Ελλάδα

Ερώτηση της Ελληνικής Λύσης για τη Δραματική αύξηση του ηλεκτρονικού τζόγου στους εφήβους

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 18/12/2024

Του:               Κουπελόγλου Συμεών, Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:            Τον κ. Υπουργό Υγείας

Τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

ΘΕΜΑ:           «Δραματική    αύξηση    του    ηλεκτρονικού    τζόγου    στους εφήβους»

 Κύριοι Υπουργοί,

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει η δραματική αύξηση του ηλεκτρονικού τζόγου μεταξύ των εφήβων στη χώρα μας, αρχής γενομένης κυρίως από την περίοδο της καραντίνας που επιβλήθηκε κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας αλλά και έκτοτε.

Η αύξηση του λυπηρού αυτού και επικίνδυνου φαινομένου που εξαπλώνεται τα τελευταία χρόνια έχει τη βάση του στο γεγονός της εύκολης πρόσβασης σε ιστοσελίδες με ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια, κάτι που ασφαλώς αυξάνει τον κίνδυνο εμπλοκής των παιδιών και των εφήβων σε τέτοιου είδους δραστηριότητες με συνέπεια τον εθισμό τους και όλα τα συνεπακόλουθα (σπατάλη χρημάτων και δημιουργικού χρόνου, παραμέληση υποχρεώσεων, κλπ.), τα οποία αφορούν την ηλικία τους, αλλά επηρεάζουν και τη γενικότερη εξέλιξή τους ως ενήλικους πολίτες της χώρας.

Η εξάρτηση αυτή, όπως μπορεί να αντιληφθεί κανείς, οδηγεί μακροπρόθεσμα σε παραβατικές συμπεριφορές, τις οποίες τα εθισμένα άτομα υπάρχει κίνδυνος να εκδηλώσουν τόσο κατά την ανήλικη ζωή τους όσο και ως ενήλικες.

Από τις μελέτες των ειδικών προκύπτει ότι οι έφηβοι έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν στα κινητά τους τηλέφωνα ή στους Η/Υ τους τις εν λόγω εφαρμογές, καταχωρώντας ψεύτικα στοιχεία ή τα στοιχεία των γονέων τους, στοιχηματίζοντας χρηματικά ποσά που σε πολλές περιπτώσεις δεν προέρχονται από το χαρτζιλίκι τους αλλά από κλοπές.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να περιορισθεί και να εκλείψει το φαινόμενο της έξαρσης της ενασχόλησης των εφήβων με τον ηλεκτρονικό τζόγο, ο οποίος έχει πάρει στις μέρες μας ανησυχητικές διαστάσεις;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΚΟΥΠΕΛΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ταχ. Δ/νση: Αριστοτέλους 17

T.K.:                10433 Αθήνα

Τηλέφωνα: 2132161426, 2132161433

Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Τμήμα Ερωτήσεων

ΘΕΜΑ: Απάντηση σε ερώτηση Βουλευτή

Σε απάντηση της με αρ. 2267/18.12.2024 ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Κουπελόγλου Σ., με θέμα «Δραματική αύξηση του ηλεκτρονικού τζόγου στους εφήβους», σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

Η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων από ηλεκτρονικά μέσα και εφαρμογές και ειδικότερα του εθισμού σε διαδικτυακά τυχερά παίγνια αποτελεί μία εκ των βασικών προτεραιοτήτων του Υπουργείου Υγείας.

Υπηρεσίες απεξάρτησης από τον εθισμό στο διαδίκτυο και στον διαδικτυακό τζόγο παρέχουν οι παρακάτω φορείς:

  • Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ)
  • Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ)
  • Γ. Ν. Κέρκυρας «Αγ. Ειρήνη»
  • Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής
  • Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ)

Το ΚΕΘΕΑ διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο κέντρων παροχής υπηρεσιών απεξάρτησης από τον εθισμό στο διαδίκτυο και στον διαδικτυακό τζόγο σε 19 πόλεις σε όλη την ηπειρωτική αλλά και την νησιωτική Ελλάδα, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στους νέους και στους εφήβους.

Το Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), μέσω του Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΠΕΘΕΑ) «ΑΡΓΩ» παρέχει υπηρεσίες απεξάρτησης από τον εθισμό στο διαδίκτυο και στον διαδικτυακό τζόγο σε νέους και εφήβους.

Επίσης, αντίστοιχες υπηρεσίες παρέχονται από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής μέσω της Μονάδας Απεξάρτησης «18 Άνω» αλλά και από το Γ.Ν. Κέρκυρας μέσω της Μονάδας Απεξάρτησης «ΔΙΑΠΛΟΥΣ».

Όσον αφορά στον ΟΚΑΝΑ, λειτουργούν δομές απεξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια σε Αθήνα, Πρέβεζα, Βόλο, Ρέθυμνο, Τρίπολη, Αγρίνιο, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Σητεία και Λάρισα.

Επίσης, στο πλαίσιο του ν. 5129/2024 «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» (ΦΕΚ Α’ 124/1-8-2024) καθιερώνεται πλέον ενιαίο σύστημα για την ολιστική αντιμετώπιση των πάσης φύσεως εξαρτήσεων, εξαρτητικών συμπεριφορών και εθισμών μέσω της ίδρυσης του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) και τροποποιείται το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο στην κατεύθυνση του καλύτερου συντονισμού, σε εθνικό επίπεδο, του συνολικού προβλήματος των εξαρτήσεων.

Μεταξύ των στόχων του ΕΟΠΑΕ, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 31 του εν λόγω νόμου, είναι και η εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων και η υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά αυτών. Ειδικότερα, βάσει του άρθρου 50 του ν. 4139/2013, όπως τροποποιείται από το άρθρο 52 του ν. 5129/2024, στο Υπουργείο Υγείας συστήνεται Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων. Αρμοδιότητα της ως άνω Επιτροπής είναι η εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά των Εξαρτήσεων, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των διεθνών συνεργασιών της χώρας, ο συντονισμός και η προώθηση των αναγκαίων μέτρων, προγραμμάτων και δράσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, καθώς και η παρακολούθηση εφαρμογής τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Βουλευτή κ. Κουπελόγλου Σ.

ΕΣΩΤ. ΔΙΑΝΟΜΗ:

  1. Γρ. Υπουργού
  2. Γρ. Αναπλ. Υπουργού
  3. Γρ. Υφυπουργού
  4. Γρ. Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button