Ελλάδα

Γ. Παπαηλιού: Ο περιφερειακός τύπος χρειάζεται «καθαρούς» κανόνες και στήριξη από την πολιτεία για να επιβιώσει και να προσφέρει

Δελτίο τύπου του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Η. Παπαηλιού, με τον χαιρετισμό του στο 54ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της «‘Ενωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου» «Η δυναμική της δημοσιογραφίας στην περιφέρεια»: Ο τύπος, τα μέσα ενημέρωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Η οικοδόμηση σχέσεων διαπλοκής των «κεντρικών» μέσων ενημέρωσης  με τις τράπεζες και το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, αλλά και οι γνωστές κυβερνητικές επιλογές έχουν ως αποτέλεσμα την  κατάταξη της χώρας στην 107 η θέση ως προς την ελευθερία του τύπου.

Στον αντίποδα, είναι γνωστή η συνεισφορά του περιφερειακού τύπου στην οικονομική, κοινωνική, επιστημονική και πολιτιστική ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας αλλά και ευρύτερα της χώρας.

Ο περιφερειακός τύπος αποτελεί  ακόμη πεδίο ανεξαρτησίας και ελεύθερης έκφρασης. Και  αυτό, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και μάλιστα σε μία εποχή, κατά την οποία η συγκέντρωση κεφαλαίων, πόρων, προσώπων και εν γένει δυνάμεων οδηγούν στην άσκηση ασφυκτικής πίεσης στις ανεξάρτητες φωνές.

Τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης του «κέντρου», παρότι κυριαρχούν στο χώρο της ενημέρωσης, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν  τον περιφερειακό τύπο.

Και αυτό, διότι το αντικείμενό του εντοπίζεται σε θέματα της περιφέρειας (της ελληνικής επαρχίας), με τα οποία τα «κεντρικά» μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν και απαξιούν να ασχοληθούν.

Ο περιφερειακός τύπος χρειάζεται «καθαρούς» κανόνες και στήριξη από την πολιτεία, προκειμένου να επιβιώσει και να προσφέρει.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button