Πολιτισμός

6ο Διεθνές Συνέδριο «Ρωμαϊκή και Ύστερης Αρχαιότητας Θράκη»

Το Υπουργείο Πολιτισμού και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων της Θράκης (Ξάνθης,Ροδόπης και Έβρου) έχουν την τιμή και τη χαρά να ανακοινώσουν την έναρξη των εργασιών του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου για τη «Ρωμαϊκή και Ύστερης Αρχαιότητας Θράκη». Το Συνέδριο Roman and Late Antique Thrace (RaLATh) αποτελεί μία δημιουργική συνάντηση μεταξύ επιστημόνων που έχουν επιλέξει ως αντικείμενο της έρευνάς τους την ιστορία και την αρχαιολογία της Θράκης. Φέτος φιλοξενείται στη χώρα μας και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 επιστήμονες από χώρες της Ευρώπης, και κυρίως των Βαλκανίων, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα 40 διαφορετικών ερευνών. Στη διοργάνωση του συνεδρίου συνέβαλαν ο Δήμος Ξάνθης και ο Δήμος Αβδήρων, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά και από αυτή τη θέση.

Κατά την εναρκτήρια εκδήλωση, την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024, ώρα 18.30, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων, θα παρακολουθήσουμε δύο εισαγωγικές ομιλίες. Ο επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων, κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος, και η προϊσταμένη της ΕΦΑ Έβρου, κα Δόμνα Τερζοπούλου, θα μας παρουσιάσουν τη μετεξέλιξη του τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης σε μουσείο («Burial Tululus of Mikri Doxipara-Zoni: A new Museum of Roman Thrace») ενώ ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ, κ. Ηλίας Σβέρκος, θα αναφερθεί στα αποτυπώματα που άφησαν ρωμαίοι αυτοκράτορες στο τοπίο της Θράκης («Imprints of Roman Emperors in Landscapes of Thrace»).

Οι διεργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν την Παρασκευή και το Σάββατο 11 & 12 Οκτωβρίου 2024 στον ίδιο χώρο, συμπεριλαμβανομένων ξεναγήσεων για τους συνέδρους στο μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων, ενώ την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη και περιήγηση στον Μακεδονικό Τάφο Σταυρούπολης-Κομνηνών και το Φρούριο της Καλύβας.

 

Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη

της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης

Μαρία Χρυσάφη

Αρχαιολόγος με βαθμό Α’

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button