Ελλάδα

«Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενισχύουν τους αγρότες και όχι τους ενδιάμεσους και τις τράπεζες»

Παρουσιάστηκε, το αγροτικό  πρόγραμμα  του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ εν τω μέσω κινητοποιήσεων των αγροτών στην Ελλάδα για τα τεράστια προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν. Το αγροτικό Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στοχεύει να:

-στηρίξει τον αγρότη

-σταματήσει το ξεπούλημα της αγροτικής γης και του νερού

-ανατρέψει την ερήμωση των χωριών

-διαμορφώσει ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο που εξασφαλίζει διατροφική επάρκεια στη χώρα και αξιοπρεπές εισόδημα στους αγρότες με ποιοτικά προϊόντα προσιτά στους καταναλωτές!

Απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ που φυτεύει φωτοβολταϊκά και  προχωρά στην  ιδιωτικοποίηση του νερού, απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ που έχει ως προτεραιότητα τα κέρδη των καρτέλ και ένα σχέδιο «νεοτσιφλικοποίησης» στην ελληνική ύπαιθρο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε μια πρόταση προοπτικής και προκοπής για τον αγροτικό κόσμο. Πιο συγκεκριμένα το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αρθρώνεται γύρω από τους εξής 6 άξονες:

     Α) Μείωση κόστους παραγωγής

Β)  Αγροτικά χρέη και ρευστότητα

Γ)  Διαθεσιμότητα εργατών γης

Δ) Ανθεκτικότητα στην Κλιματική κρίση και ασφάλιση της παραγωγής

 Ε)  Κοινή Αγροτική Πολιτική

 ΣΤ) Νέο Παραγωγικό Μοντέλο στην ελληνική ύπαιθρο

Α. Ως προς τη μείωση κόστους παραγωγής προτείνονται:

  1. Ειδικό αγροτικό τιμολόγιο στο ρεύμα 2. Θεσμοθέτηση επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου και του αντίστοιχου ΦΠΑ για αγρότες “ΑΓΡΟΚΙΝΗΣΗ” . 3. Θέσπιση ανώτατου περιθωρίου μεικτού κέρδους σε αγροεφόδια και φυτοφάρμακα. 4. Αναστολή ΦΠΑ για 6 μήνες σε βασικά αγαθά 5. Θέσπιση μηχανισμού ελέγχου των τιμών των αγροτικών προϊόντων από το χωράφι στο ράφι. 6. Πάταξη φαινομένων ελληνοποιήσεων προϊόντων. 7. Επιδοτούμενη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω αγροτικών φωτοβολταϊκών, όταν αυτή γίνεται ταυτόχρονα με την άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας (αυτοπαραγωγή).

Β. Ως προς τα Αγροτικά χρέη και ρευστότητα προτείνονται:

  1. Δημιουργία ολιστικού σχεδίου διαχείρισης αγροτικών χρεών για φυσικά πρόσωπα και Συνεταιρισμούς με διαγραφή των πανωτοκίων και εξαίρεση των παραγωγικών ακινήτων των πτωχευμένων Συνεταιρισμών. 2. Ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων για την παροχή ρευστότητας στους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και αλιείς. 3. Εξασφάλιση ρευστότητας με μικροπιστώσεις μέσω Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης χρηματοδοτούμενο από Ευρωπαϊκούς Πόρους. 4. Δημιουργία τράπεζας γης και αλλαγή κληρονομικού δικαίου για βιώσιμες εκμεταλλεύσεις.

Γ. Ως προς τη  Διαθεσιμότητα εργατών γης προτείνονται:

  1. Κάρτα εργασίας στον πρωτογενή τομέα παραγωγής για εργάτες τρίτων χωρών. 2. Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών νομοθετικών εργαλείων για την παροχή ποιοτικής απασχόλησης για όλους τους εργάτες γης. 3. Ανάληψη πρωτοβουλιών για την εξασφάλιση ποιοτικής και προσιτής στέγης για τους εργάτες γης. 4. Μείωση χρόνου και γραφειοκρατίας στη μετάκληση και έκδοση αδειών εργασίας. 5. Αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων διαδικασιών για εποχική απασχόληση.

Δ. Ανθεκτικότητα στην Κλιματική κρίση και ασφάλιση της παραγωγής

  1. Διμερής χρηματοδότηση ΕΛΓΑ με ισόποση συμμετοχή κρατικού προϋπολογισμού. 2. Αποζημιώσεις 100% για θεομηνίες, συμψηφισμός εισφορών–αποζημιώσεων, με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. 3. Εισαγωγή προκαταβολών αποζημιώσεων για μεγάλες καταστροφές. 4. Νέο ταμείο Προσαρμογής στην Κλιματική Κρίση, με πόρους προερχόμενους εκτός ΚΑΠ. 5. Αποζημιώσεις για ζημιές από ζωονόσους και μέτρα στήριξης κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. 6. Υλοποίηση έργων άρδευσης, αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας. Άμεση υλοποίηση των 31 ενταγμένων μεγάλων αρδευτικών έργων από το 2019 σε όλη την χώρα, με 100% Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και όχι ΣΔΙΤ

Ε. Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ)

Τροποποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ 2023-2027 σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς των Αγροτών. 2. Ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση της ΚΑΠ μετά το 2027. 3. Αποκατάσταση της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ με αυτονομία και διαφάνεια.

ΣΤ. Νέο Παραγωγικό Μοντέλο στην ελληνική ύπαιθρο

  1. Θεσμοθέτηση διαρκούς Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής, υπό την αιγίδα της Βουλής και διαμόρφωση Εθνικών Κλαδικών Στρατηγικών σε γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία στο πλαίσιο Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής. 2. Προώθηση συνεργατικών σχημάτων για μείωση κόστους παραγωγής. 3. Μετάβαση σε αειφορικό μοντέλο γεωργίας που να διασφαλίζει την Διατροφική Ασφάλεια. 4. Θέσπιση της υποχρεωτικότητας των γραπτών συμβάσεων και δεσμευτικότητα των όρων των εμπορικών συμφωνιών μεταξύ γεωργών και αγοραστών. 5.Δημόσιες πολιτικές υγείας, παιδείας, πρόνοιας, στέγης και μεταφορικών υποδομών για άμβλυνση του δημογραφικού προβλήματος. 6. Απλοποίηση αδειοδοτήσεων σταβλικών εγκαταστάσεων. 7. Στήριξη μελισσοκομίας με άμεσες αποζημιώσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής. 8. Ενίσχυση δημιουργίας agrologistics και διασύνδεσης παραγωγής–τουρισμού. 9. Ενίσχυση ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων και προστασία από εμπορικές συμφωνίες Ε.Ε. 10. Εκσυγχρονισμός αλιευτικού νομοθετικού πλαισίου, αντιμετώπιση εισβολής ξενικών ειδών. 11. Διασφάλιση γεωργικής εκπαίδευσης, εισαγωγή τεχνολογιών αιχμής και πιστοποίηση του αγροτικού επαγγέλματος.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button