Άρθρα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΜΑΥΡΟΣΚΟΥΦΗ

Μετά την επιστράτευση του 1974, τον Σεπτέμβριο βρέθηκα στον Έβρο (στο χωριό ΣΤΕΡΝΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ) Διοικητής της 3ης Ίλης της 12ης ΕΜΑ με τον βαθμό του Υπιλάρχου (κοντά στο χώρο διασποράς της Ίλης μου ήταν και η 140 Α/Κ Μοίρα Πυροβολικού, όπου υπηρετούσε ως ΔΕΑ ο Παναγιώτης Σγουρίδης, αργότερα Αντιπρόεδρος της Βουλής).

Μεταξύ των Αρχηγών Πληρώματος που ήλθαν με μετάθεση ήταν και ένας Δεκανέας από τους Χιονάδες Διδυμοτείχου, ο Γιώργος Σαλαμπάσης, ένα παλληκάρι δύο μέτρα.

Επιστρέψαμε στην έδρα της Μονάδας (Ορεστιάδα) στις 23 Δεκεμβρίου 1974, αφού φάγαμε βροχές, κρύα και χιόνια, έχοντας στο στόχαστρο τα Τουρκικά άρματα στο προγεφύρωμα Καρά Αγάτς.

Τον Μάρτιο 1975 (με Διοικητή Επιλαρχίας τον κ. Αθανασιάδη, ο ανεκδιήγητος προηγούμενος, ως «αντιστασιακός» μετετέθη στα «ενδότερα») η 3η Ίλη μετακινήθηκε πολλά χιλιόμετρα μπροστά και εγκαταστάθηκε στο χωριό Πλάτη στο τρίγωνο του Έβρου. Εκεί ζήσαμε ένα οκτάμηνο περίπου, με το ίδιο προσωπικό βλέποντας από την περιοχή των Μαρασίων την Ανδριανούπολη (γενέτηρα της μητέρας μου).

Πέρασαν από τότε 50 χρόνια, ζήσαμε όλοι μας «Αποκατάσταση Δημοκρατίας», Εθνάρχηδες – Πανανδρέηδες – Μητσοτάκηδες – Τσίπραδες και σε ανύποπτο χρόνο μου τηλεφώνησε ο Γιώργος Σαλαμπάσης στην Αθήνα (συνταξιούχος πλέον δάσκαλος με δύο παιδιά Καθηγητάς Πανεπιστημίων στο Εξωτερικό) και συναντηθήκαμε στο Νέο Ψυχικό.

Συγκίνηση – αγκαλιές και αναμνήσεις…Θυμηθήκαμε τους συναγερμούς, τις ασκήσεις, τις αναγνωρίσεις νύχτα και μέρα, τον Λοχία τον Λιακίδη από τη Βύσσα, τον Λοχία Τσοράκη από τους Ψαθάδες, τον Λοχία Μαναβάκη από το Πύθιο, τον πυροβολητή Δήμο Κουρομηνά από τα Λαγινά, τον οδηγό μου τον Μπουτόλια από τον Πύργο (Μπουργκάς) τον Γάτο, τον Χαβά και άλλους πολλούς, πληρώματα αρμάτων, αγροτόπαιδα, εξαιρετικά παιδιά με αγωγή από το σπίτι τους, εκπαιδευμένοι όλοι και πειθαρχικοί. Ήταν η εποχή που ο Στρατός ήταν εκτός Στρατοπέδων, στη διασπορά λόγω της έντασης με την Τουρκία και οι Μονάδες Αρμάτων «ανέπνεον τον κονιορτόν και εκυλίοντο εις τον βόρβορον» όπως έλεγε ο Αρχηγός ΓΕΣ που ήταν Τεθωρακισμένος.

Χωρίσαμε αργά το βράδυ με τον παλιό Μαυροσκούφη Γιώργο Σαλαμάση με την υπόσχεση να ξανασυναντηθούμε για να θυμηθούμε και άλλα ευχάριστα και δυσάρεστα της δύσκολης εποχής του 1974.

Αντγος ε.α.

Νικόλαος Φωτιάδης

Επίτιμος Υδκτής Δ’ΣΣ

*τότε κυκλοφορούσε το σλόγκαν του Μίκυ Θεοδωράκη «Καραμανλή ή τάνκς», όμως είχαμε και Καραμανλή και τάνκς!!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button