Ολυμπία Forum V: Να δοθεί η ευκαιρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει ο μοχλός της περιφερειακής ανάπτυξης
Η τοπική αυτοδιοίκηση ως μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης ήταν μια από τις ενδιαφέρουσες ενότητες του Olympia Forum V που ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή στην Αρχαία Ολυμπία.
Στην συζήτηση που συντόνισε η δημοσιογράφος της εφ. «Πατρίς» Μαριάννα Μητροπούλου, ο Γ. Γ. Αυτοδιοίκησης & Αποκέντρωσης, Σάββας Χιονίδης ανέφερε πως «Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει συγκεκριμένες εντολές ώστε να προχωρήσουμε δυναμικά προς τα εμπρός, αυτό κάνει και ο Υπουργός κ. Λιβάνιος, ο Υφυπουργός κ. Σπανάκης και εμείς οι Γενικοί Γραμματείς, ώστε να κάνουμε βήματα μπροστά. Υπάρχουν έξι χρηματοδοτικά προγράμματα και βλέπουμε ότι πολλοί δήμοι και περιφέρειες αδυνατούν να τα απορροφήσουν. Είναι σημαντικό να εισπράξουμε όλα αυτά που δίνει η ίδια η κοινωνία για να έχουμε την πολυεπίπεδη διοίκηση που είναι στόχος της κυβέρνησης».
Από την πλευρά του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος σημείωσε πως « Αν μια χώρα πρέπει να αποκτήσει ανάπτυξη, βιώσιμη και ανθεκτική πρέπει πρώτα από όλα να κοιτάξει τους θεσμούς της Πολιτείας. Ο πιο βασικός θεσμός είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, που οφείλει να έχει ρόλο και λόγο για την περιφερειακή ανάπτυξη της πατρίδας μας, ιδίως σε μια περιοχή της Ευρώπης που έχει βαθιές ρίζες αυτοδιοίκησης, άρα και βαθιά παράδοσης αποκέντρωσης. Η αυτοδιοίκηση μπορεί να δημιουργήσει την περιφερειακή ανάπτυξη. Στα μάτια τα δικά μου το παραγωγικό μοντέλο αλλάζει αν δούμε την ανάπτυξη πολυκεντρικά, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Η Φώφη Γεννηματά, είχε ξεκινήσει στην Ολυμπία το σχέδιο «Ελλάδα» που είχε ακριβώς αυτή την έννοια στο επίκεντρο. Κάθε περιφέρεια, με τα δικά του πλεονεκτήματα να δημιουργήσει το δικό του αναπτυξιακό σχέδιο. Η κυβέρνηση σε διαβούλευση με την αυτοδιοίκηση να δημιουργούν περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης. Εκεί πρέπει να επιμείνουμε γιατί μόνο έτσι μπορούσε να «χτυπήσουμε» δημογραφικούς κινδύνους. Πρέπει οι δήμοι και οι περιφέρειες να μπουν στο προσκήνιο τα δημιουργίας πλούτου».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης τόνισε πως «Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται μεγαλύτερες ευθύνες, μεγαλύτερες ελευθερίες και περισσότερους πόρους. Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες πιο άμεσης παρέμβασης σε έργα υποδομή, μέσω βελτιοστοποίησης διαδικασιών. Αφετέρου θα πρέπει να αξιοποιηθούν καλύτερα και αποδοτικότερα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Είναι σαφές πως απαιτείται προσπάθεια από πλευράς περιφερειών και δήμων για την ωρίμανση μελετών, με σκοπό την ένταξή τους στα εργαλεία χρηματοδότησης. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε, αξιοποιώντας πόρους σύμφωνα με τις προτεραιότητες με βάση τις απαιτήσεις, όπως η αξιοποίηση υδάτινων πόρων αλλά και αντιπλημμυρική θωράκιση. Πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία του πρώτου με τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, καθώς δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν».
Ο Γενικός Γραμματέας Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Δημήτρης Καφαντάρης υπογράμμισε: «Θα κάνω τρεις επισημάνσεις. Πρώτον, Είμαστε η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που έχουμε κάνει τρεις μεταρρυθμίσεις στην αυτοδιοίκηση τα τελευταία 25 χρόνια. Αυτό δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση. Και στην συνέχεια τρέχουμε να διορθώνουμε λάθη και παραλείψεις που αφορούν τη λειτουργία και την καθημερινότητα ενός τόπου. Δεύτερον, επιδιώκουμε να βάλουμε στον πολιτικό λόγο των κομμάτων τη λέξη αυτοδιοίκηση, γιατί πρέπει να γίνει κτήμα όλης της κοινωνίας και ειδικά αυτών που διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας στο κοινοβούλιο. Τρίτον, οι δήμοι είναι εργοδότες σε κάθε τοπική κοινωνία, κινούν μια μεγάλη οικονομία σε μια περιοχή, έμμεσα και άμεσα. Άρα ναι είναι μοχλός ανάπτυξης για κάθε περιφέρεια. Πάγιο αίτημα είναι η αύξηση των πόρων της αυτοδιοίκησης, για να μπορεί να κάνει καλύτερα τη δουλειά της. Άρα, είναι ώρα η κεντρική κυβέρνηση να εμπιστευτεί την τοπική αυτοδιοίκηση και αυτό επιδιώκουμε ως ΚΕΔΕ. Να μπορέσουμε να διορθώσουμε στρεβλώσεις του παρελθόντος και να δώσουμε την ευκαιρία στην τοπική αυτοδιοίκηση να γίνει μοχλός της περιφερειακής ανάπτυξης. Η συνεργασία όλων πρέπει να υπάρχει αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι εμπιστοσύνη και ισχυρούς θεσμούς και δεσμούς».
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΕΠΑΝ και Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, τόνισε πως «Το δίκτυο είναι ένας αναπτυξιακός οργανισμός που υποβοήθα τον στρατηγικό σχεδιασμό, τα θέλω του κάθε δημάρχου, τις προοπτικές του κάθε δήμου, εκπονεί μελέτες, στελεχώνει με προσωπικό τις υποστελεχώμενες Τεχνικής Υπηρεσίες κάποιων δήμων και έχει μειωθεί στο 1/3 ο χρόνος εγκατάστασης ενός αναδόχου σε ένα έργο. Είναι μεγάλη επιτυχία και έχω την τιμή το δίκτυο πόλεων να έχει πάνω από 135 δήμους σε όλη τη χώρα και ουσιαστικά να πολλαπλασιάζεται η δύναμη, ειδικά των μικρομεσαίων δήμων».
Ο Δήμαρχος Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλος ανέφερε: «Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε προβλήματα ετών που έρχονται από το παρελθόν. Η τοπική αυτοδιοίκηση, αν δε βρίσκεται δίπλα της η κυβέρνηση, δεν μπορεί να καταφέρνει τίποτα. Τα προβλήματα του νερού είναι αυτά που μαστίζουν όλα τα νησιά του Ιουνίου. Εμείς προσπαθούμε με master plan που έχουμε εκπονήσει και για το νερό και για το βιολογικό να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Σοβαρότατα είναι και τα προβλήματα υποδομών. Δε σας κρύβω ότι μέσα στον Αύγουστου εξετάσαμε ένα σχολείο που θεωρήσαμε ότι δεν είναι ασφαλές και αποδείχθηκε τελικά ότι είχαμε δίκιο. Θα συμφωνήσω με αυτό που είπε ο Υπουργός κ. Λιβάνιος, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι τα μάτια και τα αυτιά της κάθε κοινωνίας. Εμείς μεταφέρουμε το πρόβλημα στην κυβέρνηση και εμείς διεκδικούμε τις λύσεις. Είναι μεγάλη μας χαρά που μας ανακοίνωσαν χθες ότι το ‘’Ναυάγιο’’ και η διαχείριση της ευρύτερης περιοχής του περνάει στη διαχείριση του Δήμου Ζακύνθου. Ένα πάγιο αίτημα που διεκδικούσαμε τα τελευταία 40 χρόνια και κατά καταφέραμε με την συνεργασία της κυβέρνησης και την αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση που κάναμε ως δημοτική αρχή».
Τέλος, ο Δήμαρχος Πηνειού Αλέξιος Καστρινός, υπογράμμισε πως «Συμφωνώ με τον Υπουργό κ. Λιβάνιο, που είπαμε να ακούμε και να μας ακούνε. Συμφωνώ με τον κ .Χιονίδη, τον κ. Καφαντάρη και τον κ. Σπανάκη. Άκουσα όμως και τον προηγούμενο Υπουργό, τον κ. Σκυλακάκη που νομίζω ότι μας έκανε μάθημα για το πώς θα γίνουν τα πράγματα. Σήμερα όμως κατατέθηκε στη βουλή το νομοσχέδιο στο οποίο ομόφωνα είχαμε ζητήσει να μην συγχωνευτούν οι ΦΟΔΣΑ και ομόφωνα μας το απέρριψε. Άρα, ποια αυτοδιοίκηση ακούνε; Βασικό είναι ότι γίνεται είδος διαχείρισης με βασιλικό διάταγμα του ’58, όπως και με το νόμο του 1980 που ήταν περί των ΔΕΥΑ κλπ. Τώρα μας δίνεται η δυνατότητα να νομοθετήσουμε και να αφήσουμε το στίγμα μας, με δικούς μας νόμους. Όσον αφορά τα έργα της περιοχής αυτή την στιγμή γίνεται η Ολυμπία Οδός που καλό θα ήταν να συνεχιστεί μέχρι την Τσακώνα. Δεύτερον πρέπει να αναδειχθεί το παραλιακό μέτωπο της Ηλείας. Πήγαμε στον υφυπουργό κ. Ταχιάο, μαζί με τον υφπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νικολακόπουλο και μας είπε όχι σε όλα. Αν δεν αναπτυχθεί το παραλιακό μέτωπο, δεν πρόκειται να αναπτυχθούμε ως Ηλεία. Τρίτο, είναι σημαντικό το Ειδικό Πολεοδομικό και το Τοπικό Χωρικό Σχέδιο που θα οριοθετήσουν τις χρήσεις γης και θα αλλάξουν την περιοχής μας».
Το Olympia Forum V συνδιοργανώνεται από την εφ. «Πατρίς» και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.