Μεταπνευμονοϊός: 10 ερωταπαντήσεις για τον HMPV
Το «ΘΕΜΑ» με την επιστημονική συνδρομή του παθολόγου Γιώργου Παππά θέτει τον ιό HMPV στο μικροσκόπιο και επιχειρεί μέσα από 10 ερωταπαντήσεις να αναδείξει τεκμηριωμένα και ψύχραιμα το επιδημιολογικό του προφίλ και τον υγειονομικό κίνδυνο.
1) Τι γνωρίζουμε για τον ιό ΗMPV;
Είναι ένας ιός που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και ανακαλύφθηκε το 2001 στην Ολλανδία. Προκαλεί λοιμώξεις του ανώτερου αλλά και του κατώτερου αναπνευστικού. Παλαιότερες ελληνικές μελέτες έδειξαν ότι το 5%-7,5% των περιπτώσεων γριπώδους συνδρομής σε παιδιά έως 5 ετών προκαλούνται από τον HMPV, όπως και το 10% των εξάρσεων χρόνιας πνευμονοπάθειας σε ενήλικες. Πλέον στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), επιτηρείται σε συνδυασμό και με άλλα παθογόνα του αναπνευστικού σε 15 νοσοκομεία. Φέτος τα δεδομένα δείχνουν πως η κυκλοφορία του ιού παραμένει (προς το παρόν) πολύ χαμηλή.
2) Πόσο σοβαρός είναι ο ιός ΗMPV;
Μπορεί να έχει μεταλλαχθεί στην Κίνα; Ιστορικά ο HMPV δεν έχει δείξει υψηλή τάση για μεταλλάξεις και προσαρμογές.
3) Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί;
Συνήθως προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του κοινού κρυολογήματος, δηλαδή βήχα, καταρροή ή ρινική συμφόρηση, πονόλαιμο και πυρετό. Οταν η λοίμωξη επεκταθεί στο κατώτερο αναπνευστικό, τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλώνονται με συριγμό, επίμονο βήχα, δύσπνοια. Ωστόσο, δεν υπάρχουν διαγνωστικά τεστ τύπου self tests.
4) Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο αν μολυνθούν;
Ο κίνδυνος επιπλοκών μετά τη μόλυνση με τον ιό ΗMPV είναι μεγαλύτερος για τα παιδιά 5 ετών και κάτω, για άτομα άνω των 65 χρόνων, άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και για πάσχοντες από ΧΑΠ ή άσθμα, ανεξαρτήτως ηλικίας.
5) Ποιες είναι οι συχνότερες επιπλοκές;
Είναι η μέση ωτίτιδα, η βρογχιολίτιδα, η βρογχίτιδα, η πνευμονία και η επιδείνωση του άσθματος ή της ΧΑΠ. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσουν σε νοσηλεία. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 500.000 άνθρωποι άνω των 65 ετών χρειάζονται ετησίως νοσηλεία από HMPV παγκοσμίως. Οι περιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι συχνά σοβαρές, με θνητότητα που πλησιάζει στο 8%.
6) Πόσο διαρκεί η νόσηση που προκαλεί ο ιός HMPV;
Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε περίπου 7-10 ημέρες. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά το διάστημα αυτό ώστε να εντοπιστεί εγκαίρως η τυχόν επιδείνωση των συμπτωμάτων ή κάποια δευτερογενής μικροβιακή λοίμωξη.
7) Πώς μεταδίδεται ο ιός;
Οπως και οι άλλοι αναπνευστικοί ιοί, ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός μπορεί να μεταδοθεί με τις εκκρίσεις από τον βήχα και το φτάρνισμα, τη στενή προσωπική επαφή με το μολυσμένο άτομο, το άγγιγμα αντικειμένων ή μολυσμένων επιφανειών και στη συνέχεια η επαφή με το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια.
8) Πόσες ημέρες μπορεί να είναι κάποιος μολυσματικός και να μεταδίδει τον ιό;
Το διάστημα για τη μετάδοση του ΗMPV είναι 4–5 ημέρες (με εύρος 3-7 ημέρες).
9) Πρέπει να απομονώνεται όποιος μολύνθηκε και νοσεί;
Οι απλοί κανόνες υγιεινής, δηλαδή η χρήση μάσκας και ο περιορισμός των επαφών επί συμπτωμάτων, ο αερισμός των χώρων, το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή κοινής χρήσης αντικειμένων, είναι επαρκείς.
10) Πώς αντιμετωπίζεται η ασθένεια;
Μπορεί να χορηγηθούν αντιβιοτικά; Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική, με υγρά, αντιπυρετικά, ξεκούραση, αποσυμφορητικά ή αντιβηχικά. Δεν χορηγούνται αντιβιοτικά διότι τα αντιβιοτικά θεραπεύουν μόνο βακτήρια. Δεδομένου ότι ο HMPV είναι ιός, τα αντιβιοτικά δεν δρουν. Αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο για τη θεραπεία τυχόν δευτερογενών λοιμώξεων.