Με τεράστια επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Ξάνθη σημαντική ενημερωτική εκδήλωση για την καλλιέργεια του Ακτινιδίου
![](https://agonas.gr/wp-content/uploads/2025/02/aktinidio-kai-klimatikh-allagh-780x470.jpg)
Σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία 100 και πλέον ατόμων πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Ακτινίδιο & Κλιματική Αλλαγή», την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025, στον πολυχώρο #enahub στην Ξάνθη, σημείο συνάντησης ανθρώπων και ιδεών, με στόχο την ανάπτυξη, την εκπαίδευση, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την εταιρεία Αγροθράκη Α.Ε. – Σταυρακάρας Παναγιώτης, με την υποστήριξη της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης.
Αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση αγροτών και γεωπόνων για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια του ακτινιδίου, καθώς και τις βιώσιμες πρακτικές που μπορούν να υιοθετηθούν για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο εξέχων Γεωπόνος/ Υποψήφιος Διδάκτορας Εδαφολογίας και ειδήμων στην καλλιέργεια του ακτινιδίου, κ. Βασίλειος Έξαρχος.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Παναγιώτης Σταυρακάρας, ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, υπογραμμίζοντας τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών για τη στήριξη των αγροτών και τη διάδοση νέας γνώσης. Παρουσίασε ένα σύντομο ιστορικό με τα ορόσημα της μέχρι σήμερα πορείας της εταιρείας Αγροθράκη Α.Ε. – Σταυρακάρας Παναγιώτης, η οποία επί πολλές δεκαετίες στηρίζει έμπρακτα το αγροτικό εισόδημα της περιοχής και είναι ταυτόσημη της αξιοπιστίας.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γεωπόνος/Οικονομολόγος και συνιδρυτής της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης, Δημήτρης Μπαρδακίδης, ο οποίος αφού τόνισε τη σημασία που έχει η καλλιέργεια ακτινιδίου για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, έκανε μια σύντομη αναφορά στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει κάποιος ο οποίος επιθυμεί να επενδύσει στον αγροδιατροφικό τομέα.
Έπειτα, το λόγο πήρε ο κ. Βασίλειος Έξαρχος, ο οποίος κυριολεκτικά καθήλωσε το ενδιαφέρον του κοινού επί δύο ώρες, παρουσιάζοντας αναλυτικά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια του ακτινιδίου και προτείνονταςκατάλληλεςκαλλιεργητικές τεχνικές για τη διαχείριση των σημαντικών κινδύνων στην καλλιέργεια.
Συγκεκριμένα, επικεντρώθηκε στα εξής:
- Το πολυπαραγοντικό εδαφοκλιματικό σύνδρομο “Μόρια” στην Ιταλία και ο “Ξαφνικός Θάνατος” στην Ελλάδα: Δύο σοβαρές ασθένειες που πλήττουν τις καλλιέργειες ακτινιδίων λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών και ανισορροπιών στην εδαφική υγρασία.
- Τη σημασία της σωστής διαχείρισης του νερού: Ανέλυσε τη διαπνοή του φυτού, εξηγώντας πως το 98% του νερού που απορροφά το ακτινίδιο μεταφέρεται στην ατμόσφαιρα μέσω των στοματίων των φύλλων, καθιστώντας το φυτό εξαιρετικά ευαίσθητο σε συνθήκες ακραίας ξηρασίας ή υπερβολικής υγρασίας.
- Τις βιώσιμες γεωργικές πρακτικές: Παρουσίασε λύσεις για τον ορθολογικό σχεδιασμό και χρήση αρδευτικών συστημάτων, τη βελτίωση της στράγγισης του εδάφους και τη διατήρηση της εδαφικής υγείας μέσα από την ορθή οργανική λίπανση και υιοθέτηση βέλτιστων καλλιεργητικών τεχνικών.
- Τη θέση της Ελλάδας ως δυνητικά Παγκόσμιου Ηγέτη στο Πράσινο Ακτινίδιο: Τόνισε τις προοπτικές της Ελλάδας να καταστεί παγκόσμια δύναμη στην παραγωγή και εξαγωγή πράσινου ακτινιδίου, εφόσον εφαρμοστούν στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης και σύγχρονες τεχνολογίες στην καλλιέργεια.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Ομότιμος Καθηγητής Βιοχημείας του Τμήματος Γεωπονίας Α.Π.Θ., κ. Γρηγόρης Διαμαντίδης, καθώς και ο καθηγητής του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής του ΔΠΘ κ. Ραφαήλ Σανδαλτζόπουλος. Αμφότεροι προσέθεσαν τις υψηλού επιπέδου γνώσεις τους ως προς τη λειτουργία των φυτών σε επίπεδο μορίων, εστιάζοντας στους μηχανισμούς υγείας/αυτοπροστασίας των φυτών και τη σημασία της σωστής θρέψης για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των φυτών στις περιβαλλοντικές πιέσεις.
Για μια ακόμη φορά θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους αγρότες και γεωπόνους από την Ξάνθη και τους γειτονικούς νομούς που παρευρέθηκαν, τους εξαίρετους ομιλητές και ιδιαίτερα τον κ. Βασίλειο Έξαρχο,καθώς και την ομάδα της ena Σύμβουλοι Ανάπτυξης για την πολύτιμη υποστήριξή της στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης.