβδήρων είναι έτοιμος για το μεγάλο άλμα.
Έρχεται. Σας διαβεβαιώ. Το διαισθάνομαι.
Θα γίνει μέσα στο 2020.
Φτάνει ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου πέρα από επιστημονικές γνώσεις, να διακρίνεται και από κάποιες ακόμα αρετές, όπως οξυδέρκεια, ενόραση, τόλμη, φαντασία.
Για πολλά χρόνια, η Εφορεία Αρχαιοτήτων, η ΦΕΞ, οι Σύλλογοι των Δημοτικών Διαμερισμάτων έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, τόσο μέσα από τα ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΑ, όσο και σε άλλες στιγμές κατά τη διάρκεια του έτους. Τα συγγράμματα του Πέτρου Γεωργαντζή, του Θανάση Μουσόπουλου, τα ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΑ ΣΥΜΠΟΣΙΑ παλιότερα του Θωμά Βουγιουκλή, το Συνέδριο με το CERN, οι διαρκείς αναζητήσεις των Αρχαιολόγων και οι παρουσιάσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όλα λίγο ως πολύ υπογραμμιστικά της διατύπωσης ΓΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ. Εύστοχη σε υπερθετικό βαθμό η διατύπωση του Θανάση Μουσόπουλου. Αμείωτο το ενδιαφέρον του Τριαντάφυλλου Διαμαντή, πρώην Εφόρου Αρχαιοτήτων.
Τώρα θα πάμε παρακάτω. Στην ΥΠΕΡΒΑΣΗ. Φυσικά πρόσωπα και φορείς έχτισαν με μύριους κόπους μια πάρα πολλή καλή εικόνα.
Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα, θα πρέπει απαραίτητα να αναφερθούν.
Ο ειδικός συνεργάτης τώρα αφού συρράψει όλα αυτά, καλείται να συμβάλλει στην ΥΠΕΡΒΑΣΗ, στο μεγάλο άλμα.
Η τεχνολογία βοηθάει αφάνταστα. Η φαντασία του ειδικού συνεργάτη τίνι τρόπω θα ταυτιστεί μαζί της;
Εδώ θέλουμε τώρα και θάρρος και…θράσος με την καλή έννοια. Με εκείνη που εκφράζει το ΧΡΗ ΘΑΡΣΕΙΝ.
Η χρονιά που έρχεται, μας φέρνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του ΤΟΚΥΟ.
Η κορυφαία τεχνολογικά χώρα του πλανήτη μας είναι από κάθε άποψη πρόκληση. Αθλητές δεν είναι μόνο οι δρομείς, οι άλτες, οι ρίπτες.
Αθλητές του πνεύματος λογίζονται όσοι στελεχώνουν τη διανόηση.
Να μη μας διαφεύγει ακόμα πως οι Ιάπωνες και οι άλλοι λαοί της Άπω Ανατολής σαν ιδιοσυγκρασία, κουλτούρα, έκφραση δεν απέχουν πολύ μεταξύ τους.
Μπορεί η διανόηση να συμβάλλει στην πολυπόθητη ΥΠΕΡΒΑΣΗ;
Στον πρόλογο του επίτομου έργου του ΑΒΔΗΡΑ – ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ο πολυβραβευμένος Πέτρος Γεωργαντζής είναι πολύ αποκαλυπτικός για το ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ, τη φιλοσοφία του.
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνα Καλλιντζή αποκάλυψε πρόσφατα στη συνεργάτιδα του ΕΜΠΡΟΣ Μαριάννα Ξανθοπούλου πως ο τάφος του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ όντας στο βόρειο περίβολο της πόλης είναι με τις υπάρχουσες συνθήκες αδύνατο να αποκαλυφθεί.
Ο συμβολισμός του ατόμου πάραυτα είναι σε όλους και όλες γνωστός.
Με το συμβολισμό των κύκλων των Ολυμπιακών Αγώνων ΄΄ δένουν ΄΄;
Προλαβαίνει η αποστολή από τη Ιαπωνία μετά από την τελετή αφής της φλόγας των αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία στις 12 Μαρτίου του επερχόμενου έτους να έρθει για προσκύνημα στα ΑΡΧΑΙΑ ΑΒΔΗΡΑ; Δύσκολο γιατί είναι εκτός προγραμματισμού. Όχι αδύνατον αν το κυνηγήσουμε έστω την τελευταία στιγμή.
Εμείς τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να τραβήξουμε το ταξιδιωτικό και όχι μόνο ενδιαφέρον των Ιαπώνων;
Ο Οδυσσέας δεν τέλειωσε με την Οδύσσεια. Αναβιώνει με την κάθε γενιά.
Κάποιες σκέψεις, κάποιοι συλλογισμοί.
Σε κάθε περίπτωση Καλή Επιτυχία σε όποιον -α, επιλεγεί να “τραβήξει τον αραμπά”.
Στέλιος Αρσενίου