Εκδηλώσεις

Ακολουθώντας τα χνάρια της Απελευθέρωσης. Μια περιήγηση στην Ξάνθη των Βαλκανικών Πολέμων και της Διασυμμαχικής Κατοχής

Ιστορική Περιήγηση

Η κήρυξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου σηματοδότησε το τέλος της μακράς οθωμανικής κυριαρχίας στην περιοχή της Δυτικής Θράκης. Η κατάληψη της περιοχής από τα βουλγαρικά στρατεύματα διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα για την πλειονότητα του πληθυσμού ενώ παράλληλα ξεκίνησε μια περίοδος καταιγιστικών πολεμικών εξελίξεων, η οποία κατέληξε το 1919 – 1920  στην ενσωμάτωση της περιοχής στο ελληνικό κράτος.

Στο πλαίσιο αυτής της περιήγησης θα προσεγγίσουμε τα πυκνά γεγονότα αυτής της περιόδου και θα τα συνδέσουμε με σημεία και τόπους στο σύγχρονο αστικό ιστό. Παράλληλα θα αναφερθούμε στην πολιτική που εφάρμοσαν οι βουλγαρικές αρχές στην περιοχή κατά τη διάρκεια της περιόδου 1913 – 1919, καθώς και στις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των κατοίκων. Εστιάζοντας σε μια σειρά από επώδυνες πτυχές αυτής της περιόδου θα αναδείξουμε ζητήματα όπως η επισιτιστική κρίση, η προσφυγιά, η ομηρία και τα μέτρα αντεκδικήσεων απέναντι στον άμαχο πληθυσμό. Επιπλέον, ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην περίοδο της Διασυμμαχικής Κατοχής και στην πολιτική που εφαρμόστηκε στο μεταβατικό διάστημα μέχρι την οριστική ενσωμάτωση της περιοχής στο ελληνικό κράτος.

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024, 17:30 μ.μ.

Κόστος συμμετοχής: 7 ευρώ

Υπεύθυνος περιήγησης: Δημήτρης Καλογιαννίδης, ιστορικός – διδάκτορας ΔΠΘ

Δηλώσεις συμμετοχής: 6976266393, historiotopies@yahoo.com (Σε κάθε περιήγηση θα δίνονται δύο δωρεάν θέσεις για ανέργους. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.)

Διοργάνωση: Ιστοριοτοπίες

Οι Ιστοριοτοπίες είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ασχολείται με την έρευνα και την ανάδειξη της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας. Μέσα από την υλοποίηση διαφόρων επιμορφωτικών δράσεων, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια και θεματικές περιηγήσεις έχει ως στόχο τη διάχυση της ιστορικής γνώσης στην τοπική κοινωνία και την καλλιέργεια μιας ουσιαστικής και βιωματικής επαφής με το παρελθόν με απώτερο σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών πάνω σε ζητήματα που αφορούν την τοπική ιστορία και τον τοπικό πολιτισμό.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button