Πολιτισμός
Πιο κοντά στη λαογραφία οι φετινές λαογραφικές γιορτές!
Πιο κοντά στη λαογραφία οι φετινές λαογραφικές γιορτές. Γιατί το παρελθόν καθορίζει το μέλλον….
Στηρίξτε το!
«Μίαν ώραν άνατολικώτερον της Βιζύης κείνται τερπνότατον καί άκμαιότατον άλλοτε χωρίον, τουρκιστί μέν Έβρεννύ, δηλαδή ’E(F)apivóv καλούμενον….. πιθανώς το άρχαιότερον αύτου όνομα, Χριστιανιού δέ “Αγιος Γεώργιος. ……
…..δυσεξήγητου καταγωγής τελεταί διεσώθησαν έν τη χώρα ταύτη ζωηρότερον ή άλλαχοΰ, ούτω καί οί #Καλόγεροι.».
Ευχαριστώ τον μεταπτυχιακό μας φοιτητή και λέκτορα στο πανεπιστήμιο της Γρανάδας Karen Chanagkian για τη μετατροπή του αρχικού κειμένου σε WORD. Δύσκολο λόγω μη συμβατότητας με το πολυτονικό, εξού και κάποιες ορθογραφικές αστοχίες.
Το ανωτέρω κείμενο είναι απόσπασμα από το μνημειώδες έργο του Γεωργίου Βιζυηνου, που δημοσιευσε το 1888 σε συνέχειες στην εφημερίδα Εβδομάς “Οι Καλόγεροι και η λατρεία του Διονύσου εν Θράκη» στην οποία συσχετίζει τη διονυσιακή λατρεία με τα σύγχρονα της εποχής του καρναβαλικά δρώμενα προκειμένου να αναδείξει την επιβίωση στοιχείων της αρχαιότητας στη Θράκη και συνεπώς να παρουσιάσει τεκμήρια για την ελληνικότητα της περιοχής. Ένας από τους βασικούς στόχους της λαογραφικής καταγραφής του καρναβαλικού εθίμου ήταν η σύνδεση και ενδεχομένως η ταύτιση του θρακικού Καλόγερου με τον θεό Διόνυσο, που θα έδειχνε τη συνέχεια του πολιτισμικού παρελθόντος. Αναδημοσιεύθηκε με περικοπές το 1897 στη Θρακική Επετηρίδα, εν Αθήναις, εκ του τυπογραφείου των καταστημάτων Ανέστη Κωνσταντινίδου, 1897.
Φέτος είμαστε πολύ περήφανοι που θα παρουσιάσουμε ένα δρώμενο, όσο πιο κοντά γίνεται στην περιγραφή του Βιζυηνου, για πρώτη φορά με δύο καλόγερους που ανταγωνίζονται μεταξύ τους.
Το δρώμενο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ξάνθης, και αποτελεί συνέργεια των εξής συλλόγων της πόλης μας:
Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης,
Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης, Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης, Σύλλογος Ποντίων Ν.Ξάνθης, Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης
Το πρόγραμμα για το μυστηριακό αυτό δρώμενο στο οποίο θα αφιερωθεί το τριήμερο 14 με 16 Φεβρουαρίου και θα αποτελέσει την πρόταση για το λαογραφικό κομμάτι του φετινού καρναβαλιού, είναι το εξής:
Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, Επιστημονική εσπερίδα για τον Καλόγερο, ώρα18.00-20.00 Ίδρυμα Θρακικής Τεχνης και Παράδοσης,
Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, Δρώμενο Κατά Βιζυηνόν Καλόγεροι, ώρα 18.00-20.00, Κεντρική Πλατεία μέχρι την πλατεία Μητροπολεως! Θα ακολουθήσει θρακιώτικο γλέντι με κρασί και χορούς…
Επίσης την Κυριακή 16, Φεβρουαρίου θα οργανωθεί το έθιμο «γαϊτσνάκι» από τους ως άνω φορείς αλλά και άλλους συλλόγους που θα ανακοινωθούν σύντομα καθώς και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων Ξάνθης .
Το παρελθόν μας δείχνει τον δρόμο για το μέλλον.
Η αφίσα από το γραφείο we are two!