Άρθρα

Οι αλήθειες για την ίδρυση και λειτουργία του Δ.Π.Θ

Γράφει ο Ευάγγελος Γαλούσης πρ. πρύτανης του ΔΠΘ

Η ιστορία δημιουργείται από αυτούς που ζουν και ίσως δρουν και συμμετέχουν στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο – στιγμή. Διαμορφώνεται δε ως άθροισμα επί μέρους γεγονότων, αλλά γράφεται αργότερα με βάση πάντα τα γεγονότα, αλλά και με τις ερμηνείες που ο κάθε ιστορικός θέλει να δώσει. Γι αυτό και με βάση το ίδιο γεγονός γράφονται διαφορετικες “ιστορίες”- απόψεις.
Π.χ ένας πόλεμος είναι γεγονός. Από την στιγμή που γίνεται δεν αλλάζει. Το αν έφταιγε ο ένας ή και οι δύο, αν τους προέτρεψαν άλλοι, αν έγινε για κάποιες σκοπιμότητες, αν…, αν…,αν … είναι αδιάφορο. Το γεγονός είναι ότι ο πόλεμος έγινε.
Έτσι, λοιπόν,τον Δεκέμβριο του 1972, κάποιοι κάτοικοι Κομοτηνής (και όχι μόνον) έκαναν μία ιστορική (εν πολλοίς άγνωστη) συνάντηση (ως επιστέγασμα άλλων που είχαν προηγηθεί) για να οριστικοποιήσουν την απόφαση και να μεθοδευσουν ενέργειες, όπως διεκδικήσουν πανεπιστήμιο για την Κομοτηνή. Αυτό είναι γεγονός. Ήδη πρωτεργάτες και απόγονοί τους τον Δεκέμβριο του 2022 σε συνεργασία με φοιτητές του ΔΠΘ, οργάνωσαν μια συνάντηση για τα 50 χρόνια, που είχαν περάσει, στην εμπορική λέσχη της πόλης τιμώντας τους πρωτεργάτες. Έγιναν αναφορές και παρουσιάστηκε και αλληλογραφία σχετική με το θέμα, την οποίαν υποσχέθηκαν να παραχωρήσουν στο ΔΠΘ.
Ιούλιος του 1973 με το νομοθετικό διάταγμα 87, ιδρύεται το ΔΠΘ (παράλληλα με το πανεπιστήμιο της Κρήτης).
Είναι ένα γεγονός. Δεν ξέρω εάν κάποιοι ντρέπονται να αναφέρουν ότι το ΔΠΘ ιδρύθηκε το 1973 , μια χρονιά μέσα στην αναφερόμενη ως χουντική περίοδο (67-74) , τότε θα έπρεπε να ντρέπονται και όλοι οι ευεργετηθεντες από το ΙΚΑ διότι το ίδρυσε μεν ο Ε. Βενιζέλος αλλά το ενεργοποίησε ο Ι. Μεταξάς. Όσοι θα παραβλέψουν ή/και διαγράψουν το 1973 ως χρόνο ίδρυσης πρέπει να καταλάβουν ότι και οι ίδιοι δεν έχουν λόγο ύπαρξης αφού δεν θα υπάρχει ιδρυτικός νόμος και κατά συνέπεια πανεπιστήμιο. Μπορούν, όμως,αν θέλουν να ζητήσουν νέο ιδρυτικό του ΔΠΘ άλλης χρονιάς. Ακούγεται και είναι γελοίο.
Είπαμε τα γεγονότα δεν αλλάζουν.
Έφυγε το 2023 χωρίς καμία επίσημη αναφορά για τα 50 χρόνια του ΔΠΘ. Ήρθε το 2024. Πίστευε κανείς ότι θα υπήρχε προγραμματισμός, εκδηλώσεις, δημοσιότητα, αναφορές, προσκλήσεις από την αρχή της χρονιάς, στο πανελλήνιο δικαιολογώντας ότι γιορτάζεται η έναρξη λειτουργίας του ΔΠΘ.
Δεν θα ήταν, βέβαια ,σοβαρό να ακουστεί ότι ο εορτασμός της 28 Οκτωβρίου αφιερώνεται στον εορτασμό για τα 50 χρόνια του ΔΠΘ!
Το χρυσό Ιωβηλαίο δεν ξεπερνιέται με μία αφίσα στο site του πανεπιστημίου.
Το ότι στην αρχή του χρόνου εντάχθηκαν πολλά νέα τμήματα “αναγορεύοντας” το ΔΠΘ ως το τρίτο σε μέγεθος πανεπιστήμιο της χώρας, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν κι αυτά το δικαίωμα συμμετοχής στον εορτασμό του. Απεναντίας, και τα ίδια και οι πόλεις που τα φιλοξενούν θα ήθελαν να ξέρουν που μπήκαν.
Το τμήμα πολιτικών μηχανικών της Ξάνθης, αποφάσισε να γιορτάσει μόνο του τα 50 χρόνια από την ίδρυση του (ΦΕΚ 144/25 Μαϊου!!! 1974 ) και είναι προς τιμήν του, αν λάβει υπόψιν του κανείς ότι τα τμήματα δεν έχουν δικό τους προϋπολογισμό. Στην περίπτωσή αυτή η διοίκηση του ΔΠΘ προτρέπει για συμμετοχή και παρουσία. Όπως είναι και προς τιμήν των αποφοίτων του τμήματος που θα οδεύσουν τις επόμενες ημέρες στην Ξάνθη για να γιορτάσουν με τον δικό τους τρόπο τα 50 χρόνια λειτουργίας του τμήματος.
Φίλε Φώτη, κύριε πρύτανη θα παραβρεθείς ως φιλοξενούμενος στον χώρο σου να συνεορτασεις με τους οργανωτές εξωτερικούς; Μου μοιάζει λίγο ανακόλουθο.
Η άσκοπη αυτή αίσθηση ντροπής για την ίδρυση του ΔΠΘ δεν είναι τοπικό φαινόμενο. Όπως είπα μαζί του ιδρύθηκε και το πανεπιστήμιο της Κρήτης. Το ίδιο παρατηρείται και εκεί. Παρά την έκκληση και παρότρυνση πολιτών για εορτασμό η σύγκλητος απήντησε ότι έχει αποφασίσει να μεταφέρει την ίδρυση του,το 1977 (sik) και κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα εορτασμού.
Ο σύλλογος Ρεθυμιωτων “το Αρκάδι” , όμως, δεν το έβαλε κάτω. Οργάνωσε εορτασμό στις 27/9/2023 στον αύλειο χώρο της οικίας Κλεάνθους Σαουμπερτ, η οποία ευρίσκεται κάτω από τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως και η οποία στέγασε το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο στις αρχές του. Παραβρέθηκαν και ομιλησαν, Ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και φυσικά πολλοί Κρητικοί.
Ίσως τους ηλκυσε η “επωδός” της πρόσκλησης
“Θα προσφερθεί κρητικό κέρασμα”(!).
Άμα κάποιος θέλει να κάνει κάτι βρίσκει πάντα τρόπους.
Προσπάθησα να μείνω στην καταγραφή γεγονότων μόνον.
Ερμηνείες …στον αναγνώστη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button