Τοπικά νέα

Οι Παρεμβάσεις του Δήμου Ξάνθης για τα αδέσποτα

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εκτός ημερησίας διατάξεως ο αντιδήμαρχος Σάκης Χατζηαντωνίου αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις του Δήμου για τα αδέσποτα στην Ξάνθη.

“Σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα των αδέσποτων ζώων σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω κάτι που έχει γίνει ήδη γνωστό από εχθές, ότι δηλαδή με απόφαση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της ΠΕ Ξάνθης, τροποποιήθηκε η άδεια λειτουργίας του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων του Δήμου μας, από τις 40 στις 195 θέσεις, ενώ το επόμενο διάστημα, προχωράμε στην υλοποίηση των απαραίτητων εγκαταστάσεων, ώστε να διασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες φιλοξενίας και ευζωίας των αδέσποτων ζώων του Δήμου μας.

Ταυτόχρονα στα πλαίσια της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του καταφυγίου του Δήμου έχει υποβληθεί αίτημα για την έγκριση 370.000,00 Ε για την προμήθεια κτηνιατρικού εξοπλισμού για την ενεργοποίηση και λειτουργία του κτηνιατρείου εντός του καταφυγίου καθώς επίσης και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για την υλοποίηση του σχεδίου “Διαχείρισης φυσικών καταστροφών και ασφαλούς απομάκρυνσης των ζώων”.

Δυστυχώς όμως, επειδή από το 2019 έως το 2023 η απορροφητικότητα του Δήμου Ξάνθης σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων ήταν μηδενική, ενημερωθήκαμε ότι κατ’ αρχήν θα εγκριθεί ποσό 150.000,00 Ε κι εφόσον απορροφηθούν, θα εγκριθούν περαιτέρω κονδύλια.

Παράλληλα, με σκοπό την εξυπηρέτηση της επικείμενης αύξησης της δυναμικότητας του καταφυγίου έχει τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία για την ενίσχυση του προσωπικού που θα εργαστεί στο καταφύγιο καθώς και η διαδικασία τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Ξάνθης και η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί άμεσα με την επικείμενη τροποποίηση του κανονισμού του Δήμου, ώστε το γραφείο Αδέσποτων Ζώων να μετατραπεί σε Τμήμα Αδέσποτων Ζώων.

Η συγκεκριμένη διαδικασία έπρεπε να είχε υλοποιηθεί το αργότερο μέχρι το 2023 σύμφωνα με την έκθεση των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

Το κρίσιμο ζήτημα των αδέσποτων ζώων όμως, δεν θα λυθεί με μεμονωμένες παρεμβάσεις, χρειάζεται συνολική προσπάθεια και συντονισμένες ενέργειες. Μέχρι σήμερα υπενθυμίζω στο σώμα πως από τη σημερινή δημοτική αρχή:

  1. Έχει συνταχθεί και εγκριθεί σχέδιο “Διαχείρισης φυσικών καταστροφών και ασφαλούς απομάκρυνσης των ζώων” το οποίο ο Δήμος μας έπρεπε να το είχε συντάξει από το 2022.
  2. Τοποθετούνται ενώτια χρώματος γαλάζιου στα αδέσποτα σκυλιά. Το ενώτιο δηλώνει ότι το αδέσποτο είναι στειρωμένο, έχει ηλεκτρονική σήμανση (τσιπ), είναι δηλωμένο στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και είναι εμβολιασμένο και αποπαρασιτωμένο.
  3. Έγινε προμήθεια αυτόματων ταϊστρών- ποτίστρων, οι οποίες τοποθετήθηκαν σε περιφερειακά σημεία του Δήμου.
  4. Αναβαθμίστηκε και επαναλειτουργεί η ιστοσελίδα “Διαχείριση αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς” στο site του Δήμου.
  5. Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και ο Δήμος Ξάνθης απέκτησε πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς.

Ενώ, το 2024 προχωρήσαμε σε:

378 στειρώσεις αδέσποτων ζώων, έναντι 74 το 2023.

408 ηλεκτρονικές σημάνσεις (microchip), έναντι 132 το 2023.

5.109 κτηνιατρικές πράξεις, σε σχέση με 793 το 2023.

Η προσπάθεια δεν σταματά εδώ. Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε υποδομές και δράσεις που θα δώσουν ουσιαστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα, προστατεύοντας τόσο τα αδέσποτα όσο και τους πολίτες, με σαφή κατεύθυνση προς την οριστική επίλυση του προβλήματος, με τρόπο οργανωμένο και αποτελεσματικό”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button